Chce cestovať s Čaputovou! Pavel chce dať najavo nadštandardnú spoluprácu so SR
14 | 03 | 2023 I Diana Zaťková/TASR

Český prezident Peter Pavel chce dať najavo nadštandardnú spoluprácu Slovenska a Česka aj pomocou spoločných zahraničných ciest. Podmienky, za akých by sa uskutočnili, boli jednou z tém jeho prvej návštevy Slovenska.

"Aby sme sa správali nielen úsporne, ale aby sme tým dali najavo, že naše krajiny spolupracujú naozaj nadštandardne," uviedol Pavel na utorkovom brífingu. Keďže išlo o jeho prvú cestu, nehľadali sa konkrétne akcie a termíny, skôr išlo o nastavenie rámca a atmosféry spolupráce. To sa podľa neho podarilo.

Proti spoločným cestám dôrazne protestoval český exminister zahraničia Cyril Svoboda. „Nepovažujem za šťastné, aby český prezident jazdil spoločne so slovenskou prezidentkou kamkoľvek. Hoci na Ukrajinu. Pretože je prezidentom Českej republiky a má hájiť záujem svojho štátu. ... Je to vlastne vtiahnutie nášho prezidenta do vnútropolitickej krízy na Slovensku,“ predostrel svoj názor Svoboda.

Počas návštevy sa podľa jeho slov rozprávali o celej rade problémov, ktoré majú Slovensko a Česko spoločné, a o možnosti rozšírenia spolupráce.

Témami jeho stretnutí boli napríklad nadchádzajúce parlamentné voľby, pomoc Ukrajine či možnosti spolupráce. "Napríklad v spôsoboch, ako čeliť dezinformačným kampaniam, ako prehĺbiť našu spoluprácu napríklad v obrannom priemysle, aké sú cesty k nadviazaniu širších kontaktov s ukrajinskou stranou v nasledujúcom období obnovy Ukrajiny," doplnil Pavel.

Počas prvej návštevy Slovenska sa nový český prezident stretol s troma najvyššími ústavnými činiteľmi, s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou, dočasne povereným premiérom Eduardom Hegerom a predsedom Národnej rady SR Borisom Kollárom (Sme rodina).

Pavel má problém! Českí exministri zahraničia nenechali na SLOVENSKU NITKU SUCHÚ! (FOTOGALÉRIA)
Prezident Petr Pavel v stredu uzavrie svoju prvú zahraničnú cestu. Rovnako ako predchádzajúci českí prezidenti smeroval na Slovensko. Tu predniesol niekoľko viet, nad ktorými krútili hlavami hneď dvaja bývalí ministri zahraničia - Cyril Svoboda... Čítať ďalej
14 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik