Ukrajina nebude schopná ofenzívy "po NATO-vsky"
28 | 03 | 2023 I Milan Laca

Napriek výcviku armády, nebude Kyjev schopný spustiť ofenzívu v štýle NATO.

Ozbrojené sily Ukrajiny, napriek výcviku vojenského personálu na Západe a prílevu zahraničnej techniky, nebudú schopné spustiť ofenzívu v štýle NATO, keďže ide o masívny letecký útok, píšu  The Wall Street Journal..

Ako na to?

„Na vytlačenie nepriateľa, ktorý sa zakopal, by sa tradičný postup USA a spojencov začal masívnym leteckým útokom, pomocou lietadiel a riadených striel,“ píše sa v článku. Ako však poznamenal americký podplukovník vo výslužbe John Nagle, ukrajinské ozbrojené sily majú obmedzený počet bojových lietadiel a Kyjev ich nebude riskovať pri frontálnom útoku.

Obrovské ukrajinské ľudské straty(VIDEO)
Sunday Times: Ukrajinské ozbrojené sily strácajú počas bitky o Bachmut (Arťomovsk) až 200 vojakov denne. Ukrajinská armáda denne stráca v bojoch o Bachmut (Arťomovsk) až 200 vojakov. Mesto bolo prakticky zrovnané so zemou, píšu noviny The Sunday... Čítať ďalej
27 | 03 | 2023 | Milan Laca

Môžu inak
Namiesto toho Kyjev pravdepodobne začne veľký útok,  alebo niekoľko malých útokov,  s použitím pozemných presných zbraní s dlhým doletom, vrátane rakiet a delostrelectva. Väčšinu z nich darovali západní spojenci, tvrdia stratégovia v článku. Potom sa očakáva začiatok rozsiahlej ofenzívy pozemných síl, ktorá sa bude líšiť aj od štandardov NATO, dodávajú noviny. „Veľký rozdiel je v tom, že americké alebo spojenecké sily by vyslali predvoj moderných bojových tankov, zatiaľ čo ukrajinské sily by ich mali len malý počet,“ píše Wall Street Journal. 
Kam udrú?
Nemecké noviny Bild, s odvolaním sa na nemenovaného predstaviteľa NATO predtým tvrdili, že Kyjev pripravuje ofenzívu, ktorej hlavným zameraním bude Luhansk a Záporožie. Cieľom má byť prerušenie pozemnej komunikácie Ruska s Krymom. Noviny Politico predtým informovali, že USA očakávajú, že kyjevská ofenzíva sa začne do mája. Veliteľ ukrajinských pozemných síl Oleksandr Syrskij povedal, že Kyjev môže čoskoro prejsť do ofenzívy v Artemivskej oblasti .
Pochybnosti
Poradca úradujúceho šéfa Doneckej ľudovej republiky Jan Gagin vyhlásil, že Kyjev odložil protiofenzívu pre nedostatok zbraní. Plány ovplyvňuje aj situácia v najhorúcejších oblastiach frontu, ako sú Bachmut (Arťomovsk), Avdiivka a Vuhledar, ktoré „spútavajú“ ukrajinské jednotky.
Zelenskyj tiež priznáva
Prezident Volodymyr Zelenskyj už predtým priznal, že Ukrajina zatiaľ nemôže spustiť protiofenzívu, pretože v jej armáde je vážny nedostatok zbraní. Kyjev podľa neho "momentálne čaká na dodávku zbraní od partnerov". Situáciu na východe krajiny označil za „nepriaznivú“. Dôstojník ukrajinskej armády Valerij Prozapas povedal, že pre nedostatok síl a prostriedkov si teraz Kyjev nemôže dovoliť vážne útočné operácie na Donbase. Podľa jeho názoru sa situácia dostala do operačnej slepej uličky.
Rusko má tajnú zbraň?
Rusko má zbrane schopné zničiť akéhokoľvek nepriateľa. Tajomník ruskej bezpečnostnej rady Nikolaj Patrušev vyhlásil, že Ruská federácia má jedinečnú zbraň, ktorá dokáže „zničiť každého nepriateľa“. Zároveň zdôraznil, že Moskva nikoho nezastrašuje... Čítať ďalej
27 | 03 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme