Záhady Nord Streamu pokračujú
25 | 03 | 2023 I Milan Laca

The Times: Švédske a dánske lode manévrovali v blízkosti Nord Stream štyri dni pred výbuchmi.

Dánsku vojnovú loď, sledujúcu ruské lode, švédsku hliadkovú korvetu a švédske prieskumné lietadlo videli v blízkosti plynovodov Nord Stream štyri dni pred výbuchmi, píšu The Times s odvolaním sa na dánskeho výskumníka a údaje zo sledovacích služieb.

Čo tam robili?

Podľa článku sa štyri dni pred sabotážou na plynovodoch dánska loď P524 Nymfen, ktorá monitoruje činnosť ruských lodí, nečakane odklonila od kurzu. Prvýkrát po rokoch loď oboplávala ostrov Bornholm a zamierila na severovýchod. Potom sa na na pol hodiny zastavila a vypla transpondéry a na niekoľko hodín zmizla z radaru sledovacích systémov. O pár minút neskôr, neďaleko miesta, kde sa dánska loď zastavila, začalo krúžiť prieskumné lietadlo švédskeho letectva, po ktorom tam priplávala aj švédska hliadková loď.

Dánsko konštruktívne komunikuje s Moskvou
Podľa doterjaších vyhlásení Kremľa je dôležité identifikovať objekt, nájdený vedľa miesta výbuchu plynovodu Nord Stream. O vývoji v tejto téme píše web news.sky.com. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov najnovšie uviedol, že prebiehajúce vyšetrovanie... Čítať ďalej
24 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Ako to teda bolo?

Vo februári tohto roku publikoval novinár Seymour Hersh článok, v ktorom sa s odvolaním na zdroj „s priamou znalosťou operačného plánovania“ uvádza, že výbuchy boli tajnou americkou operáciou.

Iná verzia

V marci noviny The New York Times, s odvolaním sa na spravodajské služby napísali, že výbuchy na Nord Streame boli zinscenované proukrajinskou skupinou. Ukrajina akúkoľvek účasť na sabotáži popiera. Rusko vyhlásilo, že Dánsko, Nemecko a Švédsko mu odopierajú prístup k informáciám o vyšetrovaní incidentu. Seymour Hersh tvrdí, že Washington pripravil pre médiá falošnú verziu o výbuchoch na Nord Streame.

Nový objav

Dánska energetická agentúra 24. marca, oznámila , že v blízkosti plynovodu Nord Stream objavila neznámy objekt. Vyzvala prevádzkovateľa projektu, spoločnosť Nord Stream 2 AG, aby sa zúčastnil na pátraní. Nájdený predmet má, podľa DEA, valcovitý tvar, na výšku má asi 40 cm a priemer 10 cm. Agentúra nevylúčila, že išlo o námornú dymovú bóju.

Ženú Európu do krachu - varuje diplomacia Rakúska
Nastane krach Európy, alebo zaznie hlas rozumu? Všetko je jasné, bez Ruska sa nedá nič robiť! Minister zahraničných vecí Rakúska Alexander Schallenberg je drsne úprimný: "Je nesprávne myslieť si niečo iné..." Cituje srbský web informer.sr agentúru... Čítať ďalej
24 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme