Brusel ZÚRI: Poľsko, Maďarsko a Slovensko NEPOSLÚCHAJÚ!
18 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

Politici a predstavitelia Európskej únie sa obracajú na východné štáty Poľsko, Maďarsko a Slovensko za uvalenie zákazu dovozu na ukrajinskú poľnohospodársku produkciu, pričom zákazy odsúdili ako nezákonné a kontraproduktívne, píše POLITICO.

Tieto tri krajiny v uplynulých dňoch zakázali dovoz ukrajinského obilia a iných potravinových produktov, pričom argumentovali, že prebytok vývozu zaplavil ich trhy a ohrozil živobytie miestnych farmárov. Zákazy nastavili skupinu na kolízny kurz s Bruselom a zároveň ohrozujú krehkú solidaritu EÚ pri podpore boja Ukrajiny proti ruskej útočnej vojne.

Česi dovážať neprestanú

Diplomati EÚ sa domnievajú, že zákazy dovozu sú v rozpore s medzinárodným právom aj právom EÚ – a nedosiahnu svoje ciele. "Jednostranné zákazy jednotlivých krajín nič nevyriešia," povedal český minister pôdohospodárstva Zdeněk Nekula.

"Musíme nájsť dohodu v celej EÚ o pravidlách, podľa ktorých budú poľnohospodárske komodity prechádzať z Ukrajiny do európskych prístavov a aby produkcia z nich smerovala ďalej do krajín mimo EÚ, ktoré sú závislé od ukrajinskej produkcie."

Problém sa môže zmeniť na časovanú bombu

Ukrajinská ekonomika sa vo veľkej miere spolieha na vývoz obilia, ktorý pred vojnou stačil na nakŕmenie 400 miliónov ľudí. Keď Rusko minulý rok napadlo a zablokovalo veľkú časť svetového exportu Ukrajiny, EÚ rýchlo zaviedla takzvané „cesty solidarity“ a zrušila všetky kontroly dovozu.

V dôsledku toho vzrástol dovoz obilia do okolitých krajín – čo nahnevalo miestnych farmárov, ktorí tvrdia, že nemôžu konkurovať. Namiesto tranzitu cez krajiny do zvyšku sveta zostáva obilie na miestnych trhoch, argumentujú krajiny.

S nadchádzajúcou letnou sezónou zberu sa situácia môže ešte zhoršiť. Poľsko aj Slovensko smerujú koncom tohto roka do národných volieb, kde bude rozhodujúce vidiecke hlasovanie.

"Pruhy solidarity nefungujú. Nemáme žiadne účinné nástroje na kontrolu tranzitu," povedal pre POLITICO poľský veľvyslanec pri EÚ Andrzej Sadoś. "V našich silách máme asi 4 milióny ton ukrajinského obilia a potrebujeme nejaký čas na stabilizáciu situácie."

Európska komisia podľa neho doteraz tieto problémy do značnej miery ignorovala, čím prinútila poľskú vládu konať. "Jednotliví farmári začali blokovať terminály a vlakové spojenia. Protestovali. Boli sme veľmi blízko k eskalácii," povedal Sadoś. Zdôraznil, že zákaz, ktorý vyprší 30. júna, je len dočasný.

Prebudili sa! Medzirezortná skupina bude rokovať o dovoze obilia
V pondelok (17. 4.) sa uskutoční stretnutie medzirezortnej skupiny, ktorá sa bude zaoberať riešením dovozu poľnoproduktov a ďalších komodít z Ukrajiny. O rozhodnutí dočasne povereného predsedu vlády SR Eduarda Hegera zvolať stretnutie informovalo... Čítať ďalej
16 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

„Neprijateľné“ kroky

Jeden diplomat EÚ obvinil Varšavu, že sa vyžíva v „politike gest“. „Situácia vyvrcholila, chce to vyslať signál, že podporuje svojich farmárov,“ povedal tento diplomat. "Ale naozaj to nie je najelegantnejšie riešenie, najmä pokiaľ ide o solidaritu s Ukrajinou."

Iní dokonca pochybujú, či sú opatrenia v prvom rade zákonné. Výkonná zložka EÚ, Komisia, zaujala na verejnosti odmeraný prístup a v pondelok novinárom v Bruseli povedala, že „v tejto fáze je ešte priskoro“ dať definitívnu odpoveď na zákonnosť tohto kroku. Poznamenala však: „Obchodná politika patrí do výlučnej právomoci EÚ, a preto sú jednostranné kroky neprijateľné.“
 

Na otázku, či sú zákazy legálne, ďalší diplomat EÚ odpovedal: "Nemyslím si to." Je to preto, že obchod je vo výlučnej kompetencii EÚ, čo znamená, že jednotlivé krajiny nemôžu jednoducho jednostranne blokovať dovoz z krajiny. Ďalší diplomat EÚ podporil tento argument a poukázal na pravidlá Svetovej obchodnej organizácie.

Podmienky obchodu medzi EÚ a Ukrajinou by mali byť chránené aj podmienkami zóny voľného obchodu uplatňovanými od roku 2014.

Poľsko odmieta myšlienku, že porušuje pravidlá, pričom sa odvoláva na vnútroštátne zákony, ktoré mu to umožňujú z dôvodov verejnej bezpečnosti.

EÚ zasahuje! Kritizuje Maďarsko a Poľsko za zákaz dovozu obilia z Ukrajiny!
Po tom, čo Maďarsko a Poľsko zakázali dovoz poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny, Európska komisia konštatovala, že obchodná politika patrí do výlučnej kompetencie EÚ a jednostranné kroky štátov sú neprijateľné. Uviedla to hovorkyňa Európskej... Čítať ďalej
16 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová

Slovensko muselo konať
Nejde však len o Poľsko a každá z troch krajín sa snaží vyhnúť hnevu Komisie rôznymi argumentmi na svoju obranu. Slovensko tvrdí, že bolo nútené konať v pondelok po tom, čo Poľsko a Maďarsko cez víkend zablokovali dovoz.
 
"Existovalo riziko, že sa ich trasy presmerujú k nám a vyvolajú ešte väčší tlak na náš malý domáci trh," povedal slovenský predstaviteľ s tým, že testy ukázali aj nadmernú hladinu pesticídov v pšenici. Na rozdiel od Poľska a Maďarska Slovensko uviedlo, že tranzit ponechá otvorený.
Cesta von?

Wiesław Gryn, jeden z hlavných vodcov protestov farmárov v Poľsku, povedal, že lepším spôsobom by bolo zamerať sa na zákaz výrobkov, ktoré sú vyrobené v rozpore s normami EÚ, než uvaliť dočasný plošný zákaz.

„Zastavenie ukrajinského exportu na dva mesiace veľa nepomôže, pretože na export 4 miliónov ton (ktoré už sú v Poľsku) je potrebných aspoň šesť mesiacov,“ povedal.

Na vyriešenie tohto problému EÚ vyplatila približne 30 miliónov EUR Poľsku, približne 16,8 milióna EUR Bulharsku a 10 miliónov EUR Rumunsku.

To ani zďaleka nestačí, povedal Sadoś, poľský veľvyslanec. "Potrebujeme systémové riešenia, nielen podporu farmárov," povedal. Poľsko chcelo naďalej podporovať Ukrajinu prostredníctvom dovozu, povedal, "ale cena nemôže byť... bankrot miliónov poľských farmárov."

Takýmito systémovými riešeniami by podľa Sadośa bolo poskytnúť dovozcom napríklad 24-hodinovú lehotu na to, aby sa zásielky dostali do tranzitného prístavu, aby sa zabezpečilo, že produkty nezostanú v Poľsku.

To je však právne komplikované a vyžadovalo by si to viac kontrol a papierovania – čo by mohlo ešte viac brzdiť obchodné toky, tvrdia kritici.

Uhrík: Podávame podnet na GP. Otrávené obilie tu nechceme! (VIDEO)
Nie len Slovenskom už niekoľko dní otriasa škandál s kontaminovaným obilím z Ukrajiny. S tým obilím, ktoré malo ešte pred necelým rokom nakŕmiť hladnú Afriku. Zarážajúci je postoj EÚ, ktorej sa nepáči individuálne rozhodnutie Maďarska a... Čítať ďalej
17 | 04 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik