Ako 100-ročný zomrel vojnový veterán a bývalý stíhací pilot RAF Emil Boček
25 | 03 | 2023 I Diana Zaťková

Zomrel vojnový veterán a bývalý český stíhací pilot britského Kráľovského letectva (RAF) Emil Boček, mal 100 rokov. Kondoloval aj poverený minister obrany SR Jaroslav Naď.

O dnešnom úmrtí brnenského rodáka informovalo na facebooku Komunitné centrum pre vojnových veteránov Brno. Bočkov skon potvrdil vedúci oddelenia komunikácie generálneho štábu Ivo Zelinka s odkazom na informácie od Bočkovej rodiny. Boček pochádzal z Brna-Tuřan, v poslednej dobe žil v jednom z brnenských domovov pre seniorov. Bol posledným žijúcim českým pilotom, ktorý zasadol v britskej RAF do kokpitu stíhacieho lietadla, informujú Parlamentní Listy.

Generál Boček bojoval za to, aby naša krajina bola demokratická, slobodná a nezávislá. Nech odpočíva v pokoji,“ uviedol na twitteri český premiér Petr Fiala.

Dočasne poverený minister obrany SR Jaroslav Naď sa poďakoval zosnulému Bočekovi za jeho odvahu v bojoch proti nacistom, čím sa podľa jeho slov nezmazateľne pričinil o našu slobodu. Bočeka označil Naď za vojnového hrdinu. "Počas druhej svetovej vojny lietal ako príslušník československého letectva v službách britského kráľovského vojenského letectva," uviedol šéf rezortu obrany.

Zelenskyj Európe: Vojenská pomoc je POMALÁ, vojna bude DLHÁ!
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj nalieha na Európu, aby zvýšila a urýchlila dodávky moderných zbraní a uvalila prísnejšie sankcie na Rusko. Inak by sa podľa neho vojna mohla ťahať roky. Podľa Reuters boli Zelenského slová na adresu lídrov... Čítať ďalej
25 | 03 | 2023 | Eka Balašková

Ešte vo februári prijímal Boček gratulantov k 100. narodeninám. Primátorke Brna Markéte Vankovej vtedy povedal, že je spokojný, že z dlhého života najradšej spomína práve na Britániu počas druhej svetovej vojny. „Tam bolo dobre. Tie spitfiry, to boli perfektné mašiny. Nebolo to náročné, bolo to veľmi dobré,“ poznamenal Boček.

Z nacistami obsadeného Československa odišiel Boček v 16 rokoch. Zúčastnil sa bojov o Francúzsko, potom v Británii vstúpil do RAF, kde pôsobil ako mechanik. Letecký výcvik absolvoval v Kanade a od roku 1944 sa v radoch československej 310. stíhacej perute v britskom letectve na spitfiroch zúčastnil vzdušných bojov. Na svojom konte má 26 operačných letov, nalietal 73 hodín a 50 minút.

Čoskoro po druhej svetovej vojne Boček odišiel do civilu, nezdieľal tak osud svojich niekdajších spolubojovníkov, ktorí sa stali po komunistickom prevrate terčom represií, prípadne emigrovali. „Práve pán generál Boček mal šťastie, jemu sa perzekúcia vyhla. Demobilizoval v marci 1946 a odišiel do civilného zamestnania,“ spomenul nedávno v rozhovore s ČTK historik Jan Břečka. Boček pracoval najskôr ako automechanik, potom sústružník.

Za bojové hrdinstvo dostal vysoké československé a britské vojnové vyznamenania. Prezident Václav Klaus mu v roku 2010 prepožičal najvyššie štátne vyznamenanie Rád Bieleho leva III. triedy, prezident Miloš Zeman mu v roku 2019 udelil rovnaký rád najvyššej triedy. Sté narodeniny oslávil Boček vo februári, v liste mu gratuloval aj britský kráľ Karol III.

Maďarsko varuje Britániu: Munícia s ochudobneným uránom? Sebapoškodzujúca politika!
Člen NATO, Maďarsko, povedalo, že nepodporuje Britániu v rozhodnutí posielať muníciu s ochudobneným uránom na Ukrajinu. Varuje, že ​​by to mohlo spôsobiť nechcenú „eskaláciu“, informuje Breitbart. Ostrá reakcia Kremľa Britská vláda pod vedením... Čítať ďalej
25 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Zaspomínal si aj slovenský historik a politický analitik Eduard Chmelár. "Vo veku 100 rokov dnes na poludnie zomrel v Brne posledný česko-slovenský pilot v službách britského kráľovského letectva počas druhej svetovej vojny, armádny generál vo výslužbe Emil Boček. Mal som tú česť viackrát sa s ním stretnúť a porozprávať počas osláv výročia Karpatsko-duklianskej operácie na Dukle a vo Svidníku," píše Chmelár na sociálnej sieti a priložil aj foto.

"Táto fotografia je zo 6. októbra 2018 pred sochou armádneho generála Ludvíka Svobodu, ktorého si generál Boček nesmierne vážil ako veľkého vlastenca a morálnu autoritu. Na tomto pamätnom zhromaždení sa v mene všetkých vojnových veteránov poďakoval obyvateľom Svidníka, že na neho nezabúdajú a že sa o jedinú sochu tohto veľkého vojvodcu príkladne starajú," uzavrel Chmelár.

Zas pokúšajú pri Kryme (VIDEO)
Flightradar spozoroval britské prieskumné lietadlo pri pobreží Krymu. Nad Čiernym morom zaregistrovali prieskumný Boeing RC-135W britského letectva, informuje agentúra RIA.ru. Opäť pri Kryme Strategické prieskumné lietadlo Boeing RC-135W... Čítať ďalej
25 | 03 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik