OPUSTÍ ZÁBORSKEJ KÚ OĽaNO A OSTANE KDH AJ NAĎALEJ KDH?
24 | 03 | 2023 I Gabriela Fedičová

Zajtra bude zasadať Rada KDH a mala by rozhodovať aj o postupe hnutia do predčasných parlamentných volieb. Podľa informácií denníka Postoj by mala riešiť aj možnú spoluprácu s Kresťanskou úniou (KÚ) Anny Záborskej.

OSTANE KDH AJ NAĎALEJ KDH? Uvažuje na sociálnej sieti poslanec NR SR, Ondrej Dostál, predseda OKS, ktorý kandidoval za stranu SaS.

Zajtra bude zasadať Rada KDH a mala by rozhodovať aj o postupe hnutia do predčasných parlamentných volieb. Podľa informácií denníka Postoj by mala riešiť aj možnú spoluprácu s Kresťanskou úniou (KÚ) Anny Záborskej. 

Čo Dostála zaujalo a na čo upozorňuje, preberáme v plnom znení

Nie som voličom KDH, ani KÚ, takže mi neprináleží vyjadrovať sa k tomu, či by obe strany mali ísť do volieb spoločne, alebo sa KDH rozhodne ísť samostatne a KÚ bude pokračovať v spolupráci s OĽaNO. To je ich vec.

Zaujala ma však iná vec. Uvažovaný model spolupráce. Postoj o tom píše: „Záborskej strana podľa informácií Postoja navrhuje, aby KDH a KÚ kandidovali ako jedno volebné zoskupenie, pričom by ostali na kandidátke zachované značky obidvoch strán. Bol by to podobný model, ako v ostatných voľbách vytvorilo OĽaNO s menšími stranami NOVA, KÚ a Zmena zdola.“

To zrejme znamená, že KDH by si ako väčšia strana zmenilo názov na Kresťanskodemokratické hnutie – Kresťanská únia a potom zobralo na kandidátku kandidátov KÚ, ako to urobilo OĽaNO v predchádzajúcich voľbách v roku 2020, keď sa premenovalo na OĽANO-NOVA-KÚ-ZMENA ZDOLA a zobralo na kandidátku kandidátov strán NOVA, KÚ a Zmena zdola.

To by vyvolávalo dojem, že ide o koalíciu dvoch strán, hoci naďalej by išlo o kandidátku jednej politickej strany. Výhodou takéhoto postupu je, že kým dvojkoalícia by na vstup do parlamentu potrebovala získať 7 percent hlasov, premenovanej strane by naďalej stačilo 5 percent.

EÚ - ako dobre využiť mierový fond - kúpime náboje pre Kyjev
Summit EÚ prisľúbil Ukrajine 1 milión nábojov a rakiet zem-zem. Lídri EÚ vyhlásili, že budú naďalej poskytovať Kyjevu všetky druhy pomoci. Dáme radi Summit EÚ potvrdil prísľub poskytnúť Ukrajine 1 milión nábojov, ako aj rakety zem-zem, ak o to... Čítať ďalej
24 | 03 | 2023 | Milan Laca

Takýto postup by však mal podľa Dostála aj svoje dôsledky

A to predovšetkým ten, že KDH by sa už nikdy nemohlo vrátiť k svojmu pôvodnému názvu, pretože podľa zákona o politických stranách „názov strany alebo jej skratka sa musí líšiť od názvu alebo skratky strany, ktorá už bola zaregistrovaná“. Čiže buď by KDH natrvalo (dlhodobo) ostalo pri názve KDH-KÚ, alebo keby v budúcnosti táto spolupráca skončila, k pôvodnému názvu KDH by sa už nemohlo vrátiť a muselo by ho nejako modifikovať. Niežeby sa to nedalo (spýtajte sa v OĽaNO), ale KDH by to už nebolo.

Sú politické strany, ktoré zmenili svoj názov už niekoľkokrát. Niektoré to robia čisto účelovo, pri niektorých to možno odráža nejaké zmeny v ich orientácii, či skutočnosť, že je politická strana posunutá, či predaná nejakej inej skupine. Aj ĽSNS sa kedysi volala Strana priateľov vína napríklad.

KDH je však iné. Vzniklo vo februári 1990 a odvtedy už 32 rokov pôsobí pod nezmeneným názvom Kresťanskodemokratické hnutie a s nezmenenou skratkou KDH. Inou, porovnateľne starou stranou s nezmeneným názvom je už len SNS, ktorá vznikla v marci 1990.

Netuším, ako sa KDH zajtra rozhodne, ale neviem si veľmi predstaviť, že by sa rozhodlo spôsobom, ktorého dôsledkom by bolo, že politický subjekt s názvom KDH by po viac ako troch desaťročiach zmizol zo slovenskej politickej scény. Len preto, aby v jedných voľbách aj názvom signalizoval, že má na kandidátke aj kandidátov inej strany. KDH jednoducho nie je OĽaNO. Uvidíme zajtra.

Právnička Laššáková sa teší: Konečne niečo osviežujúce!
Po „lebo Putin“ a „lebo Fico“ tu máme konečne niečo nové, teší sa právnička Judita Laššáková, všímajúc si debakel Martina Klusa v Bruseli. Vzápätí však dodáva, že tu máme „lebo Sulík“ a pýta sa, či nám má takýto prístup ísť príkladom. Za... Čítať ďalej
24 | 03 | 2023 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik