EÚ zasahuje! Kritizuje Maďarsko a Poľsko za zákaz dovozu obilia z Ukrajiny!
16 | 04 | 2023 I Gabriela Fedičová

Po tom, čo Maďarsko a Poľsko zakázali dovoz poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny, Európska komisia konštatovala, že obchodná politika patrí do výlučnej kompetencie EÚ a jednostranné kroky štátov sú neprijateľné.

Uviedla to hovorkyňa Európskej komisie Ariana Podesta v komentári pre poľskú tlačovú agentúru  PAP, uvádza European Truth .

Podesta zdôraznila, že Európska komisia vie o vyhlásení Poľska a Maďarska o zákaze dovozu obilia a iných poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny. 

"Žiadame príslušné orgány oboch krajín o poskytnutie dodatočných informácií, aby bolo možné tieto opatrenia vyhodnotiť," uviedla Podesta.

Dodala, že "v tejto súvislosti treba zdôrazniť, že obchodná politika patrí do výlučnej kompetencie EÚ, a preto sú jednostranné kroky neprijateľné."

„V takýchto ťažkých časoch je mimoriadne dôležité koordinovať a dohodnúť sa na všetkých rozhodnutiach v EÚ,“ dodal zástupca Európskej komisie.

Okrem toho sa šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová rozprávala s poľským premiérom Mateuszom Morawieckim o zákaze dovozu ukrajinských poľnohospodárskych produktov do Poľska, uvádza RMF 24  .

Maďarská vláda v sobotu oznámila  dočasný zákaz  dovozu obilia a olejnatých semien z Ukrajiny po podobnom kroku Poľska pri rastúcich cenách.

Ešte predtým sa poľská vláda  rozhodla do 30. júna zakázať dovoz obilia a iných poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny,  aby ochránila poľský poľnohospodársky sektor.

Podľa ukrajinskej Pravdy export ukrajinského obilia vyvolal napätie vo vzťahoch medzi Ukrajinou a Poľskom.

Poľsko a Maďarsko si dupli a postavili za svoj ľud! Slovenská vláda nemá problém!

Maďarsko a Poľsko si dupli" Zakázali okrem iného dovoz poľnohospodárskych výrobkov z Ukrajiny. Nejde pritom iba o obilie. Poliaci a Maďari sa rozhodli chrániť vlastných poľnohospodárov! 

Poľsko a Maďarsko si dupli a postavili za svoj ľud! Slovenská vláda nemá problém!
Maďarsko a Poľsko si dupli" Zakázali okrem iného dovoz poľnohospodárskych výrobkov z Ukrajiny. Nejde pritom iba o obilie. Poliaci a Maďari sa rozhodli chrániť vlastných poľnohospodárov! Poľsko dočasne zakázalo dovoz ukrajinského obilia Poľská... Čítať ďalej
16 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová

V pondelok (17. 4.) sa aj na Slovensku uskutoční stretnutie medzirezortnej skupiny, ktorá sa bude zaoberať riešením dovozu poľnoproduktov a ďalších komodít z Ukrajiny.

O rozhodnutí dočasne povereného predsedu vlády SR Eduarda Hegera zvolať stretnutie informovalo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

Agrorezort zároveň upozornil, že vyčerpal všetky zákonné a kompetenčné možnosti regulácie dovozu z Ukrajiny pri zachovaní koridorov solidarity, ktoré mali pôvodne slúžiť na vývoz obilia do tretích krajín, no veľké množstvá však končia v európskych skladoch a spôsobujú destabilizáciu trhu v členských krajinách EÚ. "Ďalšie, prísnejšie opatrenia na reguláciu dovozu komodít z Ukrajiny je potrebné zaviesť na úrovni vlády," zdôraznilo ministerstvo.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik