V bojnickej zoo sa narodili dve samice antilopy vranej
21 | 03 | 2023 I Tibor Malý

Antilopie stádo v Národnej zoologickej záhrade v Bojniciach doplnili dve mláďatá. Samice sa tam narodili s odstupom niekoľkých dní koncom februára a začiatkom marca, dostali mená Fabunni a Efia. Informovala o tom hovorkyňa zoo Andrea Klasová.

"Ako prvá sa 24. februára narodila Fabunni. O pár dní neskôr 7. marca sa potom uskutočnil aj druhý pôrod a svetlo uzrela malá Efia. Obe mláďatá sú v dobrej kondícii. Gravidita i oba pôrody boli bez komplikácií," uviedla Klasová.

O antilopy vrané sa stará aj ošetrovateľka Vladimíra Wurschnerová, ktorá pri kopytníkoch pracuje už 34 rokov. S antilopami vranými je tak od začiatku ich príchodu do bojnickej zoo. "Chodila som zbierať rady do iných zoologických záhrad od ošetrovateľov. Môžete si totiž niečo prečítať, ale dôležitá je prax a potrebujete aj rady od skúsenejších," spomenula ošetrovateľka.

Antilopa vraná patrí k najimpozantnejším africkým antilopám. Vo voľnej prírode sa vie agresívne brániť voči predátorom, neraz zaženie aj leva. Obýva lesnaté a krovinaté savany južnej a východnej Afriky. V kohútiku meria 120 až 140 centimetrov a váži 200 až 270 kilogramov. Samce sú na rozdiel od samíc väčšie a čierno sfarbené. Samice sú menšie a svetlejšie, obvykle hnedé až tmavohnedé. Obe pohlavia majú charakteristické biele brucho a masku na tvári. Ich krky a časti chrbta zdobí hriva, preto majú staršie meno hrivnatce. Oblúkovito zahnuté rohy majú obe pohlavia, u samcov sú výrazne väčšie. Dožívajú sa 18 rokov.

"Pán prezident" Rizman: Vedeli ste, že má exmanželku a syna? (GALÉRIA)
Kým sa dali dokopy v súkromí, spojili ich pracovne rovnaké záujmy. Zuzana Čaputová tvorí s Jurajom Rizmanom pár už niekoľko rokov. Kým Čaputovej potomstvo je mediálne známe, dcéra Emma je prezentovaná ako nádejná modelka, tvár druhej dcéry tiež nie... Čítať ďalej
18 | 03 | 2023 | Eka Balašková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik