REPUBLIKA: UHRÍK kritizoval korupciu v Európskej únii, MAZUREK drsne okomentoval novinárov
03 | 04 | 2023 I Ladislav Kováčik

Europoslanec a predseda Republiky Milan Uhrík bol nedávno hosťom relácie v Slobodnom vysielači. Hovoril aj o tom, ako si jeho hnutie si buduje štruktúry, odborné tímy a regionálne organizácie. Podľa jeho slov má Republika už takmer 1 500 členov. Konkrétne obsadenie tímu pre zahraničné záležitosti si Uhrík pochvaľuje ako „perfektné“. Avizoval aj predstavenie tímu pre právnu oblasť a spravodlivosť.

Uhrík o EÚ: Korupcia je všade

Pokiaľ ide o otázku možnej manipulácie v nadchádzajúcich parlamentných volieb, Uhrík vysvetlil, že Republika sa takýmto manipuláciám pokúsi zabrániť dvojakým spôsobom. Jednak hnutie podalo do Národnej rady SR návrh zákona, podľa ktorého by sa mali zápisnice z volebných okrskov povinne zverejňovať. Tento návrh získal podporu v prvom čítaní a Uhrík verí, že prejde aj cez druhé čítanie. V druhom rade mieni hnutie Republika uskutočniť paralelné sčítavanie hlasov.

Pokiaľ ide o dianie v Európskom parlamente, Uhrík sa priamo vyjadril že sa v tejto inštitúcii necíti komfortne. Je to tam preňho príliš „dúhové“ a „multi-kulti“. O svojich kolegoch zo Slovenska, ktorí sú poslancami Európskeho parlamentu, Uhrík hovorí, že im je tam „dobre“. Podľa neho sa správajú ako bruselskí zamestnanci, ktorí presadzujú bruselské záujmy na Slovensku. Ich jediným záujmom je podľa Uhríka vydržať v EP čo najdlhšie, urobiť si tam kariéru, pričom rátajú aj s tým, že tí najväčší „šplhúni“ potom dostanú nejaké miesto v mimovládke alebo medzi úradníkmi. Uhrík vysvetlil, že priemerný plat úradníka v EP je približne 8 000 eur.

Ku kandidatúre Martina Klusa za člena Európskeho dvoru audítorov Uhrík poznamenal, že to bola „hanba na tri zimy“. Pripomenul, že za Klusa nikto nezahlasoval ani na výbore EP pre kontrolu rozpočtu. Na otázku moderátora, či to náhodou nemohla byť aj zásluha lídra SaS Richarda Sulíka, Uhrík odpovedal, že to nie je vylúčené.

Pri poslancoch EP za Smer-SD Uhrík vysvetlil, že sú v Bruseli ako členovia frakcie progresívnych socialistov. Na Slovensku podľa neho Smer robí inú politiku než v Európskom parlamente.

Uhrík sa vyjadril aj k téme korupcie v Európskej únii. Podľa neho je tam korupcia „všade“. Odvolal sa na údaje Transparency International, podľa ktorej v Bruseli pôsobí niekoľko tisíc mimovládok, pričom tieto zamestnávajú rádovo do 40 tisíc lobistov. Uhrík to prirovnal k „deep state“, teda k „hlbinnému štátu“, pričom tento výraz sa používa najmä v kontexte americkej politiky.

Podľa Uhríka lobisti minú v Bruseli ročne až 1,8 miliardy eur na promo, „posedeníčka“, presviedčanie poslancov či úradníkov tak, aby ovplyvnili smerovanie politiky EÚ. Potom však podľa Uhríka tá európska politika tak aj vyzerá a nedá sa o nej povedať, že by bola v prospech ľudí.

Uhrík spomenul aj to, ako sa počas pandémie nakupovali vakcíny za desiatky miliárd, pričom tento miliardový biznis vybavovala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová s riaditeľom Pfizeru cez esemesky. Podľa Uhríka sa urobila nejaká zmluva, ktorá však doteraz nie je zverejnená a nechcú ju zverejniť ani audítorom.

„Hegerovci úplne uleteli“
Titulok je citátom názvu statusu v profile Milana Mazureka na sociálnej sieti. Vzťahuje sa k ďalšiemu „olympijskému výkonu“ v oblasti výkonov myslenia vládnej koalície. „Navrhujú povinnosť poslancov odpovedať novinárom pod hrozbou pokuty!“ Píše... Čítať ďalej
02 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Mazurek o novinároch

Poslanec Republiky Milan Mazurek v pléne Národnej rady SR tvrdo kritizoval mainstreamové médiá a novinárov. Slovenské mienkotvorné médiá sú preňho „obyčajná žumpa“. Ľudia, ktorí tam pracujú, sú podľa neho poväčšinou „bezcharakterní niktoši“, ktorí k politickému dianiu nepristupujú objektívne, ale vytvárajú a robia politiku. Niektoré politické strany favorizujú, iné podľa neho úplne cenzurujú.

Podľa Mazureka strana Demokrati presadzuje cez svoj návrh zákona postoj, že novinári majú byť „nadľudia“ a ako takí majú mať právo a kompetenciu šikanovať hociktorého politika, ako sa im len zachce „nekonečným radom otázok“, na ktoré by musel odpovedať. Hovoril o návrhu zákona, ktorý by poslancom parlamentu, krajov a miest prikazoval odpovedať na otázky novinárov pod hrozbou pokuty. Pokutu by dostali aj za údajne nepravdivú alebo neúplnú odpoveď.

Mazurek predmetný návrh označil okrem iného za „výsmech pravde, právu a spravodlivosti“. Je to podľa neho aj ukážka toho, aká úbohá je strana Demokrati. Podľa Mazureka sa táto strana mohla nazvať aj : „Boľševici“, „Fanatici“ či „Totalitní blázni“, čo by podľa neho lepšie vystihovalo podstatu veci.

Mazurek vo svojom prejave zároveň tvrdo kritizoval, ako mainstreamové médiá ignorujú hnutie Republika. Poslancov hnutia napríklad vôbec nepozývajú do svojich debát. Mazurek sa spýtal, že pokiaľ mu tieto médiá dlhodobo nedávajú priestor, prečo by on mal mať povinnosť týmto „šašom“ odpovedať.

Podľa Mazureka má Republika v prieskumoch viac ako OĽaNO a Demokrati dokopy a aj tak v tých debatách nie sú a naďalej zostávajú ignorovaní. Naproti tomu, spomínané strany tam priestor majú.

Mazurek prízvukoval, že voči novinárom nemá žiadnu úctu. Hovoril o tom, ako Republika priamo v Národnej rade robí tlačovú konferenciu a novinári len sedia na gaučoch a vysmievajú sa, že na túto tlačovku nemusia ísť. Mazurek si myslí, že pokiaľ novinári môžu ignorovať jeho, môže sa podobne zachovať aj on k nim. „Resetnite sa, vy boľševici!,“ uzavrel nakoniec poslanec svoj parlamentný prejav.

Žiadame mier a nebažíme po porážke Ruska
Tento týždeň mal Robert Fico v centrále Smeru "príjemnú návštevu". "Pán prezident Václav Klaus je štátnik, ktorý v politike niečo zažil a aj keď hodnotovo stojí na opačnej strane politického spektra, je paradoxom tejto doby, že na vážnych témach... Čítať ďalej
02 | 04 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik