ŠUTAJ EŠTOK: Rozhodnutie o poslaní MiG-ov na Ukrajinu je totálnym VÝSMECHOM slovenskej ústave!
22 | 03 | 2023 I Ladislav Kováčik

Vyšetrovanie v politicky citlivých kauzách má splniť objednávku strán OĽaNO 1 a OĽaNO 2 – zavrieť čo najviac ľudí spojených s bývalou vládou, myslí si Matúš Šutaj Eštok, poslanec Národnej rady SR a generálny manažér strany Hlas-SD. O dočasne poverenom premiérovi Eduardovi Hegerovi Šutaj Eštok hovorí, že je to obyčajný klamár, ktorý nemá „ani za náprstok“ politickej slušnosti a kultúry.

HD: Za súčasnej vlády sme svedkami nie príliš dobrého stavu právneho štátu. Pochopiteľne mám na mysli dianie v kauzách týkajúcich sa nominantov bývalých vlád či ľudí blízkych bývalým vládam. Hovorí sa o zneužívaní OČTK, boli sme svedkami úmrtí generála Lučanského a advokáta Krivočenka vo väzbe, aktuálne je pred súdom bývalý operatívec NAKA Ján Kaľavský, ktorý tvrdo kritizoval svojich bývalých kolegov okolo Jána Čurillu. Vy ste známy tým, že na tieto kauzy sústavne poukazujete. Kedy sa dočkáme toho, že sa stav právneho štátu u nás zlepší? Ktoré osoby by mali odísť z funkcií? Treba úplne zrušiť Úrad špeciálnej prokuratúry alebo by ste ho zachovali?

    Je úplne jednoznačné, že namiesto sľubovanej spravodlivosti a očisty sme sa dočkali politicky motivovanej pomsty a zneužívania časti polície a špeciálnej prokuratúry na boj s opozíciou. Policajný prezident Štefan Hamran prekračuje akékoľvek mysliteľné hranice, keď na tlačových konferenciách napáda politikov za ich výroky a úplne otvorene hovorí, že sa chystá kandidovať vo voľbách za OĽaNO. Daniel Lipšic sa nikdy nemal stať špeciálnym prokurátorom a celé jeho účelové pôsobenie vo funkcii to len potvrdzuje.

    Politické úlohy týmto dvom poslušným vykonávačom vydávajú Igor Matovič a Eduard Heger a vôbec sa netaja tým, že vyšetrovanie má splniť objednávku strán OĽaNO 1 a OĽaNO 2 – za každú cenu zavrieť čo najviac ľudí, spojených s bývalou vládou. Tento rozvrat právneho štátu nesmie v žiadnom prípade ďalej pokračovať, ale jedinou možnosťou, ako ho ukončiť, je jasné rozhodnutie ľudí vo voľbách.

    HLAS sa nebude nikomu pred voľbami vyhrážať, pretože pre budúcnosť Slovenska pomsta nestačí – ľudia čakajú, že nová, kompetentná, dôveryhodná a stabilná vláda sa konečne začne venovať ich skutočným problémom. Na druhej strane som však presvedčený, že ak niekto porušil zákon, musí za to niesť zodpovednosť, bez ohľadu na to, za ktorej vlády sa tak stalo. Padni komu padni.

    HD: Čo si myslíte o vyhlásení generálneho prokurátora Maroša Žilinku, ktorý oznámil, že bolo začaté trestné stíhanie v súvislosti s manažmentom pandémie covidu-19?

      Som veľmi rád, že generálny prokurátor začal konať. Veď si len spomeňte na výroky Igora Matoviča, že Richard Sulík je osobne zodpovedný za smrť štyritisíc ľudí a škodu vo výške jednej miliardy eur. Oficiálne dáta dnes ukazujú, že Slovensko malo druhú najvyššiu nadúmrtnosť v rámci celej Európy. Jednoducho povedané, aj v iných krajinách sa borili s pandémiou, ale takmer nikde to nerobili tak diletantsky ako Igor Matovič s Eduardom Hegerom. Za pandémiu zaplatilo životom viac ako 26-tisíc ľudí a tisíce z nich úplne zbytočne. Preto som rád, že sa konečne vyšetruje osobná zodpovednosť ľudí, ktorí toto majú na svedomí. Lebo Igor Matovič nemá žiaden problém ísť aj pred týmito voľbami páliť sviečky pred Úrad vlády za zbytočné úmrtia a tváriť sa, že on s tým nemá nič spoločné. Ten človek má vyoperovanú hanbu aj svedomie.

      HLAS - SD chce opäť presadiť mimoriadnu VALORIZÁCIU DÔCHODKOV ešte v tomto roku
      Medziročná inflácia za február opäť stúpla na 15,4%, čím vyrovnala historické 22 ročné maximá. Dôchodcovská inflácia je ešte vyššia a seniori tak naďalej čelia enormnému zdražovaniu. Hlas- SD preto opäť predloží návrh na mimoriadnu valorizáciu... Čítať ďalej
      21 | 03 | 2023 | Tibor Malý

      HD: S akými témami by strana Hlas chcela zaujať vo volebnej kampani pred nadchádzajúcimi voľbami?

        Chceme ponúknuť ľuďom nádej na lepšiu budúcnosť a konkrétny plán, ako to dosiahnuť. Základným predpokladom, aby sa na Slovensku žilo lepšie, je odchod týchto diletantov, ktorí rozvrátili spoločnosť naruby a zaviedli nám chaos a marazmus ako trvalý stav. Ale nestačí len ich výmena a politický revanš, lebo tu budeme ďalšie štyri rovnako rozoštvanú spoločnosť ako doteraz. Ľudia musia vidieť, že vláda sa konečne zaoberá ich skutočnými starosťami, že im dokáže pomôcť pri brutálnom zdražovaní, ekonomickej i energetickej kríze, že vie zlepšiť kolabujúce zdravotníctvo a konečne dať možnosť aj menej vyvinutým regiónom, aby prestali zaostávať a dali svojim obyvateľom rovnako kvalitný život ako v Bratislave či na západe Slovenska. To bude naša úloha, o tomto sa chceme s ľuďmi rozprávať priamo v uliciach ich obcí a miest a takýto plán im chceme predložiť.

        HD: V akom štádiu sú rokovania Hlasu so stranou Dobrá voľba? Strana Hlas vylučuje povolebnú spoluprácu s OĽaNO a ĽSNS. Je možné, že do volieb do tohto zoznamu ešte niektorá strana pribudne?

          Spájanie je dnes hlavné slovo na pravej strane politického spektra. No namiesto spájania spoločnosti sa spájajú akurát malé politické strany, ktoré na to majú jeden jediný dôvod: zaistiť si ďalšie štyri roky v Národnej rade, aby mohli brať tučný plat, obchodovať, podvádzať a klamať ľudí. A keďže sú nenapraviteľní babráci, správajú sa tak, že každý týždeň vznikne ďalšia pravicová strana.

          HLAS sa tiež chce spájať - ale s ľuďmi. Aj preto ponúkame Slovensku novú celospoločenskú dohodu s názvom „Spájame sa s ľuďmi“, ktorú budeme postupne uzatvárať so zástupcami miest a obcí, zamestnancov, zamestnávateľov, seniorov i mladých ľudí. Táto dohoda je cestou k upokojeniu spoločnosti, vzájomnému rešpektu, odbornosti a schopnosti spravovať štát tak, aby tieto významné skupiny ľudí boli jeho spojencami, nie nepriateľmi. V tomto duchu preto aj rokovania so stranou Dobrá voľba vnímame predovšetkým ako priestor pre jej odborníkov v rámci HLASu.

          A čo sa týka tak populárneho vylučovania strán zo spolupráce, náš postoj sa nemení: o podobe novej vlády rozhodnú výlučne ľudia vo voľbách. My budeme ich verdikt s pokorou rešpektovať – akurát vopred hovoríme, že s OĽaNO a ĽSNS nebudeme vedieť spolupracovať za žiadnych okolností, pretože ich považujeme za vážnu hrozbu pre slovenskú demokraciu.

          HD: Čo si myslíte o tom, že poverený premiér Heger založil stranu Demokrati, spolu s ministrami Naďom, Káčerom a Hirmanom, pričom nikto z dotyčných neodišiel z vlády?

            Že je to jeden obyčajný klamár, ktorý nemá v sebe ani za náprstok politickej slušnosti a kultúry. Nová strana, ktorá neprešla voľbami, dnes ovláda polovicu vlády Slovenskej republiky! To v ktorej krajine sa môže stať niečo podobné? Ešte aj banánové africké režimy sa voči svojim obyvateľom správajú slušnejšie. Čomu však absolútne nerozumiem, ako sa na toto môže prizerať pani prezidentka a nechávať takúto vládu pri moci. Ak už takéto pohŕdanie všetkými ústavnými pravidlami a zvyklosťami nie je dôvodom na okamžité zbavenie poverenia Hegerovej vláde, potom naozaj neviem, čo by ním mohlo byť.

            HD: Aké máte očakávania od „krízového manažmentu“ na Ministerstve zdravotníctva SR, ktoré má fakticky viesť štátny tajomník M. Palkovič?

              Žiadne. Za tri roky absolútne neschopných vlád Igora Matoviča a Eduarda Hegera skončilo zdravotníctvo v stave klinickej smrti, preto je úplne logické, že ho dostal do rúk patológ. Bez ohľadu na opakované hlúposti odvolaného premiéra Hegera mu však chcem verejne pripomenúť, že na Slovensku ešte stále platí ústava, a podľa nej zodpovedá za rezort zdravotníctva práve on ako poverený minister. Môže si volať na pomoc ďalších patológov či záchranárov, ale za dnešnú mizériu sa bude vo voľbách zodpovedať práve Eduard Heger. Naňho nech si ľudia spomenú, ak začnú ambulancie vyberať poplatky v hotovosti, ak nedostanú svoje lieky, ak im v ich okresnom meste zrušia nemocnicu alebo budú štrajkovať lekári a sestry.

              HD: Aktuálnou témou je rozhodnutie vlády o poslaní stíhačiek MiG-29 na Ukrajinu. Ako hodnotíte tento krok?

                Ako totálny výsmech slovenskej ústave a pohŕdanie slovenskými občanmi. Odvolaná vláda nemala žiadne právo na takéto rozhodnutie. Veľmi dobre o tom vedela, inak by nám nepredvádzala dvojmesačné vajatanie, či to má alebo nemá ísť do parlamentu, či sa musí alebo nemusí zmeniť ústava, či to má alebo nemá podpísať aj prezidentka. Urobili to na hulváta a nesú za to plnú zodpovednosť. Ako právnik s úctou k základnému zákonu štátu pevne verím, že im už čoskoro dá rovnakú odpoveď aj Ústavný súd.

                Potrebujeme Vašu pomoc

                Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

                Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

                Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

                Ďakujeme

                Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik