Putinove uhorky a šikovní Poliaci
18 | 03 | 2023 I Milan Laca

Poľské obchody dostávajú lacnú zeleninu z Ruska.

Napriek sankciám voči Rusku sa na trh Európskej únie dostáva lacná ruská zelenina. Informuje o tom dennik Berliner Zeitung.

Sankcie neplatia

Sankcie EÚ totiž nezakazujú dovoz potravinárskych výrobkov z Ruska. „Produkty určené predovšetkým na ľudskú spotrebu sú vyňaté z vývozných a dovozných obmedzení,“ uvédza Európska Únia.

VIDEO: FRANCÚZI VEDIA AKO NA TO! Polícia ich rozháňala vodným delom a plynom
Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa rozhodol prijať kontroverznú dôchodkovú reformu, ktorá zvyšuje vek odchodu do dôchodku na 64 rokov bez parlamentného hlasovania. V reakcii na to sa do ulíc Paríža vybralo tisíce ľudí! Francúzska polícia... Čítať ďalej
17 | 03 | 2023 | Gabriela Fedičová

Šikovní Poliaci

Uhorky nie sú obľúbenou zeleninou len medzi Nemcami. Aj Poliaci po nich radi siahnu. Najmä keď sú lacné, ako tie ruské. Je prekvapujúce, že sú vôbec na trhu, pretože mnohé krajiny sa stiahli zo svojho podnikania v Rusku. Z mesta Bronisze však desiatky kamiónov vozia do krajiny lacné uhorky a paradajky z Ruskej federácie, píše denník.

Smiešne ceny

Uhorky tam stoja 55 zlotých za 5 kíl (čo je približne 11,69 eur).  Je výrazne pod cenou poduktov z EÚ, ktoré sú v poslednom čase čoraz drahšie. Obchodovanie s ruskými potravinami je v zásade povolené podľa súčasných ekonomických sankcií.  Debny ovocia a zeleniny z celého sveta sú naukladané na veľkoobchodnom trhu v obci Bronisze na hraniciach mesta Varšava. Medzi nimi človeka rýchlo upútajú škatule s azbukou. Modrými písmenami  je tam napísané "Gorkunov", napísali Berliner Zeitung

Nemecko zápasí s cenami potravín

V Nemecku ceny potravín v poslednom čase prudko vzrástli. Za jedinú uhorku v Hamburgu  zaplatíte až 3,29 eura. Prudký rast cien, najmä ovocia a zeleniny, má rôzne dôvody. Na jednej strane farmári stále bojujú s prudkým rastom cien energií. Ekonomický inštitút Ifo tiež nedávno informoval o problémoch s dodávkami a  cenových vojnách medzi výrobcami a maloobchodníkmi . Doplatok nakoniec zaplatia spotrebitelia, uzatvára Berliner Zeitung.

The Guardian: Medzinárodný trestný súd vydal zatykač na Putina
Medzinárodný trestný súd v Haagu vydal zatykač na Vladimíra Putina a splnomocnenkyňu Kremľa pre práva detí Máriu Lvovú-Belovovú. Súd začal ich stíhanie v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu, konkrétne kvôli útokom na civilnú infraštruktúru a... Čítať ďalej
17 | 03 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme