Americká profesorka práva - Rusi boli oprávnení zastaviť americký dron
15 | 03 | 2023 I Ivan Brožík

Aj keď to vyzeralo tak, že Rusi prekročili nad Čiernym morom zničením amerického útočného (nielen sledovacieho, ako sa snažil Pentagon informovať verejnosť) dronu akýsi pomyselný rubikon, možno je to úplne inak. A poukazujú na to podľa webu theguardian.com práve renomovaní experti z USA.

Dara Massicotová je vedúca výskumníčka v oblasti politiky v Rand Corporation, pred nástupom do RAND pôsobila ako hlavná analytička ruských vojenských taktík na ministerstve obrany USA.  Podľa theguardian.com uviedla, že "incident bol len poslednou z dlhej série epizód počas mnohých rokov toho, čo nazvala „nátlakovou signalizáciou“ ruskými silami".

Čo vyplýva z konštatovania Dary Massicotovej?

Podľa tejto armádnej expertky USA sa Rusi snažili asi tridsať minút odkloniť dron z kurzu letu, síce nad medzinárodnými vodami, ale blízko oblasti Krymu. Ako vidieť na titulnom obrázku, zariadenie je naozaj špičkovo vyzbrojeným útočným strojom, nielen kamerami, ako sme pri slove dron zvyknutí. A nižšie je situačná mapka.

Čiastočný opis podľa Massicotovej

"V tomto prípade sa hovorí, že pilot ruského stroja SU-27 narazil do vrtule a poškodil MQ-9 - pravdepodobne následkom  veľmi blízkeho preletu, ktorý mal prinútiť dron zmeniť kurz - nuž a došlo ku "kontaktu". Napísala podľa theguardian.com Massicotová na Twitteri. 

Jej vedecká práca v RAND sa zameriava na otázky obrany a bezpečnosti v Rusku a Eurázii. Špecializuje sa na ruskú vojenskú stratégiu, bojové operácie a dynamiku eskalácie. 

V súlade s vojnovým právom

Theguardian.com cituje ďaľšiu expertku z USA, tentoraz na vojnové právo. Mary Ellen O'Connellová je profesorka práva a výskumu medzinárodného právneho riešenia sporov – na Kroc Institute for International Peace Studies, University of Notre Dame. Jej prax sa týka aj medzinárodného práva o použití sily. Podľa nej sa ruskí piloti (ich stroje boli dva) snažili  vypustením paliva dron na kurze zastaviť. 

„S najväčšou pravdepodobnosťou MQ- 9 Reaper vykonával sledovanie pre Ukrajinu. Podľa zákonov o ozbrojenom konflikte môže Rusko prerušiť takúto činnosť,“ vyhlásila profeosrka  O'Connellová podľa theguardian.com.

Rusko-americký incident nad Čiernym morom (VIDEO)
Ruská stíhačka sa nad Čiernym morom zrazila s americkým bezpilotným lietadlom. AFP: Ruské stíhacie lietadlo Su-27 sa nad Čiernym morom zrazilo s americkým dronom MQ-9. Havaroval Dron sa zrútil do medzinárodných vôd. Informovala agentúra AFP.... Čítať ďalej
14 | 03 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik