Zem sa trasie neustále - tentoraz v Rumunsku
27 | 03 | 2023 I Eka Balašková

V noci zo soboty na nedeľu sa v Rumunsku triasla zem. Tamojší seizmológovia zaznamenali niekoľko otrasov s epicentrom neďaleko od Brašova, informuje portál szekelyhon.ro.

Zemetrasenie s magnitúdou 3,9 a potom 3,1 sa vyskytlo v nedeľu v seizmickej oblasti Vrancea v okrese Buzău, uvádza tlačová agentúra Agerpres s odvolaním sa na oznámenie Národného inštitútu pre fyziku Zeme (INCDFP). Podľa seizmológov však nejde o nič výnimočné, zem sa trasie neustále.

Niekoľko otrasov

Prvý seizmický pohyb bol nameraný o jednej hodine, tridsiatejdruhej minúte po polnoci v hĺbke 122 kilometrov s magnitúdou 3,9 stupňa Richterovej stupnice. Jeho epicentrum bolo 54 kilometrov od Buzău, 57 kilometrov od Brašova, 60 kilometrov od Sepsiszentgyörgy. Druhé zemetrasenie s magnitúdou 3,1 nastalo o 4:20 v hĺbke 106 kilometrov. Jeho epicentrum bolo 49 kilometrov od Buzău, 63 kilometrov od Brašova a 64 kilometrov od Sepsiszentgyörgy.

Marec sa s nami rozlúči pravou zimou
Zima, čo sa týka teplôt, bola relatívne mierna, zdá sa, že sa jej od nás veľmi nechce a rozhodla sa nám ukázať svoju silu ešte aj na prelome jarných mesiacov. Meteorológovia totiž na koniec mesiaca avizujú vietor a záveje. Nárazový vietor by mal... Čítať ďalej
27 | 03 | 2023 | Eka Balaskova

Zem sa tam triasla niekoľkokrát

V seizmickej oblasti Vrancea tento mesiac namerali už dvadsať zemetrasení, najsilnejšie o sile 4,2 stupňa Richterovej stupnice. Aj tento mesiac bolo v Oltenia v župe Gorj už 56 zemetrasení, z ktorých najsilnejšie bolo 4,9. V župe Gorj došlo 14. februára k zemetraseniu s magnitúdou 5,7 v hĺbke 6,3 kilometra, ktoré bolo cítiť aj v Székelyfölde, informuje szekelyhon.ro

Zem sa trasie neustále

„Nie je to zvláštne. Teraz sa to môže zdať výnimočné, ale len kvôli tomu, že sa to odohráva v Európe, relatívne na malom území a blízko k nám. Keby sme pozerali denno-denne výskyty zemetrasení po celom svete, tak po určitom čase sa nám bude zdať, že to nie je ničím výnimočným. Z dlhodobej štatistiky sa dá povedať, že raz za rok dôjde na Zemi minimálne k jednému zemetraseniu s magnitúdom okolo 8,“vysvetľuje seizmológ  Kristián Csicsay, vedúci oddelenia seizmológie v Ústave vied o Zemi Slovenskej akadémie vied (SAV). 

Seizmológ: Zem sa hýbe stále, môže sa aj u nás
V ostatných rokoch sa zem triasla aj relatívne blízko nášho územia – pred niekoľkými dňami v Turecku a Sýrií, v marci pred dvoma rokmi v Chorvátsku a v tom istom roku na jeseň na Kréte... Seizmológ Kristián Csicsay, vedúci oddelenia seizmológie v... Čítať ďalej
20 | 02 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme