Poľské MIGy pre Kyjev sú pripravené
15 | 03 | 2023 I Milan Laca

Poľsko oznámilo pripravenosť dodať MiGy Ukrajine.

Premiér Morawiecki informoval o možnosti  poslania stíhačiek MiG-29 Ukrajine.
Môžu ich poslať

Varšava môže dodať bojové lietadlá MIG-29 Ukrajine v priebehu nasledujúcich štyroch až šiestich týždňov, vhlásil predseda vlády Mateusz Morawiecki. Citovala ho agentúra Reuters.

Putin šokuje: Na Ukrajine je v stávke PREŽITIE RUSKEJ ŠTÁTNOSTI
Vladimir Putin sa prihovoril pracovníkom v leteckej továrni, kde povedal, že na Ukrajine je v stávke „prežitie ruskej štátnosti“, informuje Guardian. Bojujeme o prežitie Putin zopakoval svoj argument, že Západ je odhodlaný roztrhnúť Rusko, a... Čítať ďalej
14 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Najprv chceli spoločne

Morawiecki o tom hovoril  už 17. februára. Zdôraznil však, že sa tak môže stať len v koalícii s ostatnými krajinami NATO. Varšava  má 28 stíhačiek MiG-29, ktoré sa nachádzajú na leteckej základni v meste Malbork. Počet lietadiel, ktoré je môžu odovzdať Kyjevu zatiaľ nezverejnili.

Nebude ich veľa

Riaditeľ Kancelárie poľského prezidenta Pavel Schrot nedávno ubezpečil, že Varšava neodovzdá veľa bojových lietadiel Ozbrojeným silám Ukrajiny. Je však pripravená urobiť to „v rámci nejakej  širokej  medzinárodnej koalície“. Podľa Schrota tak Ukrajina bude môcť „cítiť skutočnú podporu“.

Vyškolia aj pilotov

Poľsko je pripravené  vycvičiť aj  ukrajinských pilotov pre štvrtú generáciu amerických stíhačiek F-16. Mateusz Morawiecki to vyhlásil koncom februára, počas návštevy Kyjeva. Dodal, že na takýchto misiách a leteckých dodávkach by sa mala dohodnúť široká koalícia krajín.

Hypersonické strašidlo zabralo
USA kúpia hypersonické rakety. Pentagon: Americká vláda sa na budúci rok rozhodla kúpiť 24 hypersonických rakiet. Rýchlo nakúpiť Ameická vláda sa dohodla na obrannom rozpočte na budúci rok. V rámci neho plánuje minúť 11 miliárd dolárov na nákup... Čítať ďalej
14 | 03 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik