Neostane len pri migoch? Naď si už brúsi zuby na ďalší "VOJENSKÝ ŠROT" pre Ukrajinu!
27 | 03 | 2023 I Diana Zaťková

Prezidentka Zuzana Čaputová pred desiatimi dňami skonštatovala, že Slovensko darovaním stíhačiek MiG-29 nateraz vyčerpalo vojenskú pomoc, ktorú bolo schopné Ukrajine poskytnúť. Zdá sa, že sa poriadne zmýlila! Najnovšie sa totiž zvažuje, že načrieme až na úplné dno. Naď má už vyhliadnutú ďalšiu techniku zo slovenských rezerv, ktorú by rád poslal východným susedom.

Slovensko - nevyčerpateľná studnica bojového "šrotu"

Mnohí si mysleli, že po nedávnom protiústavnom rozhodnutí vlády odovzdať Ukrajine stíhačky Mig-29 bude apetít podporovať vojnu ministra Jaroslava Naďa aspoň na nejaký čas utlmený. Opak je však pravdou. Denník Nový čas informuje, že v armáde máme 30 tankov T-72 a prízvukuje, že tie majú už 40 rokov a  sú „roky nemodernizované“ a je na ne nedostatok náhradných dielov. Stále sú však bojaschopné, čiže nie sú vyradené, ako boli stíhačky MiG-29.

Minister Naď, samozrejme, zvažuje, že aj tie darujeme Ukrajine. Podotkol však, že k ich presunu dôjde len v prípade, že dostaneme rovnaký počet moderných strojov zo Západu. „Len za predpokladu, že dostaneme 30 tankov západnej výroby ako náhradu, kus za kus,“ povedal.  

V médiách sa spomína, že by mohlo ísť o ďalšie stroje nemeckej výroby Leopard. Jeden z 15 už odsúhlasených tankov, ktoré Nemecko poskytne Slovensku ako náhradu za 30 bojových vozidiel pechoty (BVP-1) darovaných Ukrajine sa už nachádza na Slovensku.

Ďalší ŠROT darujeme Ukrajine?

Šéf brannobezpečnostného výboru v parlamente Juraj Krúpa tvrdí, že by išlo znova o dobrý obchod. „Za bežnej situácie by nikto nemal záujem o takúto techniku, zostalo by to ako šrot,“ skonštatoval Krúpa pre TV Markíza. Ukrajinci bežne používajú tento typ tankov, a tak by podľa analytikov nemali problém s ich okamžitým využitím. 

T-72

  •  sú bojaschopné
  •  celkovo ich máme 30
  •  hlavná zbraň je 125 mm kanón 2A46 s automatickým nabíjačom
  •  max. rýchlosť je 60 km/hod

Tank T-72, Slovak army, YouTube

Znovu na hrane s ústavou?

Na stole je však stále rovnaká otázka - či odvolaná vláda má kompetencie na to, aby takúto zmluvu vyrokovala. Pri stíhačkách sa po konzultácii s ústavnými právnikmi odvolali na to, že nejde o zásadnú otázku zahraničnej politiky a využili paragraf, ktorý im to má umožňovať. Právna analýza, ktorej zadávateľom bolo Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku a spracovala ju Právnická fakulta Univerzity Komenského v Bratislave, však hovorí niečo úplne iné. 

PRÁVNA ANALÝZA: Prečo nemohla vláda SR legálne darovať MiG-y Ukrajine
Sudca Krajského súdu v Bratislave Peter Šamko uverejnil na portále Právne Listy právnu analýzu právomocí vlády Slovenskej republiky, ktorá bola v zmysle čl. 115 ods. 1 a 3 Ústavy Slovenskej republiky prezidentom Slovenskej republiky odvolaná a... Čítať ďalej
22 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik