OSN obviňuje z vojnových zločinov RUSKO AJ UKRAJINU!
26 | 03 | 2023 I Diana Zaťková

Ruské aj ukrajinské ozbrojené sily boli v minulom roku Organizáciou Spojených národov obvinené z mučenia a popráv vojnových zajatcov. OSN uviedla, že takéto činy by mohli predstavovať vojnové zločiny, informuje americký portál Breitbart. Amnesty International už skôr obvinila Ukrajincov z previnení vo vojne, no po Zelenského hneve ustúpila a ospravedlnila sa. 

Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva

Správa Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) tvrdí, že Rusko aj Ukrajina sa zapojili do súhrnnej popravy vojnových zajatcov, čo je v rozpore s mnohými medzinárodnými zákonmi o ľudských právach a vojnovými zmluvami.

OHCHR uviedol, že zdokumentoval prípady popráv najmenej 25 ruských vojnových zajatcov pod vedením ukrajinských síl. „Takéto prípady predstavujú hrubé porušenia medzinárodného práva v oblasti ľudských práv a vážne porušenia medzinárodného humanitárneho práva, ktoré môžu predstavovať vojnové zločiny,“ uvádza sa v správe.

Orgán OSN ďalej tvrdí, že zdokumentoval zlé zaobchádzanie s vojnovými zajatcami v ôsmich z 31 tranzitných alebo stálych táborov prevádzkovaných ukrajinskou vládou, v ktorých našli zdokumentované prípady mučenia a iných foriem zlého zaobchádzania s ruskými väzňami, vrátane od marca do mája 2022 vo väznici v Dnipro.

Monitorovacia misia OSN

Prostredníctvom vyšetrovacieho úsilia vrátane vypočúvania ukrajinských zajatcov, ktorí boli prepustení z ruského zajatia, OSN uviedla, že našla dôkazy o súhrnných popravách 15 zajatcov v rukách ruských ozbrojených síl alebo žoldnierskej organizácie Wagner Group alebo iných zmluvných skupín.

Správa tiež poukázala na prípad, ktorý sa v júli minulého roka šíril sociálnymi médiami, v ktorom bol nafilmovaný ruský vojak, ktorý sa tváril, akoby odrezal semenníky mužovi v uniforme ukrajinských ozbrojených síl, a potom ho strelil do hlavy. OSN uviedla, že hoci sa im na videu nepodarilo identifikovať obeť, „incident nevyzerá zinscenovaný a zjavne by predstavoval mučenie vrátane sexuálneho násilia a úmyselného zabíjania“.

VIDEO TOTO NIE JE RUSKO, ALE PARÍŽ! Brutálne údery ťažkoodencov, zatknutí rakúski školáci, amputované semenníky...
Vo Francúzsku pokračujú masívne protesty proti nepopulárnej dôchodkovej reforme. Bezpečnostné zložky čelia silnejúcej kritike ľudskoprávnych organizácií za brutálne zákroky proti vlastným občanom. Po internete kolujú videá zachytávajúce... Čítať ďalej
25 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Séria videí zverejnených v novembri, ktoré znázorňujú súhrnné popravy desiatok ruských zajatcov z rúk ukrajinských síl, sa tiež považuje za „s vysokou pravdepodobnosťou autentickú“.

Vedúca monitorovacej misie OSN Matilda Bogner k zisteniam uviedla: „Sme hlboko znepokojení súhrnnou popravou až 25 ruských vojnových zajatcov, ktoré máme zdokumentované.

„V súvislosti so zaobchádzaním s ukrajinskými vojnovými zajatcami sme tiež hlboko znepokojení súhrnnou popravou 15 ukrajinských vojnových zajatcov krátko po zajatí ruskými ozbrojenými silami,“ pokračovala Bogner. "Wagner Group - vojenskí a bezpečnostní dodávatelia - spáchali 11 z týchto popráv."

Ruskí vojnoví zajatci kráčajú v rade cez územie väznice 2. decembra 2022 na západnej Ukrajine. Foto: Getty Images

Amnesty International sa zľakla Zelenského 

Hoci sú Ukrajinci často vychvaľovaní zo strany Západu, Amnesty International už skôr obvinila Ukrajincov z previnení vo vojne. AI tvrdí, že zbytočne ohrozujú životy civilistov zriaďovaním vojenských základní v obytných oblastiach vrátane škôl a nemocníc, ako aj útokmi z husto osídlených civilných oblastí v snahe odradiť odvetu zo strany Rusov.

Prezident Volodymyr Zelenskyj kritizoval správu organizácie pre ľudské práva a tvrdil, že Amnesty International „hrá do rúk Ruska“ a presúva „vinu z agresora na obeť agresie“.

Je zahanbujúce, že len o niekoľko dní neskôr Amnesty International ustúpila a ospravedlnila sa a vydala vyhlásenie, v ktorom organizácia uviedla, že „hlboko ľutuje trápenie a hnev, ktoré naša tlačová správa o bojovej taktike ukrajinskej armády spôsobila“.

Maďarsko varuje Britániu: Munícia s ochudobneným uránom? Sebapoškodzujúca politika!
Člen NATO, Maďarsko, povedalo, že nepodporuje Britániu v rozhodnutí posielať muníciu s ochudobneným uránom na Ukrajinu. Varuje, že ​​by to mohlo spôsobiť nechcenú „eskaláciu“, informuje Breitbart. Ostrá reakcia Kremľa Britská vláda pod vedením... Čítať ďalej
25 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik