VIDEO: FRANCÚZI VEDIA AKO NA TO! Polícia ich rozháňala vodným delom a plynom
17 | 03 | 2023 I Gabriela Fedičová

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa rozhodol prijať kontroverznú dôchodkovú reformu, ktorá zvyšuje vek odchodu do dôchodku na 64 rokov bez parlamentného hlasovania. V reakcii na to sa do ulíc Paríža vybralo tisíce ľudí! Francúzska polícia zasahovala vo štvrtok večer slzotvorným plynom a vodným delom!

Na námestí Place de la Concorde neďaleko parlamentu sa zhromaždilo približne 7000 ľudí. Protest sa snažili rozohnať skupiny policajtov s obuškami a štítmi. Nasadené bolo aj vodné delo, nakoľko uprostred námestia demonštranti založili požiar.

Francúzska premiérka Elisabeth Borneová predtým vo štvrtok oznámila, že jej vláda presadí – pomocou článku ústavy, ktorý to umožňuje – reformu dôchodkového systému aj bez hlasovania v Národnom zhromaždení. V dolnej komore parlamentu, kde sa o reforme malo práve hlasovať, by totiž menšinová vláda nedokázala získať dostatočnú odporu. Horná komora parlamentu, a síce Senát, kompromisný návrh tejto reformy odobrila ešte vo štvrtok dopoludnia.

Francúzske úrady zadržali vo štvrtok večer v Paríži 217 ľudí počas demonštrácie proti dôchodkovej reforme, informovala televízia France Info pre MTI.

Ako píše index, francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok obišiel parlament a s odvolaním sa na osobitnú ústavnú právomoc presadil kontroverznú dôchodkovú reformu, ktorá zvyšuje vek odchodu do dôchodku o dva roky na 64 rokov.

Riskantný krok vyvolal nespokojnosť opozície a asi sedemtisíc ľudí vyšlo do ulíc Paríža protestovať. Podľa správy vypukli nepokoje na námestí Concorde v centre Paríža, v blízkosti dolnej komory parlamentu.

Demonštranti okrem iného podpálili drevené dosky a hodili políciu.

VIDEO:

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik