Pošle odvolaná vláda na Ukrajinu okrem MIGov aj slovenských vojakov? (VIDEO)
16 | 03 | 2023 I Eka Balaskova

Kým na domácej pôde prebieha ostrá diskusia o vyslaní MIGov na Ukrajinu, v Európskom parlamente sa hovorí o „našej nekonečnej podpore pre Ukrajinu“. Nie len europoslanca Milana Uhríka (hnutie Republika), ale aj občanov SR zaujíma, kde tá „nekonečná podpora“ mieni skončiť.

Uhrík sa v EP pýta, čo povedať občanom, ktorí majú právo vedieť, či sa majú pripravovať na vojnu a či EP mieni v podpore Ukrajiny zájsť až k posielaniu svojich občanov, jeho hnutie vo veci odovzdania MIGov Ukrajine, podáva podnet na Generálnu prokuratúru (GP). Odvolaná vláda podľa hnutia pácha trestný čin zneužívania právomocí verejného činiteľa. Na štvrtkovej tlačovej besede sa téme venovali z právneho hľadiska Marek Géci a z odborného pohľadu generál Jozef Viktorín.

Neistota medzi ľuďmi

„Mnohí tu rozprávate o našej nekonečnej podpore pre Ukrajinu. Zaznievajú tu slová o tom, ako EÚ bude podporovať Ukrajinu tak dlho a tak veľmi, ako to bude potrebné. Ja sa vás všetkých chcem spýtať, kam až ste ochotní zájsť,“pýta sa europoslanec Milan Uhrík v Európskom parlamente s tým, že bežných ľudí na Slovensku zaujíma, či sa majú pripraviť na vojnu a či je pravda, že európske štáty budú na Ukrajinu posielať aj našich mužov, keď tam nebude mať kto bojovať.

„Ľudia sa naozaj boja, že tá vojna z Ukrajiny sa rozšíri až sem do Európy, k nim domov. Títo ľudia nechcú vojnu. Vojnu chcú len politici,“ hovorí Uhrík a všetkých vyzval, aby ubezpečili ľudí, že EÚ nikdy nedovolí vyslanie európskych vojakov do konfliktu na Ukrajine.

Začnú sa rokovania o členstve Ukrajiny v EÚ už TENTO ROK?
Šéfka Európskeho parlamentu sa stretla vo Ľvove s ukrajinským prezidentom Zelenským, aby prediskutoval žiadosť o členstvo v EÚ, informuje POLITICO. Európsky parlament na to ide zhurta Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsola podnikla... Čítať ďalej
04 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Právna stránka odovzdania MIGov Ukrajine

„Stále nevieme, akou formou chce vláda „odovzdať“ Ukrajine naše MIGy. Či to chce urobiť formou odpredaja, alebo darovania. Ak na Slovensku fungujú nejaké zákony, máme tu zaužívaný nejaký systém, správu štátneho majetku, máme na to zákon, ktorý hovorí, ako ten majetok majú politici spravovať. MIGy nevlastní ani Naď, ani Heger, ani nikto z členov vlády, je to spoločný majetok SR a takýto majetok jasne, striktne, prísne spadá pod na to určený zákon,“pripomína právnik Géci.

V polovici decembra hnutie Republika pripravilo podanie na GP, ktorá by mala preskúmať zákonnosť krokov jednotlivých príslušníkov vlády, keďže odoslanie MIGov je kolektívne rozhodnutie vlády. GP by mala zaujať stanovisko, či vláda na to má zákonné možnosti. Republika je toho názoru, že vláda na to kompetencie nemá.

Vláda bola odvolaná, nemá preto mandát na podpisovanie takých závažných skutočností, akou je aj odovzdanie vojenskej techniky na Ukrajinu. Republika sa podľa Géciho domnieva, že je tu možnosť zneužitia právomocí verejného činiteľa v štádiu prípravy.

Čo robí minister tri roky vo funkcii

Generál Viktorín upozorňuje, že hoci SR má nejaké vzdušné sily, ich schopnosti sú značne obmedzené. Migy sú len uzemnené, nie vyradené. Podliehajú teda každodennej technickej starostlivosti podľa predpísaného manuálu.

„Máme uzemnený MIG-29, platíme zo štátneho rozpočtu technickú údržbu a výsledok – nevieme ich použiť k obranyschopnosti SR a zabezpečeniu územnej celistvosti,“hovorí Viktorín.

Viktorín odmieta aj výhovorku Naďa o nespôsobilosti pilotov na obsluhu stíhačiek. Minister je tri roky vo funkcii, kedy na to prišiel, že piloti nemajú spôsobilosti a čo pre to urobil, aby ich mali. A to sa netýka len pilotov MIGov, ale aj ďalšej, takmer všetkej techniky, pripomína Viktorín.

Prezidentka vymenovala nových generálov a opäť postrašila národ
Prezidentka SR Zuzana Čaputová vo štvrtok povýšila Róberta Kleštinca a Martina Michalku do funkcie generálmajora. Vymenovala tiež štyroch nových generálov, a to Mareka Banasa, Jaroslava Kráma, Jozefa Ševčíka a Róberta Kecsöa. V príhovore... Čítať ďalej
16 | 03 | 2023 | Tibor Malý

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme