Poverený veliteľ Zemegule nepochybuje
22 | 03 | 2023 I Eka Balaskova

V týchto dňoch sa na Lešti koná tradičné mnohonárodné cvičenie, ktoré má za úlohu zdokonaliť koordináciu síl NATO v prípade napadnutia z vonku. Naď (Demokrati) nepochybuje, kto by mal byť tým agresorom – vidí ho v Ruskej federácii.

Poverený minister obrany Naď informoval o zložení bojovej skupiny, ako aj o cieli cvičenia na Lešti, pričom cvičenie ukázalo aj nedostatky, ktoré treba odstrániť. Minister upozornil, že Putin by napadnutím krajiny NATO spravil (ďalší) nezmysel vo svojom živote. O čom vlastne je toľko pripomínaný článok 5? Medzitým Británia mieni na Ukrajinu dodávať aj zbrane s ochudobneným Uránom.

Obnovenie certifikácie

„Aj tentokrát tu máme okrem medzinárodnej vojenskej bojovej skupiny pod vedením Českej republiky, máme tam Slovincov, zo Spojených štátov, Nemcov, zástupcov z Poľska. Toto cvičenie prebieha ako certifikačné cvičenie pre túto bojovú skupinu. Celkovo tu cvičí takmer 2000 žien a mužov, viac, ako 420 kusov veľkej bojovej vojenskej techniky. Cieľ, okrem certifikácie je jasný, a to je koordinácia s našimi najbližšími spojencami v rámci Vyšehradskej štvorky a so Spojenými štátmi v prípade situácie článku 5, čo znamená napadnutie SR. Aby sme sa vedeli skoordinovať,“hovorí poverený minister obrany Jaroslav Naď o práve prebiehajúcom cvičení na Lešti.

FOTO TASR - Branislav Račko | Cvičenie na Lešti, ilustračný obrázok

Odhalilo nedostatky

Cvičenie podľa neho ukázalo aj nedostatky, čo však považuje za dobré.

„Na to sú tieto cvičenia,“ poznamenal s tým, že spolupráca medzi zložkami NATO a EÚ je taká silná, akú si nepamätáme nikdy z minulosti. Nezabudol pripomenúť, že takéto cvičenia sa na Slovensku konajú od roku 2015 s výnimkou jedného covidového roku.

Obava z agresora

„Vladimírovi Putinovi sa tak podarilo dať nás dokopy, že tá spolupráca a tá súdržnosť je úplne zrejmá. Nemám ani milimetrovú pochybnosť o tom, že by NATO neobránilo všetkých svojich členov v prípade toho, že by sa rozhodol Vladimír Putin urobiť ďalší nezmysel vo svojom živote a napadnúť ďalšiu krajinu, v tomto prípade krajinu Severoatlantickej aliancie,“hovorí poverený minister obrany a pripomína, že za 70-ročnú históriu NATO si nikdy nik netrúfol napadnúť jeho člena a teraz to podľa neho platí dvojnásobne.

Heger povedal, kedy odídu Migy na Ukrajinu
Dodávka slovenských stíhačiek Ukrajine sa udeje v priebehu najbližších týždňov. Bez ďalších detailov to v diskusnej relácii Na telo Plus TV Markíza uviedol dočasne poverený predseda vlády SR Eduard Heger. V prípade vojenskej kompenzácie za dodávku... Čítať ďalej
21 | 03 | 2023 | Tibor Malý

Článok 5 Severoatlantickej zmluvy

Do Severoatlantickej aliancie patrí 30 krajín a podpísaná bola vo Washingtone v roku 1949. Zmluva má 14 článkov zahŕňajúcich ochranu a spoločnú obranu spojencov, pričom zmieňovaný článok 5 bol použitý iba v obmedzenom rozsahu – po útokoch na Svetové obchodné centrum v New Yorku v roku 2001.

Rusko je hrozba! Medzitým v Británii...

Britská zástupkyňa ministra obrany Annabelle Goldieová podľa ruskej redakcie BBC informovala, že Veľká Británia spolu s tankami Challenger 2 chce poskytnúť Ukrajine aj protitankové náboje z ochudobneného uránu. Goldieová predtým potvrdila presun munície s ochudobneným uránom na Ukrajinu.

„Spolu s tým, že Ukrajine poskytneme formáciu bojových tankov Challenger 2, dodáme aj muníciu vrátane pancierových nábojov obsahujúcich ochudobnený urán,“ povedala Goldieová.

Británia sa zbláznila, zahráva sa s jadrovým konfliktom
Ochudobnený urán do ukrajinskej munície môže byť začiatok konca, ale nie iba vojny. Podľa ruskej redakcie BBC, ktorá citovala britskú zástupkyňu ministra obrany chce Veľká Británia spolu s tankami Challenger 2 poskytnúť Ukrajine aj protitankové... Čítať ďalej
22 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme