Budaj je sklamaný, Kollár o ničom nevedel, Heger nechápe!
17 | 03 | 2023 I Tibor Malý

Poslanci Národnej rady (NR) SR nevyužili príležitosť zaviesť komplexnú reformu krajinného plánovania, ktorá by pomohla pripraviť Slovensko na negatívne dosahy klimatickej zmeny a zároveň by zachovala jej prirodzený ráz. V reakcii na neschválenie návrhu zákona to uviedol dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj. Pripomenul, že reforma je súčasťou programového vyhlásenia vlády a tiež plánu obnovy.

"Využívanie a rozvoj územia potrebuje podľa Ministerstva životného prostredia SR jasné pravidlá, zohľadňujúce obmedzenia a riziká, vyplývajúce zo situácie prírodných prvkov krajiny. Tento zákon je súčasťou reformy stavebných a územnoplánovacích zákonov," uviedol rezort v stanovisku, ktoré TASR poskytlo oddelenie komunikácie.

Nový zákon o krajinnom plánovaní poslanci NR SR vo štvrtok neposunuli do druhého čítania. Zámerom návrhu bolo zvýšiť a zlepšiť ochranu krajiny. Pomôcť mal pripravovať Slovensko na negatívny dosah klimatickej zmeny. Krajinný plán mal byť podkladom pre územné plány miest a obcí.

Pošle odvolaná vláda na Ukrajinu okrem MIGov aj slovenských vojakov? (VIDEO)
Kým na domácej pôde prebieha ostrá diskusia o vyslaní MIGov na Ukrajinu, v Európskom parlamente sa hovorí o „našej nekonečnej podpore pre Ukrajinu“. Nie len europoslanca Milana Uhríka (hnutie Republika), ale aj občanov SR zaujíma, kde tá „nekonečná... Čítať ďalej
16 | 03 | 2023 | Eka Balaskova

Boris Kollár tvrdí, že o zákone o krajinnom plánovaní s ním nikto nerokoval

O zákone o krajinnom plánovaní so mnou nikto nerokoval, tvrdí predseda Národnej rady SR a Sme rodina Boris Kollár. Nechce podporovať zákon napriek svojim výhradám len preto, že je v pláne obnovy. Zákon, ktorý vo štvrtok parlament neposunul do druhého čítania, odmieta aj predseda opozičného Smeru-SD Robert Fico. Hovorí o mimoriadne nekvalitnom návrhu. Uviedli to v diskusnej relácii TV Joj Na hrane.

Kollárovi prekáža napríklad, že do procesu krajinného plánovania nie sú zahrnuté obce. Dočasne poverený minister spravodlivosti Viliam Karas ho podľa neho bude musieť prerobiť a požiadať o podporu.

Sklamaný Eduard Heger

Hegera sklamalo aj neschválenie reformy krajinného plánovania. Zásadne je tak podľa neho ohrozená tretia žiadosť o platbu v sume 815 miliónov. "Ak sa reforma neschváli do konca roka, tak o tieto financie prídeme definitívne," upozornil v stanovisku.

podobe rodičovského bonusu, prídavkov na deti či zastropovania cien energií. "Môžeme akurát zľahčovať život občanom formou úľav," skonštatoval.

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme