Právna analýza zameraná na KOMPETENCIE dočasne poverenej vlády
16 | 03 | 2023 I Eka Balašková

Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku sa na svojho memorandového partnera, Právnickú fakultu Univerzity Komenského (PF UK) v Bratislave, začiatkom februára 2023 obrátilo s požiadavkou na vypracovanie analýzy. Tá mala byť zameraná na kompetencie dočasne poverenej vlády.

Jej vypracovaním boli poverení vedeckí pracovníci z Katedry ústavného práva PF UK. Vypracovaná bola k 27. februáru 2023 a po konzultácii so Zastúpením EK ju PF UK poskytuje širokej verejnosti na podnietenie verejnej diskusie. Záver analýzy vám prinášame bez redakčných úprav.

Záver analýzy

Vláda, ktorá stratila dôveru Národnej rady, ktorá predstavuje základný a najželateľnejší ústavný základ pre pôsobenie vlády ako vrcholného orgánu výkonnej moci v podmienkach ústavného systému SR, je priamo textom Ústavy výrazne obmedzená pri výkone svojich právomocí. Časť z ústavných právomocí jej zostáva zachovaná, no podstatná časť z nich, naopak, nie. Tretiu kategóriu tvoria právomoci, ktoré odvolaná a dočasne poverená vláda môže vykonávať len s predchádzajúcim súhlasom prezidenta. Tento súhlas pritom musí byť udelený v každom jednotlivom prípade. Uvedené obmedzenia sa týkajú aj súčasnej vlády na čele s predsedom vlády Eduardom Hegerom.

Pošle odvolaná vláda na Ukrajinu okrem MIGov aj slovenských vojakov? (VIDEO)
Kým na domácej pôde prebieha ostrá diskusia o vyslaní MIGov na Ukrajinu, v Európskom parlamente sa hovorí o „našej nekonečnej podpore pre Ukrajinu“. Nie len europoslanca Milana Uhríka (hnutie Republika), ale aj občanov SR zaujíma, kde tá „nekonečná... Čítať ďalej
16 | 03 | 2023 | Eka Balaskova

Zatiaľ čo obsah právomocí, ktoré zostávajú odvolanej a dočasne poverenej vláde zachované, je viac-menej zrejmý, v prípade tých právomocí, ktoré odvolaná a dočasne poverená vláda už vykonávať nemôže, existuje, najmä vďaka nejednoznačnosti textu Ústavy, viacero podstatných interpretačných a aplikačných problémov. Ide najmä o to, čo možno považovať za zásadné opatrenia na zabezpečenie hospodárskej a sociálnej politiky SR, resp. za zásadné otázky jej vnútornej a zahraničnej politiky. V prípade právomocí vlády rozhodovať o uvedených otázkach tak v praxi treba vždy v každom jednotlivom prípade posúdiť, so zreteľom na všetky relevantné súvislosti, či daná otázka má alebo nemá vyššie uvedenú povahu. Ak bude odpoveď kladná, dôsledkom musí byť konštatovanie, že rozhodovanie o danej otázke odvolanej a dočasne poverenej vláde nepatrí. Aj so zreteľom na princíp republikánskeho parlamentarizmu,  ktorý možno z Ústavy vyvodiť, je potrebné taktiež konštatovať, že v pochybnostiach, či odvolaná vláda a dočasne poverená vláda určitú právomoc má alebo nemá, sa treba prikloniť skôr k záveru, že dotknutú právomoc nemá.

Problematická je aj kontrola odvolanej a dočasne poverenej vlády, resp. kontrola výkonu jej právomocí. So zreteľom na skutočnosť, že takáto vláda už nemá dôveru Národnej rady, neprichádza do úvahy vyslovenie nedôvery zo strany Národnej rady. Ako zrejme jediný skutočne efektívny kontrolný mechanizmus tak prichádza do úvahy hrozba zo strany prezidenta, že odvolanú a dočasne poverenú vládu nahradí, v súlade s jeho ústavnými právomocami (čl. 115 ods. 3 Ústavy), vládou novou.

Hegerov chválospev na Čaputovú: "Robí nám veľmi dobré meno vo svete"
Prezidentka SR Zuzana Čaputová by mala opäť kandidovať na tento post a byť zvolená. Myslí si to dočasne poverený premiér Eduard Heger. Vyzdvihol jej skúsenosti a dobré kontakty vo svete. "Skúsenosti, ktoré nadobudla za toto volebné obdobie, sú... Čítať ďalej
16 | 03 | 2023 | Tibor Malý

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme