Blaha: Lipšicovskí "Urválkovia" by sa mali hanbiť
13 | 04 | 2023 I Eka Balaskova

Peter Kažimír vždy bol a je Pellegriniho človek a ten by ho aj mal brániť, myslí si Ľuboš Blaha, podpredseda Smer-SSD. Jedným dychom však dodáva: „My sa však nikdy nebudeme prizerať, keď sa niekomu deje neprávosť. Nikdy.“

Hoci rozhodnutie Špeciálneho trestného súdu (ŠTS) ešte nie je platné, podľa prezidentky by mal Peter Kažimír odstúpiť z pozície guvernéra NBS. K rozhodnutiu ŠTS sa vyjadril aj Ľuboš Blaha. Ten pripomenul množstvo sporov, ktoré ešte v rámci Smeru s Kažimírom mali, keďže „Kažo“ sa charakterizoval, ako „sociálny liberál“. Napriek všetkým ideovým rozdielom sa Blaha Kažimíra zastáva ako férového chlapa a to, ako sa s guvernérom NBS jedná, prirovnal k monsterprocesom z minulého režimu. Blaha tiež nechápe, že médiám ešte asi nedošlo, že Kažimír už dávno nie je v Smere a tiež ani to, že Peter Pellegrini sa „svojho človeka“ zastal len veľmi vlažne. Blaha upozorňuje, že toto konanie nesmie len tak odoznieť. A čo samotný Kažimír? Verí v prezumpciu neviny a vyjadrovať sa nebude – ide podľa neho o predvolebný boj.

Rozhodnutie NIE JE právoplatné

Špeciálny trestný súd rozhodol, že Guvernér NBS Peter Kažimír je "vinný z podplácania" a má zaplatiť peňažný trest. Rozhodnutie nie je právoplatné, odpor podala Špeciálna prokuratúra.

"Guvernér Národnej banky Slovenska Peter K. by mal zvážiť odstúpenie z funkcie." Uviedla to podľa agentúry TA SR prezidentka SR Zuzana Čaputová v reakcii na rozhodnutie sudcu Špecializovaného trestného súdu.

"Dojemná" hystéria "kaviarne" nad neprávoplatným rozsudkom
Špeciálny trestný súd rozhodol, že Guvernér NBS Peter K. je "vinný z podplácania" a má zaplatiť peňažný trest. Rozhodnutie nie je právoplatné, odpor podala Špeciálna prokuratúra. To však neprekáža hysterickým reakciám prezidentky, Progresívcov a... Čítať ďalej
13 | 04 | 2023 | Ivan Brožík/TA SR

Spomienky na „Kaža“

„Spomínam si na partiu liberálov v Smere, ktorú to vždy tiahlo doprava. Na čele s Kažom. Ten o sebe rád hovorieval, že je sociálny liberál,“ pripomína Ľuboš Blaha niekoľko „legendárnych“ sporov, ktoré spolu absolvovali

„A keď sme upozorňovali na to, ako sorosovské mimovládky rozkladajú Slovensko - takmer vyleteli z kože. Áno, boli medzi nami obrovské ideové rozdiely. Obrovské. A áno, celá partia okolo Pelleho a Kaža odišla zo Smeru a založila si svoju stranu, aby mohli napĺňať svoje liberálne a centristické vízie - fajn, tak sa rozhodli. Rešpektujem,“ spomína Blaha na rozpory a odchod „sociálnych liberálov“.

Zdroj: Reprofoto FB PP | Peter Pellegrini

Tri absurdnosti

„Po prvé, môžem stokrát nesúhlasiť s Kažom, ale ľudsky viem potvrdiť, že je to slušný chlap a naše polemiky boli o rozdielnych politických postojoch, nie o tom, že by bol zlý človek. To, čo s ním dnes ako s guvernérom NBS účelovo dorábajú lipšicovské orgány a s nimi prepojení sudcovia, to je absolútny škandál. Na základe vymyslenej výpovede jedného univerzálneho udavača sudca bez akéhokoľvek procesu rozhodne, že Kažo je vinný z uplácania - len aby sa teraz liberálne plátky mohli vyblázniť v titulkoch,“ myslí si Blaha, podľa ktorého si aj aparátčici z 50-tych rokov minulého storočia dali na minsterprocesoch dali viac záležať a to, čo predvádzjú Blahom kritizovaní ľudia je „medzinárodná hanba - čistý politický lynč voči nevinnému človeku!“

„Po druhé, udivujú ma tie bizarné titulky médií. Vraj odsúdili predstaviteľa Smeru. Akého Smeru? Odrazu neexistuje Hlas? Každý predsa vie, že Kažo patrí k Pellegrinimu,“ upozorňuje Blaha.

„A po tretie - ako je možné, že sa Peťo Pellegrini zmôže pri obhajobe svojho politického patróna na jednu mdlú vetu o Hegerovi? Koho ešte zaujíma Heger?,“ žasne Blaha nad poslednou z troch absurdností.

Melicher: Čo čakať od prezidentky a vlády, pre ktorých nie sú národné záujmy na prvom mieste?
Člen vedenia Mladých sociálnych demokratov Igor Melicher vo svojom facebookovom príspevku okomentoval domáce aj zahraničné udalosti a témy. Červený koberec pre Macrona Melicher sa najprv vyjadril k návšteve Číny zo strany francúzskeho prezidenta... Čítať ďalej
13 | 04 | 2023 | Ladislav Kováčik

Ruky preč!

„Lipšicovské gestapo chce zlikvidovať nevinného človeka v rámci svojho džihádu proti opozícii - je našou morálnou povinnosťou kričať, nech dajú svoje krvavé paprče preč od opozície. A kričať to musí celá opozícia. Je jedno, či s Kažimírom politicky súhlasíme alebo nie - takéto očividné nespravodlivosti jednoducho politická moc v štáte nemôže robiť, bodka,“ rozhorčuje sa podpredseda Smeru-SD, ktorý hneď ubezpečuje, že Smer, hoci ide o predstaviteľa Hlasu, kričať bude.

„Je to ako za nacistov - keď budeme mlčať teraz, raz si prídu aj po nás, aj po vás, po všetkých. Tak to robia fašisti - sú ako mor,“pripomína Blaha známy výrok a „lipšicovskej chobotnici“ sľubuje, že to, čo dnes pácha, bez odpovede nezostane.

FOTO TASR - Martin Baumann | Peter Kažimír

Cíti sa nevinný

"Napriek trestnému rozkazu, ktorý mi nebol dosiaľ ani doručený, som nevinný. Nedopustil som sa žiadneho trestného činu a nepochybujem o tom, že sa obhájim pred sudcom na hlavnom pojednávaní alebo pred odvolacími súdmi na Slovensku alebo v Európe," uviedol Kažimír. Guvernér NBS verí v prezumpciu neviny, pretože sa nedopustil žiadnej trestnej činnosti a na politické vyhlásenia v rámci predvolebnej kampane nebude reagovať.

P. Kažimír: Som nevinný a obhájim sa pred sudcom na hlavnom pojednávaní
Guvernér Národnej banky Slovenska Peter Kažimír zatiaľ nedostal trestný rozkaz z 3. apríla, podľa ktorého je vinný z korupcie a musí zaplatiť peňažný trest vo výške 100.000 eur. Kažimír reagoval na zverejnené informácie o neprávoplatnom rozsudku s... Čítať ďalej
13 | 04 | 2023 | Ivan Brožík/TA SR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme