ZISŤUJE SA ZDROJ ÚNIKU TAJNÝCH DOKUMENTOV U.S.A.
10 | 04 | 2023 I Gabriela Fedičová

Utajované dokumenty, ktoré sa objavili online, s podrobnosťami od ukrajinskej protivzdušnej obrany až po izraelskú špionážnu agentúru Mossad, nútia amerických úradníkov identifikovať zdroj úniku, pričom niektorí experti tvrdia, že by to mohol byť Američan.

Predstavitelia tvrdia, že rozsah tém riešených v dokumentoch, ktoré sa dotýkajú vojny na Ukrajine, v Číne, na Strednom východe a v Afrike, naznačuje, že ich mohol prezradiť skôr Američan ako spojenec.

Ukrajinskí lídri rokovali o spôsoboch, ako zabrániť úniku vojenských informácií v piatok (7. apríla) po tom, čo sa na sociálnych sieťach údajne objavili tajné dokumenty podrobne popisujúce snahy USA a NATO pomôcť krajine naplánovať protiofenzívu proti ruskej invázii.
 
"Teraz sa sústreďujeme na to, že ide o únik z USA, pretože mnohé dokumenty boli len v rukách USA," povedal v rozhovore pre agentúru Reuters Michael Mulroy, bývalý vysoký predstaviteľ Pentagonu.
 
Americkí predstavitelia uviedli, že vyšetrovanie je v počiatočnej fáze a tí, ktorí ho vedú, nevylúčili možnosť, že za únikom informácií boli proruské elementy, čo sa považuje za jedno z najzávažnejších porušení bezpečnosti od čias, keď sa podobné objavili na webovej stránke WikiLeaks v roku 2013.

Ruské veľvyslanectvo vo Washingtone a Kremli na žiadosti o komentár nereagovali.

Po zverejnení úniku informácií agentúra Reuters skontrolovala viac ako 50 dokumentov označených ako „Tajné“ a „Prísne tajné“, ktoré sa prvýkrát objavili minulý mesiac na webových stránkach sociálnych médií, počnúc Discordom a 4Chan. Zatiaľ čo niektoré dokumenty boli zverejnené pred týždňami, o ich existencii prvýkrát informoval v piatok New York Times.

Autentickosť dokumentov agentúra Reuters nezávisle neoverila, informuje Euroactive.

Zdá sa, že niektoré odhady obetí na bojisku z Ukrajiny boli pozmenené, aby sa minimalizovali ruské straty. Nie je jasné, prečo jeden označený ako neutajené, ale obsahuje prísne tajné informácie. Niektoré dokumenty sú označené „NOFORN“, čo znamená, že ich nemožno vydať cudzím štátnym príslušníkom.

Dvaja americkí predstavitelia v nedeľu (9. apríla) agentúre Reuters povedali, že nevylúčili, že dokumenty mohli byť sfalšované, aby zavádzali vyšetrovateľov, pokiaľ ide o ich pôvod, alebo aby šírili nepravdivé informácie, ktoré môžu poškodiť bezpečnostné záujmy USA.

Biely dom postúpil otázky Pentagonu

V nedeľnom vyhlásení Pentagon uviedol, že preveruje platnosť odfotografovaných dokumentov, ktoré „zdá sa, že obsahujú citlivý a vysoko utajovaný materiál“.

Pentagon postúpil túto záležitosť ministerstvu spravodlivosti, ktoré začalo trestné vyšetrovanie.

Jeden z dokumentov z 23. februára s označením „Tajné“ podrobne opisuje, ako by sa ukrajinské systémy protivzdušnej obrany S-300 vyčerpali do 2. mája pri súčasnej miere využívania.

Takéto prísne strážené informácie by mohli byť veľmi užitočné pre ruské sily a Ukrajina uviedla, že jej prezident a najvyšší bezpečnostní predstavitelia sa v piatok stretli, aby prediskutovali spôsoby, ako zabrániť úniku informácií.

Sledovanie spojencov

Ďalší dokument označený ako „Prísne tajné“ z aktualizácie CIA Intel z 1. marca uvádza, že spravodajská agentúra Mossad podnecovala protesty proti plánom izraelského premiéra Benjamina Netanjahua sprísniť kontroly na Najvyššom súde.

V dokumente sa uvádza, že USA sa to dozvedeli prostredníctvom signálového spravodajstva, čo naznačuje, že Spojené štáty špehovali jedného zo svojich najdôležitejších spojencov na Blízkom východe.

Netanjahuova kancelária vo vyhlásení v nedeľu označila toto tvrdenie za „klamlivé a bez akéhokoľvek základu“.

Ďalší dokument obsahoval podrobnosti o interných diskusiách medzi vysokými juhokórejskými predstaviteľmi o tlaku USA na Soul, aby pomohol Ukrajine dodávať zbrane a o ich politike nekonať tak.

Predstaviteľ juhokórejského prezidenta v nedeľu uviedol, že krajina vie o správach o uniknutých dokumentoch a plánuje s Washingtonom prediskutovať „nastolené problémy“.

Juhokórejskí opoziční poslanci vyjadrili „veľké poľutovanie“ nad obvineniami zo špionáže a označili ich za jasné porušenie suverenity krajiny a veľké bezpečnostné zlyhanie administratívy Yoon Suk Yeola.

"Dôrazne požadujeme dôkladné vyšetrenie a naliehame, aby sa podobné incidenty nestávali," uviedli v spoločnom vyhlásení zákonodarcovia Demokratickej strany.

Pentagon sa nezaoberal obsahom žiadnych konkrétnych dokumentov, vrátane zjavného sledovania spojencov.

Dvaja americkí predstavitelia pod podmienkou zachovania anonymity uviedli, že zatiaľ čo v Pentagone a spravodajských agentúrach existovali obavy z úniku informácií, dokumenty ukázali záber v čase spred viac ako mesiaca, a nie novšie hodnotenia.

Dvaja predstavitelia uviedli, že vojenské a spravodajské agentúry skúmali svoje procesy, v akom rozsahu sú niektoré informácie interne zdieľané.

Predstavitelia skúmajú, akú motiváciu by mal americký predstaviteľ alebo skupina úradníkov pri úniku takýchto citlivých informácií, uviedol jeden z predstaviteľov pre agentúru Reuters a dodal, že vyšetrovatelia skúmali štyri alebo päť teórií, od nespokojného zamestnanca po vnútornú hrozbu, ktorá aktívne chcela podkopať záujmy národnej bezpečnosti USA.

TU JE PODSTATA UNIKNUTÝCH TAJNÝCH DOKUMENTOV USA! Čo môžeme teraz očakávať na Ukrajine?
Okrem opisu vojenskej situácie sú v nedávno uniknutých tajných dokumentoch USA v súčasnosti dve skutočne veľké "bomby". Analýzu Attilu Demkóa prináša portál Mandiner. Začalo to piatimi pokrčenými, narýchlo vyfotografovanými dokumentmi "Tajné" a... Čítať ďalej
10 | 04 | 2023 | Gabriela Fedičová

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik