Kým naši to vedia na tisíc percent, americkí politici aspoň váhajú
15 | 03 | 2023 I Ivan Brožík

„Malé trhliny“ - Vojnová jednota medzi USA a Ukrajinou sa pomaly rozpadá - tak znie titulok zaujímavého textu na serveri politico.com. Konštatuje, že "po viac ako roku vojny medzi Washingtonom a Kyjevom v zákulisí narastajú rozdiely, pokiaľ ide o vojnové ciele, a vynárajú sa potenciálne spory o tom, ako, kedy a či vôbec sa konflikt skončí".

„Administratíva nemá jasný politický cieľ a jasný cieľ. Doteraz nepozná ani to, čo chce Vladimir Putin" povedal podľa citovaného webu Michael McCaul, predseda zahraničného výboru Snemovne reprezentantov. „Momentálne nevidím politiku víťazstva, a ak ju nemáme, čo tam potom robíme?“

Ale ale

Vysokí štátni predstavitelia USA síce tvrdia, že jednota medzi Washingtonom a Kyjevom je nesporná. Ale trhliny, ktoré sa podľa nich objavili, sťažujú dôveryhodnosť tvrdenia, že medzi USA a Ukrajinou je vo všetkom jasno. Píše politico.com.

Deväť mesiacov Rusko obliehalo Bachmut, hoci dobytie juhovýchodného ukrajinského mesta by len málo zmenilo hlavnú líniu vojny. Mesto sa stalo ústredným bodom boja v posledných týždňoch, pričom boj proti ukrajinským silám viedli vojaci a väzni zo žoldnierskej skupiny Wagner. Obe strany utrpeli ťažké straty a premenili mesto na tlejúce ruiny.

Viacerí predstavitelia americkej administratívy sa podľa politico.com "intenzívne obávajú", že Ukrajina míňa v Bachmute toľko pracovnej sily a munície, že by to mohlo oslabiť jej schopnosť na jar spustiť veľkú protiofenzívu.

America first!

"Vojna na Ukrajine odvádza pozornosť od najnaliehavejších výziev našej krajiny,“ vyhlásil  Ronald Dion „Ron“ DeSantis, americký politik za Republikánskou stranu.

V politických kruhoch USA sa objavila aj "frustrácia z dodávky zbraní Washingtonu Ukrajine". Spojené štáty poslali na front množstvo zbraní a vybavenia, ale Kyjev vždy žiada ďalšie dodávky. Podľa dvoch predstaviteľov Bieleho domu, ktorí nie sú oprávnení poskytovať verejné vyhlásenia, už úrad prezidenta USA registruje sťažnosti na "neustále prosby a občas aj na to, že Zelenskyj neprejavoval  za dodávky náležitú vďačnosť". Pripomína politico.com.

Názory v USA sa rozdelili

"Myslím si, že administratíva je rozdelená, Národná bezpečnostná rada sa rozdelila" v názore na to, aké zbrane poslať Ukrajine, povedal člen Snemovne reprezentantov USA McCaul, ktorý je v neustálom kontakte s vysokými predstaviteľmi úradu prezidenta Bidena. "Hovorím s mnohými špičkovými vojenskými predstaviteľmi a z veľkej časti podporujú, aby sme im poskytli ATACMS." Cituje McCaula politico.com.

USA však nateraz neposkytli tieto rakety dlhého doletu, pretože v arzenáli Ameriky ich je aj tak kriticky málo. "Existuje tiež obava, že Ukrajina by mohla zaútočiť na vzdialené ruské ciele, čo by mohlo viesť k eskalácii vojny". Pripomína politico.com.

Toto sa nedá robiť donekonečna

Tak nejak znel odkaz USA Zelenskému, o ktorom sa až tak v médiách hlavného prúdu nepíše. "USA dali Kyjevu jasne spoločným politickým úsilím,  rastúci počet republikánov začal vyjadrovať skepticizmus ohľadom použitia amerických strategických zdrojov na podporu Kyjeva bez toho, aby bolo možné aspoň tušiť, kedy sa vojna skončí.

Vedia o tomto naši politici?

"Americkí predstavitelia sa domnievajú, že Zelenskyho naliehanie, aby sa celá Ukrajina – vrátane Krymu, ktorý je pod ruskou kontrolou od roku 2014 – vrátila Ukrajine pred začatím mierových rokovaní, by vojnu len predĺžilo. Minister zahraničných vecí Antony Blinken dal Kyjevu signál, že prípadné opätovné získanie Krymu zo strany Ukrajiny by bolo pre Putina červenou čiarou, čo by mohlo viesť k dramatickej eskalácii zo strany Moskvy." Dôrazne uvádza politico.com.

Poľské MIGy pre Kyjev sú pripravené
Poľsko oznámilo pripravenosť dodať MiGy Ukrajine. Premiér Morawiecki informoval o možnosti poslania stíhačiek MiG-29 Ukrajine. Môžu ich poslať Varšava môže dodať bojové lietadlá MIG-29 Ukrajine v priebehu nasledujúcich štyroch až šiestich... Čítať ďalej
15 | 03 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik