Prebudili sa! Medzirezortná skupina bude rokovať o dovoze obilia
16 | 04 | 2023 I Gabriela Fedičová/TASR

V pondelok (17. 4.) sa uskutoční stretnutie medzirezortnej skupiny, ktorá sa bude zaoberať riešením dovozu poľnoproduktov a ďalších komodít z Ukrajiny.

O rozhodnutí dočasne povereného predsedu vlády SR Eduarda Hegera zvolať stretnutie informovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Agrorezort zároveň upozornil, že vyčerpal všetky zákonné a kompetenčné možnosti regulácie dovozu z Ukrajiny pri zachovaní koridorov solidarity, ktoré mali pôvodne slúžiť na vývoz obilia do tretích krajín, no veľké množstvá však končia v európskych skladoch a spôsobujú destabilizáciu trhu v členských krajinách EÚ. "Ďalšie, prísnejšie opatrenia na reguláciu dovozu komodít z Ukrajiny je potrebné zaviesť na úrovni vlády," zdôraznilo ministerstvo.

Štátne orgány na základe zistenia kontaminovanej pšenice dovezenej z Ukrajiny zakázali spracovanie a uvádzanie ukrajinského obilia nielen v potravinovom, ale aj krmovinovom reťazci. Zintenzívnili sa tiež kontroly i opatrenia na hraniciach.

K zákazu dovozu obilia a iných potravín z Ukrajiny pristúpilo v sobotu (15. 4.) Poľsko a Maďarsko.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik