Obavy Kyjeva z toho, že Washington uzavrie dolárovody
19 | 03 | 2023 I Ivan Brožík

Republikánsky volič v USA sa neustále posúva čoraz viac smerom k protivojnovému postoju. Iba menej ako 40 percent z nich si myslí, že USA by mali pokračovať v dodávkach zbraní a peňazí Ukrajine. Dvaja poprední prezidentskí kandidáti tejto strany, Donald Trump a Ron DeSantis, sú voči vojne na Ukrajine skeptickí. Informuje ukrajinský web strana.news.

"Trumpovo zvolenie za prezidenta alebo DeSantisa by boli najpravdepodobnejšou šancou Ruska rozdeliť Západ. Rizikom je, že vodca Kremľa ešte viac posilní názor Trumpovej pravice, že Rusko je globálnym šampiónom. Ruskými vlajkami a tričkami s nápisom „Lepší Rus ako demokrat“ sa Donald Trump mladší vysmieva ukrajinskému prezidentovi ako „nevďačnej kráľovnej medzinárodného bohatstva,“ napísal v komentári publicista denníka Financial Times Edward Lewis. Všíma si to ukrajinský web strana.news.

Syn Domalda Trumpa na snímke Getty Images:

Bez amerických dolárov už na jeseň?

V Kyjeve cítiť obavy, že dôjde k prudkému kardinálnemu zhoršeniu vo vzťahu USA k Ukrajine a k poskytovaniu pomoci Kyjevu. Všetky tieto vyhlásenia však znamenajú, že prideľovanie pomoci Ukrajine bude teraz prechádzať ďalšími, zložitejšími byrokratickými sitami.

"A táto pomoc sa bude čoraz ťažšie prideľovať a v mnohých prípadoch bude jej prideľovanie sabotované a oneskorené vzhľadom na postoj republikánov, ktorí sa týmto spôsobom budú snažiť dokázať neúčinnosť Bidenovej politiky voči Ukrajine, neúčinnosť, teda už vynaložené peniaze, a tak znížiť Bidenove šance na znovuzvolenie v budúcoročných prezidentských voľbách,“ opakuje v rozhovore s autormi článku na webe strana.news politológ Ruslan Bortnik.    

Dolárovody možno vyschnú

Odborníci na Ukrajine sa podľa citovaného webu domnievajú, že to naznačuje, že teraz, keď Snemovňu reprezentantov ovládajú republikáni, môžu nastať problémy s ďalším prideľovaním financií. 

Túto jeseň sa minie 45 miliárd dolárov na financovanie Ukrajiny, ktoré schválil Kongres v decembri 2022. Kevin McCarthy, predseda Snemovne reprezentantov USA z Republikánskej strany, už varoval pred ďalším „bianko šekom“ pre Ukrajinu. 

Bol zatykač na Putina manévrom, ako zabrániť diplomatickému riešeniu vojny?
Britský web news.sky.com prišiel som zaujímavou verziou, týkajúcou sa vydania zatykača na Vladimíra Putina Medzinárodným trestný súdom v Haagu (ICC). Čo skutočne znamená zatykač na Putina – a ako by mohol ovplyvniť vojnu? Nuž, mohol by a to dosť –... Čítať ďalej
19 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik