Kanadská ministerka zahraničia PRIZNÁVA: Cieľom je ZMENA REŽIMU V RUSKU!
14 | 03 | 2023 I Diana Zaťková

Kanadská ministerka zahraničia Mélanie Joly priznala, že cieľom kanadskej vlády nie je len to, aby Rusko opustilo Ukrajinu, ale aj zvrhnutie samotnej vlády ruského prezidenta Vladimira Putina, informuje americký portál Breitbart.

Feudovský prešľap?

Ministerka zahraničných vecí Joly, vysokopostavená členka kabinetu premiéra Justina Trudeaua, zverejnila svoje poznámky, keď Kanada uzákonila nové sankcie proti dovozu ruského hliníka a ocele. Pritom priamo spomenula návrh na zmenu režimu.

„Sme schopní vidieť, ako veľmi izolujeme ruský režim práve teraz – pretože to robíme ekonomicky, politicky aj diplomaticky – a aké to má dopady aj na spoločnosť a do akej miery vidíme možnosť potenciálnej zmeny režimu v Rusku,“ uviedla Jolyová, informuje National Post.

Cieľom je to určite urobiť, oslabiť schopnosť Ruska podnikať veľmi ťažké útoky proti Ukrajine. Chceme sa tiež uistiť, že Putin a jeho podporovatelia budú braní na zodpovednosť,“ dodala.

Toto je prvýkrát, čo Joly spomenula vyhliadky na zmenu režimu v Rusku, a stretlo sa to so skepticizmom ruského veľvyslanca v Kanade Olega Stepanova. Ten uviedol, že ministerkyne komentáre mohli byť „freudovským prešľapom“.

„To, čo ona alebo iní politici v Ottawe nechcú uznať, je, že súčasnú ruskú politiku podporuje absolútna väčšina národa,“ povedal Stepanov.

PREMENOVAŤ RUSKO? Zelenskyj sa na to chce pozrieť
Zmeňte meno nepriateľa na „Muscovy“, žiada petícia. Ukrajinci by chceli premenovať Rusko – a prezident Volodymyr Zelenskyj sa o túto myšlienku zaujíma, informuje POLITICO. Ukrajinci sa asi príliš nudia Petícia vyzýva ukrajinskú vládu, aby... Čítať ďalej
14 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Kanada nerobí dosť!

Zatiaľ čo výzvy alebo návrhy Trudeauovej vlády na zvrhnutie vlády prezidenta Putina sú nové, mnohí ďalší v Kanade žiadali úplné vyhostenie ruského veľvyslanca a ďalších z Kanady, vrátane opozičnej Konzervatívnej strany Kanady (CPC). 

Vodca CPC Pierre Poilievre, ktorý tiež podporuje Ukrajinu v prebiehajúcom konflikte, minulý týždeň poznamenal, že premiér Trudeau nevenoval ukrajinskému vojnovému úsiliu dosť. „Problém s touto vládou nie je v tom, že nemíňajú dosť, ale v tom, že nedosahujú dostatočné výsledky v porovnaní s výdavkami, ktoré poskytujú,“ povedal Poilievre a dodal, „míňajú príliš veľa na byrokraciu back office a málo na frontovú líniu a vojenské vybavenie."

Časť frontovej vojenskej techniky, ktorú Trudeau už vyčlenila pre Ukrajinu, predstavovala viac ako 400 miliónov dolárov na systémy protivzdušnej obrany , napriek tomu, že Kanada nemá vlastné systémy protivzdušnej obrany. 

Kanadský premiér Justin Trudeau upresňuje informácie o stredajšej havárii ukrajinského lietadla v Iráne počas tlačovej konferencie v Ottawe. Ukrajinské lietadlo smerujúce z Teheránu do Kyjeva, ktoré sa zrútilo v stredu krátko po štarte v Teheráne bolo údajne podľa informácií tajných služieb zostrelené. Uviedol to kanadský premiér. Trudeau ale zároveň dodal, že to "mohlo byť neúmyselné". Na palube bolo 176 ľudí. Haváriu nikto neprežil. Medzi obeťami je 63 Kanaďanov. / TASR (AP)

Biden: Preboha, tento muž nemôže zostať pri moci

Rozhovory o zmene režimu v Rusku boli od začiatku invázie predmetom konfliktu medzi niektorými spojencami Ukrajiny, pričom americký prezident Joe Biden v marci minulého roka vyhlásil: „Preboha, tento muž nemôže zostať pri moci“, v súvislosti s prezidentom Putinom.

Predstavitelia Bidenovej administratívy však neskôr objasnili, že táto poznámka nebola súčasťou pripravenej reči pre Bidena a pokúsili sa komentár bagatelizovať, pričom tvrdili, že Spojené štáty v skutočnosti nevyzývajú na zvrhnutie Putina.

Iní sa však vyjadrili jasnejšie, vrátane ministra zahraničných vecí Gabrieliusa Landsbergisa, ktorý vlani v máji uviedol : „Z nášho hľadiska až do okamihu, keď súčasný režim nebude pri moci, budú krajiny, ktoré ho obklopujú, do určitej miery ohrozené. . Nielen Putin, ale celý režim, pretože viete, jeden by mohol zmeniť Putina a mohol by zmeniť jeho vnútorný kruh, ale na jeho miesto sa môže postaviť iný Putin."

Biden, Macron, zdroj: AP

Macron zmenu režimu v Rusku odmieta

Francúzsky prezident Emmanuel Macron medzitým úplne odmietol diskusiu o zmene režimu.

Buďme jasní, neverím ani na sekundu v zmenu režimu, a keď počujem veľa ľudí, ktorí vyzývajú na zmenu režimu, pýtam sa ich: „Pre akú zmenu? Kto je ďalší? Kto je tvoj vodca?" Povedal to minulý mesiac prezident Macron.

Pavel má problém! Českí exministri zahraničia nenechali na SLOVENSKU NITKU SUCHÚ! (FOTOGALÉRIA)
Prezident Petr Pavel v stredu uzavrie svoju prvú zahraničnú cestu. Rovnako ako predchádzajúci českí prezidenti smeroval na Slovensko. Tu predniesol niekoľko viet, nad ktorými krútili hlavami hneď dvaja bývalí ministri zahraničia - Cyril Svoboda... Čítať ďalej
14 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik