VIDEO: Pentagon zverejnil snímky zničenia dronu nad Čiernym morom
16 | 03 | 2023 I Tibor Malý

Američania vo štvrtok zverejnili zábery z dronu, ktorý im v utorok v medzinárodnom vzdušnom priestore nad Čiernym morom zničili ruské stíhačky.

Dron sa zrútil do medzinárodných vôd ako o tom informovala agentúra AFP. Podľa vyjadrenia hovorcu amerického ministerstva obrany, bola poškodená vrtuľa dronu a ten sa zrútil do Čierneho mora západne od Krymu. Ruské lietadlo smerovalo k polostrovu.

Americká pozícia

„Náš MQ-9 vykonával rutinnú operáciu v medzinárodnom vzdušnom priestore. Zasiahlo ho sprevádzajúce ruské lietadlo. To viedlo k havárii dronu, k jeho nenahraditeľnej strate,“ vyhlásil veliteľ vzdušných síl USA v Európe a Afrike generál James Hecker. Počínanie ruskej strany zhodnotil ako neprofesionálne.

Američania zverejnili video a tvrdia, že to bol úmysel

K popisovanému incidentu došlo v utorok neďaleko polostrova Krym. Americký dron MQ-9 Reaper tam konfrontovali dva ruské bojové lietadlá Suchoj Su-27. 

Pri spomalení záberov, ktoré vo štvrtok rozoslala agentúra Reuters, je jasne zrejmé, že vypúšťané palivo alebo následný náraz poškodili listy vrtule. Bezpilotný stroj potom nebol schopný ďalšieho letu a americké letectvo ho radšej zostrelilo.

Americká stanica CNN k videu uviedla, že suchoj najprv vypustil palivo v snahe dron poškodiť a následne, v okamihu, keď sa záber prerušil, do dronu narazil.

Video z incidentu

Americká profesorka práva - Rusi boli oprávnení zastaviť americký dron
Aj keď to vyzeralo tak, že Rusi prekročili nad Čiernym morom zničením amerického útočného (nielen sledovacieho, ako sa snažil Pentagon informovať verejnosť) dronu akýsi pomyselný rubikon, možno je to úplne inak. A poukazujú na to podľa webu... Čítať ďalej
15 | 03 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik