Dôchodkový zákon zrejme bude prijatý. Francúzi protestovať neprestanú (GALÉRIA)
16 | 03 | 2023 I Eka Balašková

Francúzsky parlament vo štvrtok hlasoval o plánoch prezidenta Emmanuela Macrona zvýšiť vek odchodu do dôchodku na 64 rokov. Po týždňoch protestov a búrlivých diskusií nebolo jasné, či má návrh zákona dostatok hlasov na schválenie.

Vláda Emmanuela Macrona tvrdí, že hlboko nepopulárny návrh zákona, ktorý vyvolal obrovské pouličné protesty, je nevyhnutný na udržanie dôchodkového rozpočtu v plusových číslach. Macron pritom dôchodkovú reformu urobil pre svoj druhý mandát kľúčovou. Proti zmenám je však väčšina voličov, ale aj odbory, ktoré tvrdia, že existujú aj iné spôsoby vyrovnania účtov, vrátane väčšieho zdanenia bohatých. Ak bude zákon prijatý, odbory hrozia pokračovaním pouličných nepokojov, ktoré trvajú už niekoľko mesiacov.

Francúzsko/Getty Images
Demonštrant drží transparent s podobizňou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona počas ďalšieho celoštátneho dňa protestov a štrajkov proti vládnemu návrhu na prepracovanie dôchodkového systému v Paríži 9. januára 2020. Francúzsko zažíva štvrtý celoštátny protest proti reforme dôchodkovej reformy za účasti železničiarov, učiteľov, lekárov, právnikov a príslušníkov ďalších profesií. / TASR (AP)
Facebook Artur Bekmatov
Facebook / FRANCE 24 English
Tesné čísla

Podľa očakávania, vo štvrtok dostal zelenú od hornej komory parlamentu, v ktorej dominujú konzervatívni poslanci, bol návrh schválený. Problémom je popoludňajšie hlasovanie v dolnej komore, tzv. Národnom zhromaždení.

Predstavitelia vládnucej strany priznali, že čísla sú tesné, pričom poslanci LR v dolnej komore parlamentu sa v otázke reformy rozdelili. LR a centristické skupiny uviedli, že sa im dvorili ministri v nádeji, že ich presvedčia, aby hlasovali za návrh zákona.

"Zdá sa, že súčet nezabezpečuje víťazstvo v Národnom zhromaždení,"povedal pre Public Senat TV Bruno Retailleau, šéf senátorov LR. "Ísť voliť... je veľmi veľmi riskantné."

Africkí migranti protestovali v Paríži proti novému zákonu
Stovky afrických migrantov protestovalo v Paríži proti novému zákonu sprísňujúci migračnú politiku Demonštranti nesú transparenty, ktoré vyzývajú vládu, aby migrantom vydala dokumenty. Skandujú heslá "Dajte nám papiere" a "Chceme pracovať". Akcia... Čítať ďalej
02 | 03 | 2023 | Tibor Malý

Je aj iná možnosť

Vláda by sa mohla rozhodnúť uchýliť sa k postupu známemu ako „49:3“, ktorý by jej umožnil presadiť text bez hlasovania. To by zabezpečilo prijatie textu. Ešte viac by to však rozhnevalo odbory a demonštrantov a ukázalo by to, že Macron a jeho vláda nedokážu získať väčšinu pre takú kľúčovú reformu, píše Reuters.

Prinesie to krízu?

Ak sa však vláda rozhodne hlasovať a prehrá, vyvolalo by to politickú krízu a premiérka Elisabeth Borne by pravdepodobne rezignovala. Podľa jedného z účastníkov štvrtkového stretnutia, Macron v Elyzejskom paláci oznámil vedúcim predstaviteľom svojho tábora, že chce hlasovať v Národnom zhromaždení.

Protesty budú pokračovať

Schválenie návrhu zákona bude znamenať, že v protestoch budú odbory pokračovať.

"Ak bude táto reforma prijatá, hnev a spochybňovanie tejto reformy sa neskončia,"povedal pre franceinfo Laurent Berger, šéf CFDT, najväčšieho francúzskeho odborového zväzu. Kľúčovými budú opatrenia, ktoré majú zmäkčiť dopady pre niektoré profesie, či zaviesť doplatky pre pracujúce matky. Vláda podľa Reuters tvrdí, že účty budú stále vyrovnané, ako sa plánovalo, ale neuviedla vplyv tejto dohody.

Francúzi v uliciach

Nesúhlas s Macronovou dôchodkovou reformou prejavujú Francúzi už niekoľko mesiacov. Nebolo tomu inak ani 11. marca, kedy do ulíc vyšlo cez štyristo tisíc ľudí, čo ochromilo napríklad aj odvoz odpadu, svet obehli videá stretov protestujúcich s poriadkovými zložkami.

Francúzi sa nevzdávajú! Takmer 400-tisíc ľudí v uliciach! (VIDEO)
Ďalšia rozsiahla demonštrácia sa konala 11. marca v sobotu vo Francúzsku kvôli zvýšeniu veku odchodu do dôchodku. Francúzi sa nevzdávajú, do ulíc vyšlo 400-tisíc ľudí. Vo Francúzsku pokračujú štrajky už niekoľko týždňov. Demonštranti v sobotu... Čítať ďalej
12 | 03 | 2023 | Gabriela Fedičová

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme