Nemky na kúpaliskách hore bez. Príde tento trend aj k nám?
21 | 03 | 2023 I Eka Balaskova

Na nemeckých plavárňach ženy hore bez. Toto pravidlo zavádza Berlín v snahe odstrániť diskrimináciu žien, ktoré štandardne na kúpaliskách či plavárňach musia mať zahalené hrudníky. Pre mnohých Slovákov je nahota na verejnosti neprijateľná. Sú aj takí, čo ju vítajú.

Sociologička vysvetľuje, že vyznavači nudizmu sa na nahé telo nepozerajú ako na sexuálny objekt a etnologička ju dopĺňa informáciou o nudaplážach. Odborník na etiketu si však myslí, že určité zahalenie na verejnosti je dôležité. Podľa sociologičky by s odhalenými prsníkmi mohli mať problém mladí v pubertálnom veku. Berlín už v minulosti ukázal, že je európskym priekopníkom v zavádzaní progresívnych praktík.

Rovnaké pravidlá pre všetkých

V Berlíne si povedali, že keď nemusia mať zahalené hrude muži, nemusia ich mať ani ženy. Tie si totiž na nerovnaké zaobchádzanie sťažovali u ombudsmana. Na kúpaliskách či plavárňach im podľa portálu tvnoviny.sk prekážala výzva zahaliť si poprsie pri kúpaní či opaľovaní.

Slovenská europoslankyňa Beňová o šialenstve Ursuly von der Leyenovej
Šialenstvo menom COVID-19 síce už pominulo, jeho dôsledky ale ani zdaleka nie. Dôsledkami nemyslíme iba zbytočne vysoké počty mŕtvych, za ktoré by mal niekto niesť zodpovednosť, ale aj za doslova rozhajdákané miliardy eur za vakcíny, ktoré sa vôbec... Čítať ďalej
21 | 03 | 2023 | Tibor Malý

Nudizmus

Sociologička Silvia Porubänová tvrdí, že nudisti, vyznavači kultu nahoty, sa na ňu nepozerajú so sexuálnym podtextom, no obnažovanie je pre Slovákov niečo nevhodné.

„Vo všeobecnosti sú ľudia v Nemecku liberálnejší, extrovertní, menej ostýchaví, ako u nás,“ vysvetľuje Porubänová, ktorú dopĺňa etnologička Katarína Nadaská s tým, že u nás nie je veľmi rozšírená táto tradícia, hoci v 70-tych a 80-tych rokoch minulého storočia fungovali nudapláže, kde sa schádzali vyznavači nahoty.

Na snímke Silvia Porubänová z Inštitútu pre výskum práce a rodiny. / TASR - Michal Svítok

Etiketa nahoty

Hoci anketovaní ľudia s nahotou viac-menej nemali problém, odborník na etiketu Marek Trubač upozornil, že nahota je v poriadku, pokiaľ ju vyznávame v súkromí.

„Akonáhle vyjdem na ulicu, už by som sa mal trošku odievať,“ hovorí Trubač. Etiketu nahoty by mali dodržiavať aj muži a nemalo by sa stávať, že by sa páni na verejnosti správali len tak, bez trička.

Umelou inteligenciou k vygumovaniu tej prirodzenej, zdar!
Slovné spojenie "umelá inteligencia" sa stalo hymnusom mainstreamu. Nie však iba tak, náhodou, z titulu akejsi "spravodajskej aktuálnosti". Hlavný mediálny informačný prúd takmer v každom druhom texte vynáša umelú inteligenciu priam do neba.... Čítať ďalej
20 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Rozhorčené aktivistky

„Diskriminovať prsia iba na základe toho, kto ich nosí nie je úplne fér,“ hovorí feministická aktivistka Chantal Cocherová, ktorej prekáža aj algoritmus na sociálnych sieťach, ktoré sťahujú obsah s obnaženým ženským prsníkom. Porubänová však pripomína, že ženské prsníky sú druhotný pohlavný znak, čo znamená, že sú aj predmetom možno nadmernej sexualizácie.

„Skupina, ktorá presadzuje slnenie či kúpanie sa hore bez zdôrazňuje aj progresívne benefity, ktoré súvisia s prijatím, dôstojnosťou, so sebaúctou,“ hovorí Porubänová, podľa ktorej by odhalené prsia mohli byť problémom pre teenagerov, ktorí svoju sexualitu ešte len objavujú.

Berlín ako priekopník

Nemecko a Berlín už nie raz dokázalo, že je priekopníkom v zavádzaní progresívnych noviniek. Na jeseň minulého roku práve odtiaľ prišla informácia o prvých jasliach s výchovou k LGBT. Nemecký pilotný projekt má za cieľ vzdelávať deti o homosexualite a LBSBTI+. Projekt iniciovala berlínska gay poradňa, ktorá chce otvoriť viacgeneračný dom s dennými stacionármi.

Berlín otvára detské jasle s výchovou k LGBTQ+
V Berlíne majú byť otvorené dve centrá dennej starostlivosti pre gayov a lesby. Ide o pilotný projekt v tejto oblasti. Pochybnosti však vyvolávajú členovia jeho predstavenstva. Viacgeneračný dom s denným stacionárom Na jar budúceho roka sa v... Čítať ďalej
03 | 10 | 2022 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme