Francúzi sa nevzdávajú! Takmer 400-tisíc ľudí v uliciach! (VIDEO)
12 | 03 | 2023 I Gabriela Fedičová

Ďalšia rozsiahla demonštrácia sa konala 11. marca v sobotu vo Francúzsku kvôli zvýšeniu veku odchodu do dôchodku. Francúzi sa nevzdávajú, do ulíc vyšlo 400-tisíc ľudí.

Vo Francúzsku pokračujú štrajky už niekoľko týždňov. 

Demonštranti v sobotu (11.3) vyšli opäť do ulíci. Nesúhlasia so zvyšovaním veku odchodu do dôchodku!

Francúzska vláda do roku 2030 postupne zvýšila vek odchodu do dôchodku zo súčasných 62 na 64 rokov. Opatrenie je odôvodnené tým, že mladých ľudí, ktorí nahrádzajú stále viac starých ľudí, je čoraz menej, takže dôchodkový systém nie je udržateľný.

400-tisíc ľudí v uliciach

Francúzi prerušili práce. Prerušenia prác sa dotýkajú aj strategických sektorov. Zatvorením ropných rafinérií môžu robotníci vyvinúť silný tlak na francúzsku vládu, keďže ich štrajk môže spôsobiť nedostatok paliva na čerpacích staniciach, uvádza podľa portálu Index, Euronews.

Podľa Le Figaro v sobotu vo Francúzsku protestovalo takmer 400 000 ľudí. Na Twitteri sa objavilo niekoľko nahrávok, kde došlo k potýčke medzi demonštrantmi a poriadkovou políciou.

Veľa ľudí vyšlo do ulíc aj počas predošlých protestných dní.

Podľa polície 1,28 milióna ľudí, podľa odborového zväzu CGT doposiaľ demonštrovalo 3,5 milióna ľudí vo viac ako dvesto mestách.

Chystajú sa ďalšie demonštrácie

Odborári ohlásili nové pouličné demonštrácie na 15. marca, teda na deň prijatia konečného znenia návrhu zákona.

Medzitým Francúzska vláda predložila ďalší návrh, podľa ktorého by pre takmer 2 milióny nízkodôchodcov zvýšila mesačnú výšku minimálneho dôchodku na 1 200 eur a dlhodobo by ju stanovila na 80 percent minimálnej mzdy.

Plný starobný dôchodok by sa podľa návrhu od roku 2027 vyplácal po 43 odpracovaných rokoch.

Podľa premiérky Élisabeth Borneovej je cieľom reformy vyrovnanie dôchodkového systému do roku 2030, potom môžu byť potrebné ďalšie zmeny.

V posledných troch desaťročiach francúzske vlády spustili niekoľko veľkých dôchodkových reforiem, ktoré mali kompenzovať starnutie spoločnosti a deficit dôchodkového fondu, a všetky sprevádzali výrazné protestné hnutia.

Hoci má Francúzsko jeden z najnižších dôchodkových vekov v Európskej únii, jeho zvyšovanie je veľmi nepopulárne: podľa prieskumu inštitútu Ifop-Fiducial tento návrh nepodporuje 68 percent Francúzov.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik