TA3 vyhodila redaktorku Žitnú! Mediálna sloboda na Slovensku je už len fráza
15 | 04 | 2023 I Diana Zaťková

Liberáli už krágľujú aj kritických novinárov! Anna Žitná Lučaiová v spravodajskej televízii TA3 skončila. Informácia sa na verejnosť dostala počas tohto týždňa a potvrdila ju aj samotná televízia. Žitná očividne bola tŕňom v oku liberálnym a vládnym kruhom. Skritizovali ju za rozhovor so svetoznámym ekonómom Jeffreym Sachsom. Namiesto pochvaly za cenný rozhovor sa moderátorka dočkala lynču. A kritiky za to, že Sachs v relácii nešíril „žiadané“ názory na vojnu na Ukrajine.

Bezprecedentný útok na slobodu prejavu zostal bez odozvy

"Z TA3 vyhodili Anku Žitnú - za rozhovor s profesorom Jeffrey Sachsom! Mám to potvrdené z dobrých zdrojov - TA3 sa definitívne premenila na propagandistické oddelenie vlády, paláca a ambasády,"skonštatoval na sociálnej sieti podpredseda Smeru Ľuboš Blaha.

Podľa opozičného poslanca je to takto všade v hlavnom prúde - "sfanatizované liberálne úderky ovládli redakcie a zlikvidujú každého, kto chce robiť vyváženú a profesionálnu žurnalistiku," hovorí. "Vážená TA3, ste hanbou žurnalistiky, hanbou demokracie, hanbou Slovenska!"

https://t.me/LubosBlahaSmer/856

K smerákovi sa pripojil aj historik a politický analytik Eduard Chmelár. "Anku Žitnú vyhodili z TA3 za odvysielanie rozhovoru s profesorom Harvardskej univerzity Jeffreym Sachsom a ja sa pýtam, ako je možné, že tento bezprecedentný útok na slobodu prejavu zostal bez odozvy žurnalistickej a umeleckej obce? Lebo nie je z ich názorového košiara?"

Opoziční politici sa zhodli: ŠTÁTNA CENZÚRA STRATILA VŠETKY ZÁBRANY! RpMS treba zrušiť
Rada pre mediálne služby (RpMS) na svojom stredajšom (8. 3.) zasadnutí začala správne konanie voči televízii TA3 a Rádiu Frontinus vo veci možnej neobjektívnosti publicistického programu. Štátna cenzúra stratila všetky zábrany, reaguje podpredseda... Čítať ďalej
10 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Sachs a jeho antimainstreamové vyjadrenia

"Piateho februára tohto roku som po skvelom rozhovore, ktorý mala Anna Žitná Lučajová s americkým svetoznámym ekonómom Jeffrey Sachsom napísal, že vymazanie relácie z archívu televízie a zrušenie jej reprízy sa podobá na cenzúru a že musel daný rozhovor veľmi prekážať. Hľadanie pravdy je pre aktuálnu vládnu koalíciu asi veľmi, veľmi nepríjemné. Aj preto to Žitnej zjavne nezabudli....," píše na sociálnej sieti predseda parlamentného zahraničného výboru Marián Kéry (Smer-SD).

„Profesor Jeffrey Sachs bol v relácii Tak Takto? výborný, svoje argumenty mal akademicky podložené a najmä, bol aj vyvážený. Veľmi jasne zadefinoval príčiny vojny, ktoré sa nezačali pred rokom, ale už vo februári 2014, kedy bol zvrhnutý vtedajší ukrajinský prezident Janukovyč,“ uviedol Kéry.

Sachs sa v rámci rozhovoru dostal aj do pasáží, ktoré jednoznačne nie sú v súlade s dobovou propagandou hlavného prúdu. Poukázal napríklad na to, že obrovské problémy na Ukrajine pretrvávali už od roku 2014, alebo na to, že dobre sa vyvíjajúce mierové rokovania boli prerušené a v podstate aj zrušené príchodom predstaviteľov politického Západu.

„Asi najhoršie sa človeku počúvala tá pasáž, kedy Sachs hovoril o tom, že ešte koncom roka 2021, kedy dal Putin na stôl niekoľko požiadaviek na rokovania, z ktorých niektoré boli síce neakceptovateľné (čo je taktika pri rokovaniach), ale stop rozpínaniu sa NATO ako ohrozovanie ruských bezpečnostných záujmov, napĺňanie Minských dohôd 2 a autonómia pre Donbas, boli top priority Ruska. Odpoveďou bolo ticho. A keď boli v marci 2022, už po začiatku vojny, prvé mierové rokovania iniciované Tureckom, Ukrajina, už-už ochotná sa rozprávať o ukončení konfliktu, odišla z rokovaní po tlaku USA,“ uviedol Kéry.

V kontexte tohto rozhovoru a následnej kritiky je teda ľahké domnievať sa, že Žitnej momentálny koniec v TA3 je následkom práve toho, že v jej relácii zazneli aj nepohodlné názory.

„Niekomu v slovenskom politickom/mediálnom establishmente však musel sakramentsky prekážať. Pretože tu sa už nie rok od februára 2022, ale minimálne od nástupu Matovičovej vlády a potom aj pandémie, otvorene, či čo je ešte horšie, skryte, razí naratív, že pravda je len jedna. A kto tvrdí opak, je okamžite agent druhej strany, ačohentista. V prípade vojny na Ukrajine proputinovský agent,“ pokračuje Kéry.

TO JE TÁ SLOBODA SLOVA! RpMS ide TRESTAŤ TA3 a Rádio Frontinus! Za rozhovory z Jeffreym Sachsom a Ľubošom Blahom
Rada pre mediálne služby (RpMS) na svojom stredajšom (8. 3.) zasadnutí začala správne konanie voči televízii TA3 a Rádiu Frontinus vo veci možnej neobjektívnosti publicistického programu. TASR o výstupoch zo zasadania RpMS informovala jej hovorkyňa... Čítať ďalej
09 | 03 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

TA3 a spravodajská televíyia? Ťažko...

TA3 si podľa neho už dlhšie zaslúži poriadnu konštruktívnu kritiku a to napríklad za vystúpenia moderátora Rastislava Ilieva v relácii „V politike.“

„TA3 si už dlhodobo určite nezaslúži zaobchádzanie v rukavičkách zo strany verejnosti. O ich účelovej a prehnanej angažovanosti, hraničiacej až s exhibicionizmom, sa každý mohol presvedčiť pri verejnom coming oute moderátora Rastislava Ilieva. Nuž a príklad aj Žitnej Lučaiovej ukazuje, že slušní a objektívni moderátori musia ustupovať. Ďalším angažovaným exhibicionistom a majiteľom pravdy v TA3. Ako napríklad Dírerovi či Martinákovej.“

Stráca sa sloboda slova a médií

Žitnej vyhadzov podľa neho nesúvisí len s atmosférou v televízii. Ale aj v spoločnosti ako takej. Salámovou metódou sa majú strácať nielen mediálne slobody, ale aj sloboda slova.

„Mediálna sloboda na Slovensku je už len fráza. Že sloboda slova sa stáva barličkou, ktorá sa už už ide zlomiť. Že tu prekvitá cenzúra, že sa obchoduje s pravdou podľa toho, aká sa nám hodí. A čo je najhoršie, že sme na Slovensku začali bezmyšlienkovite, plytko nálepkovať. A útočiť na druhého len preto, lebo si dovolil mať iný názor,“ uzavrel Kéry.

VIDEO ŠKANDALÓZNA CENZÚRA! Rozhovor o Ukrajine s Jeffrey Sachsom TA3 OKAMŽITE STIAHLA!
Uznávaný americký ekonóm, profesor z Harvardu a poradca vlád po celkom svete Jeffrey Sachs bol v pondelok (6.2.) hosťom debaty v televízii TA3 na tému súčasnej situácie ohľadne konfliktu na Ukrajine. Očividne tento rozhovor o dôležitosti okamžite... Čítať ďalej
07 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik