Seizmológ: Zem sa hýbe stále, môže sa aj u nás
20 | 02 | 2023 I Eka Balašková

V ostatných rokoch sa zem triasla aj relatívne blízko nášho územia – pred niekoľkými dňami v Turecku a Sýrií, v marci pred dvoma rokmi v Chorvátsku a v tom istom roku na jeseň na Kréte... Seizmológ Kristián Csicsay, vedúci oddelenia seizmológie v Ústave vied o Zemi Slovenskej akadémie vied (SAV) tvrdí, že pre Slovensko nie sú drobné zemské otrasy ničím nezvyčajným.

Historicky je veľmi dobre zmapované zemetrasenie pri Komárne, kedy otrasy zničili aj niekoľko budov v Budapešti. Zem „je nepokojná“ aj v ostatných rokoch. Csicsay preto aj na našom území očakáva zemetrasenie väčšieho rozsahu.

18. storočie

Písal sa 28. jún 1763 a v Komárne sa zem zatriasla tak, že z barokového mesta ostali len ruiny. Pritom oblasť, ktorá bola zasiahnutá, bola väčšia, ako územie dnešného Slovenska. „V meste na Dunaji zničilo zemetrasenie 7 kostolov a 279 domov. Zahynulo pri ňom 63 ľudí a 102 bolo zranených. Ostatné stavby boli viac či menej poškodené a v pôde sa objavili veľké trhliny. Historické pramene uvádzajú piesok v studniach,“ pripomína lokálny portál Ahoj Komárno historické udalosti.

Nedávna história

29. januára 2011 Na viacerých miestach v Maďarsku zaznamenali zemetrasenie. Epicentrum s magnitúdom 4,8 bolo medzi Budapešťou a Győrom. V Komárne, ktoré bolo zo slovenských miest najbližšie k epicentru, viacero rodín po zemetrasení vybehlo z obytných blokov.

17. januára 2013 Na území južného Slovenska pri Kolárove došlo napoludnie k slabému zemetraseniu s lokálnym magnitúdom 2,9.

3. novembra 2015 Stredné Slovensko zasiahlo zemetrasenie s lokálnym magnitúdom 3,2, ktoré bolo aj makroseizmicky pozorované obyvateľmi okolitých obcí, epicentrum sa nachádzalo medzi Brusnom a Breznom.

5. novembra 2015 Rajeckou dolinou otriaslo 15 minút pred polnocou zemetrasenie s magnitúdom 2,5 a epicentrom päť kilometrov od Rajca pri obci Rajecká Lesná v Strážovských vrchoch.

17. augusta 2018 Stredné Považie zasiahlo o 3.25 h zemetrasenie so silou 2,9 stupňa Richterovej stupnice. Epicentrum malo v Trenčianskych Tepliciach v hĺbke dvoch kilometrov pri vodnej nádrži Baračka. Cítili ho ľudia z Dubnice nad Váhom, Trenčína a Ilavy.

24. apríla 2020 Na východe Slovenska došlo k zemetraseniu s magnitúdom 3,4. Epicentrum zemetrasenia bolo približne jeden kilometer južne od vodnej nádrže Zemplínska šírava, medzi obcami Zalužice a Lúčky v okrese Michalovce, hĺbku ohniska zemetrasenia určili na 16,2 kilometra.

Kde sa na Slovensku triasla zem za posledných 10 rokov?
Na Slovensku v Bratislave, Trnave, Šamoríne aj Nitre pocítili ľudia v utorok otrasy zeme, ktoré súviseli s utorkovým zemetrasením v chorvátskom Záhrebe. Prinášame vám výberovú chronológiu zemetrasení na Slovensku od roku 2010. Čítať ďalej
29 | 12 | 2020 | tasr

Pre geológa nič výnimočné

Laikovi sa pri slove „zemetrasenie“ vybavia zábery, aké nedávno obehli svet z Turecka. Zničené domy, v ktorých záchranári viac, či menej úspešne hľadajú tých, ktorí prežili a je možné pomôcť im. Zem po celom svete sa však chveje denne.

„Nie je to zvláštne, ale bežné. Teraz sa to môže zdať výnimočné, ale len kvôli tomu, že sa to odohráva v Európe, relatívne na malom území a blízko k nám. Keby sme pozerali denno-denne výskyty zemetrasení po celom svete, tak po určitom čase sa nám bude zdať, že to nie je ničím výnimočným. Z dlhodobej štatistiky sa dá povedať, že raz za rok dôjde na Zemi minimálne k jednému zemetraseniu s magnitúdom okolo 8,“vysvetľuje Csicsay.

Nevieme dňa, ani hodiny

„Vieme z histórie, že aj na našom území boli silné zemetrasenia, napríklad naposledy v roku 1906 pri Dobrej Vode (pri Trnave) s magnitúdou 5,7. Nemáme dôkazy o tom, že by sa tektonický vývoj na území Slovenska zastavil, tak aj v budúcnosti očakávame silné zemetrasenia s epicentrom na našom území,“tvrdí pragmaticky Csicsay.

„Také silné zemetrasenie ako bolo 6.2.2023 v Turecku, sa však na území Slovenska, prakticky, dá vylúčiť,“ uzatvára seizmológ.

Právnička Laššáková je priam fascinovaná Čaputovou: NEVIE SI UPRATAŤ ANI DOMA! (VIDEO)
Dôvodom fascinácie Laššákovej prezidentkou je aj to, že Čaputová, ktorá je opakovane, už po štvrtýkrát, jednou zo sto najvplyvnejších žien sveta, si nevie "upratať" na domácej politickej scéne. Judita Laššáková pripomína radosť v prezidentskom... Čítať ďalej
18 | 02 | 2023 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme