Rusko-americký incident nad Čiernym morom (VIDEO)
14 | 03 | 2023 I Milan Laca

Ruská stíhačka sa nad Čiernym morom zrazila s americkým bezpilotným lietadlom.

AFP: Ruské stíhacie lietadlo Su-27 sa nad Čiernym morom zrazilo s americkým dronom MQ-9.
Havaroval

Dron sa zrútil do medzinárodných vôd. Informovala agentúra AFP. Podľa vyjadrenia hovorcu amerického ministerstva obrany, bola poškodená vrtuľa dronu a ten sa zrútil do Čierneho mora západne od Krymu. Ruské lietadlo smerovalo k polostrovu.

Americká pozícia

„Náš MQ-9 vykonával rutinnú operáciu v medzinárodnom vzdušnom priestore. Zasiahlo ho sprevádzajúce ruské lietadlo. To viedlo k havárii dronu, k jeho nenahraditeľnej strate,“ vyhlásil veliteľ vzdušných síl USA v Európe a Afrike generál James Hecker. Počínanie ruskej strany zhodnotil ako neprofesionálne.

Dron MQ9

Ruská provokácia?

Severoamerické veliteľstvo protivzdušnej obrany (NORAD) vyhlásilo, že 15. februára zachytilo štyri ruské lietadlá v medzinárodnom vzdušnom priestore neďaleko Aljašky. NORAD, ktorý je zodpovedný za protivzdušnú obranu Spojených štátov a Kanady zdôraznil, že ruské lietadlá nenarušili hranice oboch krajín a ich činy sa nepovažujú za „hrozivé“ alebo „provokatívne“.

USA protestujú

Biely dom oznámil, že americký prezident Joe Biden bol informovaný o zachytení amerického bezpilotného lietadla ruskou stíhačkou. Koordinátor strategickej komunikácie Bieleho domu John Kirby vyhlásil, že ministerstvo zahraničia má v úmysle udržiavať v tejto záležitosti kontakty s Ruskom. Podľa Kirbyho budú Spojené štáty napriek leteckému incidentu pokračovať v lietaní nad Čiernym morom. Nehovoril však o tom, či chce Moskva svojim konaním poslať odkaz Washingtonu.

A čo Rusko?

Americký dron MQ-9 spadol do Čierneho mora vlastným ostrým manévrovaním, ruské stíhačky s ním neprišli do kontaktu, informovalo ministerstvo obrany. Spresnili, že k incidentu došlo v oblasti Krymu. Podľa ministerstva dron s vypnutými transpondérmi letel smerom do Ruska. Narušil tak hranice oblasti dočasného režimu využívania vzdušného priestoru, zriadeného na účely vedenia "špeciálnej vojenskej operácie".

Po objavení dronu vyslali  do vzduchu stíhačky. "V dôsledku prudkého manévrovania sa bezpilotné lietadlo MQ-9 dostalo do nekontrolovaného letu so stratou výšky a narazilo na  vodnú hladinu," uviedlo ministerstvo obrany. Rezort zdôraznil, že ruské stíhačky nepoužili vzdušné zbrane a neprišli do kontaktu s dronom. 

Aký je to dron?

MQ-9 Reaper je modulárny prieskumný a úderný dron. V závislosti od bojovej úlohy niesť rôzne kombinácie zbraní a elektronického vybavenia. Rýchlosť dronu presahuje 400 km/h, môže vystúpiť do výšky až 13 000 m. Vo vzduchu vydrží 24 hodín.

Putin šokuje: Na Ukrajine je v stávke PREŽITIE RUSKEJ ŠTÁTNOSTI
Vladimir Putin sa prihovoril pracovníkom v leteckej továrni, kde povedal, že na Ukrajine je v stávke „prežitie ruskej štátnosti“, informuje Guardian. Bojujeme o prežitie Putin zopakoval svoj argument, že Západ je odhodlaný roztrhnúť Rusko, a... Čítať ďalej
14 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik