To je rýchlosť! Prvé štyri stíhačky MiG-29 sú už na Ukrajine
23 | 03 | 2023 I Tibor Malý

Kiežby sa takej raketovej pomoci dostalo ľuďom! Prvé štyri stíhacie lietadlá MiG-29 sú už na Ukrajine. Presun realizovali ukrajinskí piloti za pomoci slovenských vzdušných síl, ukrajinského personálu a ďalších zložiek, ktoré zabezpečovali bezpečnosť či potrebnú dokumentáciu. Ďalšie stíhačky Slovensko odovzdá Ukrajine v priebehu nasledujúcich týždňov. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kakaščíková.

"Ďakujem všetkým zapojeným zložkám za fantastickú profesionálnu prácu. Slovensko stojí na správnej strane a týmto gestom sme sa ako krajina zapísali veľkými písmenami do moderných svetových dejín, ktoré hovoria o včasnej pomoci, úprimnej solidarite a veľkosti národa," uviedol dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď. Zopakoval, že Ukrajine poskytujeme pre Slovensko nepotrebnú techniku, ktorú si v našich podmienkach nevieme opraviť.

MiG-29, foto: FB/Karol Farkašo

K odovzdaniu ďalších lietadiel neplánuje rezort z operačných dôvodov poskytovať žiadne konkrétnosti. Avizuje, že po bezpečnom odovzdaní ukrajinskej strane ich presun ihneď potvrdí.

Darovanie 13 stíhačiek MiG-29 a časti systému protivzdušnej obrany Kub je predmetom medzivládnej dohody medzi Slovenskom a Ukrajinou, ktorú schválila minulý týždeň vláda.

Generál Viktorín o proukrajinskom pochlebovaní
Generál Jozef Viktorín (hnutie Republika) dlhodobo kritizuje prúdenie našej vojenskej techniky a totálnu demilitarizáciu Ozbrojených síl (OS) SR tými, ktorí by sa mali starať o presný opak – aby bola naša bezpečnosť v týchto časoch chránená.... Čítať ďalej
22 | 03 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik