Ako by mohla pokračovať vojna
13 | 04 | 2023 I Milan Laca

NYT: Pentagon naznačil možnosti vývoja konfliktu na Ukrajine za náhlych okolností.

Tajné materiály Pentagonu, ktoré unikli, obsahujú štyri možnosti vývoja konfliktu na Ukrajine za nepredvídaných okolností, ako je napríklad úder Kyjeva na Kremeľ, píšu The New York Times. „Analýza spravodajskej služby ministerstva obrany USA popisuje štyri nepredvídané scenáre a to, ako môžu ovplyvniť vývoj konfliktu na Ukrajine,“ píše sa v článku.
Hlavný?
Jedným z takýchto scenárov je, podľa denníka, aj úder ukrajinských jednotiek na Kremeľ. Americká armáda v tomto prípade predpokladá rozsiahlu eskaláciu konfliktu, vrátane vyhlásenia všeobecnej mobilizácie v Rusku a možného použitia taktických jadrových zbraní, či začatia rokovaní Moskvy o riešení konfliktu z dôvodu „verejného strachu,“ píše sa v článku. Spojené štáty sú vážne znepokojené možnosťou takéhoto úderu Kyjeva, preto sa zdráhajú diskutovať o dodávke rakiet s dlhým doletom, píšu The New York Times.
ZISŤUJE SA ZDROJ ÚNIKU TAJNÝCH DOKUMENTOV U.S.A.
Utajované dokumenty, ktoré sa objavili online, s podrobnosťami od ukrajinskej protivzdušnej obrany až po izraelskú špionážnu agentúru Mossad, nútia amerických úradníkov identifikovať zdroj úniku, pričom niektorí experti tvrdia, že by to mohol byť... Čítať ďalej
10 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová
A ďalšie
Ako uvádzajú v článku, ďalšími nepredvídanými okolnosťami, ktoré by podľa amerického vedenia mohli ovplyvniť vývoj konfliktu, by bola smrť prezidentov Ruska či Ukrajiny, ako aj odvolanie velenia ruských ozbrojených síl. Podrobnosti o možnom vývoji udalostí v týchto prípadoch však noviny neuvádzajú.
Je to prvda?
The New York Times zároveň poznamenávajú, že takýto dokument, ktorý počíta s vývojom určitých udalostí za nepredvídaných okolností, je „celkom typickým produktom“ spravodajských služieb. Je vytvorený s cieľom pomôcť vojenskému a politickému vedeniu posúdiť možné výsledky.
Únik o ktorom sa hovorí
Pentagon vyšetruje únik materiálov na sociálnej sieti, popisujúcich stav ukrajinských jednotiek a plány Spojených štátov a NATO na ich posilnenie. The New York Times poznamenali, že dokumenty zo začiatku marca sú údajne distribuované na "ruských provládnych telegramových kanáloch". Na internet sa údajne mohlo dostať viac ako 100 dokumentov. Škody z toho, čo sa stalo, sa odhadujú ako značné. Biely dom odmietol potvrdiť pravosť materiálov zverejnených na webe a uviedol, že ešte nie je pripravený vysloviť teóriu o tom, ako a prečo bol únik zorganizovaný.
Kyjev chce zlikvidovať ruskú čiernomorskú flotilu (VIDEO)
Ukrajina ohlásila úder na Čiernomorskú flotilu. Ukrajinská armáda sa pripravuje zaútočiť na ruskú Čiernomorskú flotilu. Vyhlásil to minister obrany Ukrajiny Oleksij Reznikov. Jeho slová citovali miestne noviny Strana.ua. Čakajú... „Čakáme na... Čítať ďalej
11 | 04 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik