HLAS - SD chce opäť presadiť mimoriadnu VALORIZÁCIU DÔCHODKOV ešte v tomto roku
21 | 03 | 2023 I Tibor Malý

Medziročná inflácia za február opäť stúpla na 15,4%, čím vyrovnala historické 22 ročné maximá. Dôchodcovská inflácia je ešte vyššia a seniori tak naďalej čelia enormnému zdražovaniu. Hlas- SD preto opäť predloží návrh na mimoriadnu valorizáciu dôchodkov ešte v tomto roku.

"Ak by ho parlament schválil, dôchodky by od 1. júla stúpli približne o 8%, teda v priemere o 46 eur. Podáme pozmeňujúci návrh k poslaneckej novele zákona o sociálnom poistení, ktorá je už v duhom čítaní. Evidujeme, že aj poslanec SaS Cmorej chce zaviesť mimoriadnu valorizáciu dôchodkov ešte v tomto roku," naznačil podpredseda strany HLAS - sociálna demokracia Erik Tomáš.

Model z dielne SaS nebol ideálny

"Vnímame to ako priznanie si chyby, keďže bol to práve pán Cmorej, na návrh ktorého bývalá vládna koalícia odsunula účinnosť mimoriadnej valorizácie až na budúci rok. Navyše model pána Cmoreja nemusí priniesť mimoriadnu valorizáciu dôchodkov ani v tomto roku, keďže vychádza z kumulatívnej medzimesačnej dôchodcovskej inflácie od 1.1. 2023 a tá nemusí dosiahnúť v stanovenom období tohto roka požadovanú minimálnu úroveň 5%, potrebnú na spustenie automatu mimoriadnej valorizácie." Doplnil Tomáš.

K 1. júlu môže prísť k valorizácii

Návrh Hlasu - sociálna demokracia vychádza z kumulatívnej medzimesačnej dôchodcovskej inflácie za obdobie od 1. júla 2022 do 30.3. 2023, teda za 9 mesiacov. Ide o tzv. hluché obdobie, z ktorého sa žiadna valorizácia dôchodkov v súčasnom platnom systéme nevypočítava. Mal by byť teda garanciou, že dôchodky by sa k 1.júlu tohto roka určite valorizovali a to o spomínaných približne 8%. Nevyhnutnosť mimoriande valorizovať dôchodky ešte v tomto roku podčiarkuje okrem pokračujúceho enormného zdražovania aj konštatovanie Rady pre rozpočtovú zodpovednosť, že dôchodky sa vzhľadom na vývoj dôchodcovskej inflácie ďalšie tri roky určite mimoriadne valorizovať nebudú.

Hlas- SD: Agrorezort potvrdil kartelovú dohodu reťazcov na cenách pre zákazníkov. Vlčan musí odstúpiť.
Agrorezort pondelkovým vyhlásením potvrdil, že na takzvanom zastropovaní cien sa dohodli sami obchodné reťazce. Ceny týchto potravín pritom vzrástli tesne pred piatkovou tlačovou konferenciou na pôde agrorezortu, pričom minister verejne klamal, keď... Čítať ďalej
21 | 03 | 2023 | Tibor Malý

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik