Uhrík: Podávame podnet na GP. Otrávené obilie tu nechceme! (VIDEO)
17 | 04 | 2023 I Eka Balašková

Nie len Slovenskom už niekoľko dní otriasa škandál s kontaminovaným obilím z Ukrajiny. S tým obilím, ktoré malo ešte pred necelým rokom nakŕmiť hladnú Afriku. Zarážajúci je postoj EÚ, ktorej sa nepáči individuálne rozhodnutie Maďarska a Poľska.

Pred rokom sa Ukrajina dohodla so svojimi susedmi, že svoju produkciu obilia okrem iného aj cez Slovensko vyvezie po železnici do prístavov, odkiaľ sa bude môcť dostať ďalej, do rozvojových krajín v Afrike. Branislav Becík (Hlas-SD) už vtedy kritizoval fakt, že lacné obilie z Ukrajiny končí v našich sýpkach. Dnes sa pýta, akou kontrolou prešla múka vyrobená z ukrajinského obilia a kde všade skončila. Ešte ďalej zašlo hnutie Republika, ktoré v tejto veci podáva podnet na Generálnu prokuratúru. Poľsko a Maďarsko pritom už boli EÚ „pokarhané“ za zákaz dovozu poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny.

Nebol to len ukrajinský problém

"Nie je to len ukrajinský problém, podiel ukrajinského obilia na svetovom trhu je 11%, podiel slnečnicového oleja je 55%," uviedla ešte v marci v minulom roku stránka liga.net. Spoločnosť Ukrzaliznytsia oznámila, že je pripravená urýchlene zorganizovať dodávky poľnohospodárskych produktov po železnici na hranice s Rumunskom, Maďarskom, Slovenskom a Poľskom. Tam sa bude musieť obilie preložiť (pretože Európa má iný rozchod koľají) a odtiaľ dopraviť do prístavov a logistických centier.

Ukrajina hľadá cesty pre vývoz obilia, v hre je Slovensko
Aj ukrajinskí vývozcovia obilia musia riešiť, ako svoje produkty dostať do susedných krajín, keďže tradičné exportné morské cesty blokuje ruské vojsko. Ako vyzerá situácia v tomto segmente? Zisťoval portál liga.net. Celoeurópska záležitosť "Nie... Čítať ďalej
06 | 03 | 2022 | Eka Balašková

O podfuku hovorili už na jeseň

"Keď som počas žatvy vyzval ministerstvo pôdohospodárstva, aby uchránilo náš slovenský trh a našich slovenských poľnohospodárov od lacnej ukrajinskej pšenice, dostalo sa mi kritiky ešte aj z RTVS, aký je to nezmysel," pripomínal Branislav Becík ešte v septembri. Teda v čase, keď sme ešte ani len netušili o zdravotnej závadnosti ukrajinského obilia. Problémom bolo „len“ to, že niekto zarábal na obilí, ktoré malo pôvodne nakŕmiť hladnú Afriku.

Chlieb, pečivo, obchod/pixabay

Dnes sa logicky pýta.

"Pýtam sa verejne: Koľko ton múky bolo za posledný rok dovezenej z Ukrajiny na Slovensko? Koľko ton z tejto múky prešlo kontrolou? Kde sa nachádza múka z ukrajinského obilia? Ktoré mlyny ju zomleli na múku? Ktoré pekárne s ňou pečú? Ktoré reťazce predávajú takúto múku? Ako sa dozvie človek, či múka, ktorú má človek doma nie je kontaminovaná?," položil verejne otázky Branislav Becík.

Becík: Prečo končí obilie pre Afriku v slovenských mlynoch?
Informácie o hladomore v Afrike nie sú ľahostajné nikomu z nás. Branislav Becík, starosta Dvorov nad Žitavou, sa v auguste preto potešil, že lode s ukrajinskou pšenicou práve pre Afriku mohli vyplávať. Jeho radosť však netrvala dlho. Presmerované... Čítať ďalej
12 | 09 | 2022 | Eka Balaskova

Republika ide ešte ďalej

„Podávame podnet na Generálnu prokuratúru pre podozrenie zo spáchania trestného činu ohrozovania zdravia závadnými potravinami. Chceme vedieť, kde všade sa toxické obilie pomlelo a dostalo, a žiadame, aby boli všetky výrobky z neho okamžite stiahnuté,“informoval Milan Uhrík vo videu na sociálnej sieti.

Kde sú naši pestovatelia?

„Ukrajinci sa rozhodli urobiť biznis a lacné obilie, ktoré malo byť pôvodne vraj určené na humanitárne účely do rozvojovej Afriky sa rozhodli vykšeftovať a predať do Európy. Toto lacné, chémiou napchaté obilie však neohrozuje len zdravie nás a našich detí, ohrozuje aj existenciu slovenských poľnohospodárov,“dopĺňa Miroslav Suja s tým, že keby naši poľnohospodári uviedli na trh kontaminované obilie, štát by ich potrestal.

Poliaci a Maďari sa vzopreli

Zakázali okrem iného dovoz poľnohospodárskych výrobkov z Ukrajiny. Nejde pritom iba o obilie. Poliaci a Maďari sa rozhodli chrániť vlastných poľnohospodárov. EÚ sa to však nepáči a očakáva solidaritu aj za cenu zdravia obyvateľov členských krajín.

„V takýchto ťažkých časoch je mimoriadne dôležité koordinovať a dohodnúť sa na všetkých rozhodnutiach v EÚ,“ dodal zástupca Európskej komisie.

EÚ zasahuje! Kritizuje Maďarsko a Poľsko za zákaz dovozu obilia z Ukrajiny!
Po tom, čo Maďarsko a Poľsko zakázali dovoz poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny, Európska komisia konštatovala, že obchodná politika patrí do výlučnej kompetencie EÚ a jednostranné kroky štátov sú neprijateľné. Uviedla to hovorkyňa Európskej... Čítať ďalej
16 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme