Právnici o Kažimírovi: Médiá rovno vedia, KOHO TREBA OKAMŽITE UPÁLIŤ NA HRANICI
18 | 04 | 2023 I Eka Balašková

Prípad obvinenia guvernéra Národnej banky Slovenska (NBS) Petra Kažimíra je ostro sledovaný médiami a výdatne hodnotený politikmi. Traja právnici však aj v jednom, aj v druhom vidia problém. Upozorňujú na prezumpciu neviny, nedôveryhodného svedka a tiež na fakt, že Kažimír nebol odsúdený súdom.

Všetci traja – Ondrej Mularčík (Kažimírov obhajca), Štefan Harabin (emeritný minister spravodlivosti) a Eduard Burda (dekan Právnickej fakulty UK) sa zhodujú v tom, že v ostatných rokoch sa príliš medializuje trestné právo, čo je veľký problém. Všetci traja sa zhodli na tom, že politici by mali byť vo svojich vyjadreniach zdržanlivejší. Najnovšie takou nebola líderka strany Jablko Lucia Ď. Nicholsonová.

Čo sa zmenilo oproti prvému obvineniu

„Nerád by som rozoberal s médiami dôkaznú situáciu. Môžem ale uviesť, že GP SR poukazovala už v minulosti na to, že vo výpovediach spolupracujúceho obvineného, v tomto prípade svedka, existujú zásadné rozpory. Ani po opätovnom vznesení obvinenia voči môjmu klientovi, neboli predložené žiadne dôkazy, ktoré by výpoveď Františka Imreczeho a jeho tvrdenia, potvrdzovali,“ uviedol doktor práv Ondrej Mularčík.

Takisto poukázal na to, že prvé obvinenie guvernéra NBS zrušila Generálna prokuratúra cez paragraf 363 s tým, že obvinenie, ani obžalovanie človeka nie je možné len na základe jedného spolupracujúceho obvineného (tzv. kajúcnika), Mularčíka zaujímalo hlavne to, či sa odvtedy zmenila dôkazná situácia. Mularčíkovi sa tiež nepáči medializácia, až bulvarizácia trestného práva.

Po voľbách to zašlo tak ďaleko, že novinári absolútne nerešpektujú prezumpciu neviny. A rovno vedia, „koho treba okamžite upáliť na hranici.“ Sekundujú im v tom niektorí politici, čím sa do výkonu práva vnáša ďalší zhubný faktor – politizácia trestných konaní. Som presvedčený o tom, že i môj klient Peter Kažimír je obeťou politického boja, ktorý sa uplatňuje v rámci trestného konania,“ skonštatoval pre eReport Mularčík.

Guvernéra NBS by nemali „odsúdiť“ ani politici, rovnako, ako ani médiá. Tu urobila chybu aj hlava štátu.

„Čo sa týka pani prezidentky, zaráža ma na jej konaní hneď niekoľko vecí. Keď vezmem do úvahy, že Zuzana Čaputová má právnické vzdelanie, pôsobila ako advokátka a pracovala v mimovládnej organizácii Via Iuris, ktorá sa zaoberá najmä ochranou ľudských práv, naozaj nerozumiem, ako si teraz môže nectiť prezumpciu neviny. Tú máme zakotvenú i v Ústave SR. Preto, ak hlava štátu odkáže môjmu klientovi, že by mal zvážiť odstúpenie to svojej funkcie, potom by mala ona zvážiť, či nie je z jej strany potrebné, aby dodržiavala zásadu prezumpcie neviny a Ústavu SR,“ uzavrel Mularčík.

Screenshot z videa | Ondrej Mularčík, advokát Petra Kažimíra

Blaha: Lipšicovskí "Urválkovia" by sa mali hanbiť
Peter Kažimír vždy bol a je Pellegriniho človek a ten by ho aj mal brániť, myslí si Ľuboš Blaha, podpredseda Smer-SSD. Jedným dychom však dodáva: „My sa však nikdy nebudeme prizerať, keď sa niekomu deje neprávosť. Nikdy.“ Hoci rozhodnutie... Čítať ďalej
13 | 04 | 2023 | Eka Balaskova

Mediálna hra

„Odsúdenie neprávoplatným trestným rozkazom zo strany ŠTS voči guvernérovi NBS považujem za čistú mediálnu hru. Podať obžalobu bez toho, aby bol obvinený vypočutý, to je to isté ako keby trestný sudca nariadil výkon trestu obesením a  predtým by nevyniesol odsudzujúci rozsudok,“ skonštatoval Štefan Harabin, ktorý nedávno natočil video na podobnú tému ohľadne Roberta Kaliňáka.

„Čo sa týka vydania trestného rozkazu, áno, procesne to možné je. Ale vydať trestný rozkaz v závažnej kauze, keď obvineným je vysoký štátny funkcionár – guvernér NBS, pritom celý prípad je postavený len na výpovedi kajúcnika Imreczeho, ktorý je už akýmsi „svedkom z povolania,“ tak to sa na Slovensku nedialo ani v 50-tych rokoch,“ upozorňuje na „kajúcnikovu“ dôveryhodnosť emeritný predseda Najvyššieho súdu, ktorý tiež kritizuje médiá a „verchušku“ a poukázal na to, že vláda bola odvolaná, čo znamená, že nemá žiadnu legitimitu a pripomína, že Daniel Lipšic ešte ako právoplatne odsúdený zastáva vysokú štátnu funkciu a nikomu to neprekáža.

Štefan Harabin. Zdroj: FB / Štefan Harabin | Štefan Harabin
Sme ešte právny štát?

Dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave vidí problém v ... medializácii trestného práva. Podľa neho sa doň začali miešať nie len médiá, ale aj politici.

„Tí nerešpektujúc prezumpciu neviny, volajú dopredu po tom, aby bol ten, či onen odsúdený. Už len vďaka tomuto javu je otázne, či sme právny štát. Ak sa to deje takto, potom sa trestné právo u nás stáva prostriedkom politického boja,“ vyjadril sa Burda s tým, že rozviazané ruky neznamená, že OČTK si robia čo chcú,  ale musia konať v súlade so zákonom.

„Čo sa týka prípadu guvernéra NBS, treba si uvedomiť, že ide o jedno z obvinení, kedy to bolo vznesené na základe výpovede kajúcnika. Mnohí politici i ÚŠP radi zabúdajú na to, že európsky štandard trestného práva je taký, že nemôžete postaviť odsúdenie len na výpovedi kajúcnika, či skupiny kajúcnikov.

A to z veľmi jednoduchého dôvodu. kajúcnik je človek, ktorý evidentne spáchal trestný čin, ku ktorému sa priznal. Z morálneho hľadiska teda ide o závadovú osobu. Prečo by mu malo robiť problém klamať? ESĽP jasne hovorí, že musia byť prítomné aj iné dôkazy,“objasnil pre eReport Burda, podľa ktorého Kažimírovo obvinenie stojí na veľmi vratkých dôkazoch a ak Imrecze hovorí o úplatku pre Mikulca a Kažimíra, tak by mali OČTK konať aj v Mikulcovom prípade rovnako.

Dekan práva Burda vysvetlil, že trestný rozkaz môže sudca využiť... “keď je presvedčený o tom, že prípad je jasný. Nepríde ani k hlavnému pojednávaniu. Kde je obžalovanému a jeho obhajcom umožnené dokazovanie.“ Ak však obžalovaný podá odpor, ako to urobil aj guvernér NBS, musí nastať klasický súd a ani jeho rozsudok nenadobúda právoplatnosť okamžite.

„Guvernér NBS je stále pred zákonom nevinný. Pritom, aké pochybnosti o zneužívaní práva v politicky exponovaných kauzách, na Slovensku v súčasnosti existujú, nevidím žiadny dôvod na to, aby pán Kažimír zo svojej funkcie odstupoval,“ uzavrel dekan PraF UK.

Na snímke dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Eduard Burda /TASR

P. Kažimír: Som nevinný a obhájim sa pred sudcom na hlavnom pojednávaní
Guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír zatiaľ nedostal trestný rozkaz z 3. apríla, podľa ktorého je vinný z korupcie a musí zaplatiť peňažný trest vo výške 100.000 eur. Kažimír reagoval na zverejnené informácie o neprávoplatnom rozsudku s... Čítať ďalej
13 | 04 | 2023 | Ivan Brožík/TA SR

Kažimír je pripravený obhájiť sa pred súdom

"Napriek trestnému rozkazu, ktorý mi nebol dosiaľ ani doručený, som nevinný. Nedopustil som sa žiadneho trestného činu a nepochybujem o tom, že sa obhájim pred sudcom na hlavnom pojednávaní alebo pred odvolacími súdmi na Slovensku alebo v Európe," uviedol Kažimír. Dodal, že nebude reagovať na politické vyhlásenia v predvolebnej kampani.

Koplo si aj Jablko

Predsedníčka strany Jablko Lucia Ďuriš Nicholsonová je dôkazom toho, že mnohí politici sa vezú na predvolebnej vlne, keď vo svojom vyjadrení nazvala Kažimíra ochabnutým kýpťom chobotnice Smeru.

„Manifest je naším záväzkom, že u nás nebudú žiadni kažimírovia,“ predstavila Nicholsonová volebný program – Manifest jej strany.

Nicholsonová: Kažimír je ochabnutým kýpťom chobotnice
Pani učiteľka hovorí žiakom: „Utvorte vetu na slovo manifest.“ Prvý sa hlási Móricko. „No tak, Móricko, hovor,“ vyvolá ho pani učiteľka. Móricko sa postaví a povie: „Všetkým ženám smrdia oné, ale našej Mani fest.“ Odpusťte mi ten úvod. Ale keď... Čítať ďalej
17 | 04 | 2023 | Mária Škultétyová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme