"Hrátky" s dronmi. USA sa stiahli od pobrežia Krymu
17 | 03 | 2023 I Milan Laca

Američania vypustili smerom k Čiernemu moru ďalší dron.

"USA vyslali k ukrajinský Krym, anektovaný Ruskom, nový prieskumný dron. Podľa služby Flightradar smeroval k Čiernemu moru RQ-4 Global Hawk s volacím znakom FORTE10". Píše o tom Ukrajinská Pravda. USA úplne nepozastavili lety. Krátko po zrážke vyslali rovnaký model dronu, MQ-9 Reaper, na misiu v približne rovnakej oblasti nad Čiernym morom. Má preskúmať miesto havárie a sledovať snahy Ruska nájsť trosky. Spojené štáty dodali, že zvažujú v najbližších dňoch ďalší let bezpilotným lietadlom nad Čiernym morom.

 

Ďalší pokus?

Podľa zdroja "Crimea.Realii", bezpilotné lietadlo vstúpilo nad  vody Čierneho mora,  niekoľko hodín predtým krúžilo vo vzdušnom priestore Rumunska. Dron odštartoval z leteckej základne Sigonella neďaleko talianskeho mesta Catania.

Ukrajina onedlho prehrá?
Ak nepríde NATO, Ukrajina onedlho padne. Podplukovník americkej armády Shaffer: Bez vyslania jednotiek NATO bude Ukrajina čoskoro porazená. Blíži sa koniec? Bez podpory armád krajín NATOO začnú čoskoro zbrojené sily Ukrajiny strácať pôdu pod... Čítať ďalej
17 | 03 | 2023 | Milan Laca

USA sa stiahli

Po incidente v Čiernom mori, počas ktorého sa zrútil americký dron MQ-9, USA zmenili letové trasy zostávajúcich strojov. Dokazujú to údaje z webovej stránky na monitorovanie lietadiel Flightradar24. Podľa monitorovacej služby teraz trasy dronov vedú 50 až 70 kilometrov južnejšie od predchádzajúcich, ktoré viedli v minimálnej vzdialenosti 80 až 100 kilometrov od južného bodu Krymského polostrova.

Čo robiť ďalej?

Ako píše ďalej Ukrajinská Pravda, USA vyhodnocujú, či sú ďalšie operácie dronov v Čiernom mori opodstatnené. Študujú trasy bezpilotných lietadiel a rozhodujú sa, ako znížiť riziká konfliktov s ruskou armádou v regióne, ktorej stíhačky pravidelne lietajú  na Krym a z Krymu. Pentagon požiadal európske velenie, aby odôvodnilo ďalšie pozorovacie lety v tomto regióne, najmä na posúdenie rizík.

Reakcia Ruska

Ruský minister obrany Sergej Šojgu odovzdal pilotom stíhačiek Su-27 štátne vyznamenania, „za bránenie narušeniu hraníc oblasti špeciálnej operácie americkým dronom“. Ministerstvo obrany opäť zdôraznilo, že ruské lietadlá nepoužívali vzdušné zbrane a neprišli do kontaktu s dronom MQ-9. Po splnení úlohy sa „bezpečne vrátili na domáce letisko“.Bezpečnostná rada Ruska oznámila potrebu nájsť spadnutý stroj na morskom dne. Ruské médiá informovali, že potopený dron našli  v hĺbke asi 900 metrov, 60 km od Sevastopoľa a vyzdvihli niektoré jeho časti. Ministerstvo obrany tieto informácie oficiálne nepotvrdilo.

VIDEO: Pentagon zverejnil snímky zničenia dronu nad Čiernym morom
Američania vo štvrtok zverejnili zábery z dronu, ktorý im v utorok v medzinárodnom vzdušnom priestore nad Čiernym morom zničili ruské stíhačky. Dron sa zrútil do medzinárodných vôd ako o tom informovala agentúra AFP. Podľa vyjadrenia hovorcu... Čítať ďalej
16 | 03 | 2023 | Tibor Malý

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik