Pavel má problém! Českí exministri zahraničia nenechali na SLOVENSKU NITKU SUCHÚ! (FOTOGALÉRIA)
14 | 03 | 2023 I Diana Zaťková

Prezident Petr Pavel v stredu uzavrie svoju prvú zahraničnú cestu. Rovnako ako predchádzajúci českí prezidenti smeroval na Slovensko. Tu predniesol niekoľko viet, nad ktorými krútili hlavami hneď dvaja bývalí ministri zahraničia - Cyril Svoboda (KDU-ČSL) a Ľubomír Zaorálek (ČSSD). Odmietli Pavlov nápad na spoločné zahraničné cesty Pavla s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou. Zaorálek potom prehovoril o hroziacej diktatúre, informujú české Parlamentní Listy.

V programe 360 ​​stupňov na CNN Prima News vystúpili bývalí českí ministri zahraničia Cyril Svoboda za ľudovcov a Ľubomír Zaorálek za ČSSD. Komentovali prvú zahraničnú cestu prezidenta Petra Pavla, ktorý v súlade s tradíciou zamieril na Slovensko.

Rozklad Slovenska

A tu Zaorálek prišiel s varovaním. „Slovenská vláda ľuďom hovorila, že sú dezoláti, a nevedela rokovať s opozíciou. Nedokázala si získať verejnosť a má rekordnú nedôveru. Mne pripadá, že je to pre nás celkom zaujímavé varovanie. Ide o situáciu, do ktorej by sme sa my nemali dostať.“ Súčasné pomery na Slovensku Zaorálek pripodobnil k „rozkladu“.

Na slovenskej vláde nenechal niť suchú.

Lubomír Zaorálek, screenshot ČT

Slovenská vláda, o ktorej síce pani prezidentka Zuzana Čaputová hovorí, že je vládou demokratov, sa správa arogantne. Stratila nielen dôveru, ale aj dôstojnosť a jej premiér Eduard Heger, ktorý je teraz zároveň ministrom financií i zdravotníctva, založil pokútne novú stranu, s ktorou chce ísť do budúcich volieb. ... Bohužiaľ ani pani prezidentka nedokázala v tej situácii pomôcť,“ vyhlásil Zaorálek.

Ocenil však, že Petr Pavel zachoval tradíciu a rovnako ako iní českí prezidenti vyšiel na svoju prvú zahraničnú cestu na Slovensko.

Parlament o migoch rozhodovať nebude! Našiel sa iný spôsob
Plénum Národnej rady (NR) SR zrejme o stíhačkách MiG-29 a ich darovaní Ukrajine rozhodovať nebude, koalícia našla iný spôsob. Vyplýva to z vyjadrenia predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina). Konkrétny postup zatiaľ neprezradil, aby... Čítať ďalej
14 | 03 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Spoločná cesta Pavla a Čaputovej na Ukrajinu - dôrazný protest Svobodu

Na spoločnej tlačovej konferencii so Zuzanou Čaputovou Pavel pripustil, že by obe krajiny mohli viac spolupracovať na medzinárodnej scéne, a tým viac posilniť svoj vplyv, napr. vyjsť spoločne na niektoré zahraničné cesty. Proti tomu dôrazne protestoval Cyril Svoboda.

Cyril Svoboda, screenshot ČT24

Nepovažujem za šťastné, aby český prezident jazdil spoločne so slovenskou prezidentkou kamkoľvek. Hoci na Ukrajinu. Pretože je prezidentom Českej republiky a má hájiť záujem svojho štátu. ... Je to vlastne vtiahnutie nášho prezidenta do vnútropolitickej krízy na Slovensku,“ predostrel svoj názor Svoboda.

Potom Pavlovi vyčítal ešte jednu vec. Zdá sa mu, že je ako prezident až príliš aktívny, keď pár dní po inaugurácii išiel na Slovensko a veľmi skoro sa chystá do Poľska.

„Zdá sa mi, že si treba uvedomiť, že pán prezident Pavel bude prezidentom najmenej päť rokov. Čo bude robiť v októbri? Zdá sa mi, že tých návštev je príliš veľa a sú príliš tesne za sebou, takže sa stráca ich význam. Takže by som uvítal, keby sa zvoľnilo,“ žiadal Svoboda.

Ak už by Pavol mal niekam ísť, tak je to Maďarsko. "Pretože Maďarsko je viac ako Viktor Orbán," zdôraznil niekdajší ľudovecký politik. Česko a Maďarsko podľa neho musia ukázať, že sú schopné spolu hovoriť. „Visegrád je niečo, čo potrebujeme, pretože sme susedia. To nie je len diskusné fórum,“ hneval sa Svoboda.

Narážal na ďalší Pavlov výrok. Ten totiž na pondelkovej tlačovej konferencii počas návštevy Slovenska povedal, že V4 vníma v súčasnosti skôr ako konzultačné fórum bez ambície dosiahnuť detailnú koordináciu v otázke zahraničnej alebo bezpečnostnej politiky.

Kollár: Skupina V4 má svoje opodstatnenie, nemala by byť na útlme
Vyšehradská skupina (V4) má svoje opodstatnenie. Krajiny majú cez V4 podstatne silnejší hlas v Európe. Nie je to téma, ktorá by mala byť na útlme. Skupina nie je o jednom predstaviteľovi, treba vnímať širší kontext. Vyhlásil to predseda Národnej... Čítať ďalej
14 | 03 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Zaorálek Slovákom: Najskôr si upracte na vlastnom dvore!

Ani Zaorálek možnej spoločnej cesty Pavla a Čaputovej nepodporil. K situácii na Slovensku sa znova postavil veľmi kriticky.

„My dnes máme vojnu na Ukrajine a vlastne sme tak trochu tylo. A prvou úlohou tyla je, aby sa udržal po hromade. A vo chvíli, keď sa vám to rozpadá a máte vlastne rozpad štátu, čo by som povedal, že sa deje, tak najskôr, než niekam idete, si máte upratať na vlastnom dvore. Prečo chcete niekam ísť, keď ani nemáte silu presadiť nejakú pomoc,“ uviedol sociálny demokrat.

Rovnako ako Sloboda hájil koncept V4. „My si s tej našej histórie, kedy sme boli ešte ako Československo, pamätáme, že sa s nami žiadny z našich susedov nechcel baviť,“ narážal na rok 1938. „A ja aj myslím, že toto by sme nemali nikdy pripustiť. To bol podľa mňa dobrý nápad, ten Visegrád. Za tých 30 rokov sme doň niečo nainvestovali. Vezmite si ten Visegrádsky fond, vezmite si len koľko urobil pre kontakty medzi ľuďmi. Ja si napríklad hovorím, tak tam ten Orbán nebude naveky. Ten Visegrád je viac, než sú tí konkrétni politici,“ upozornil Zaorálek.

Tu sa rozpadá štát a začína diktatúra

Potom sa vrátil k Pavlom plánovanej návšteve Poľska a opäť nešetril kritikou. „Uvedomte si, že tu máte štát, štát ultrakonzervatívny, klerikálny, s paralelnou mocou (Jaroslawa) Kaczyńského, ktorý z toho svojho kutlochu rozhoduje, kto bude riaditeľom televízie, kto povedie Orlen a podobné zásadné veci. Tam sa podľa mňa robili čistky. Podľa mňa veľmi rozsiahle,“ varoval Zaorálek.

To je krajina, kde sa prijíma Le Penová na štátnickej úrovni. Je to krajina, ktorá má zastavené európske fondy, pretože má problém s oddelením štátnej moci od politiky. A ak pán prezident Pavel hovorí, že mu ide o hodnoty, tak som zvedavý, ako sa ich zastane?“ pýtal sa Zaorálek. „To je predsa vec, na ktorej sa rozpadá štát a potom začína diktatúra,“ obhajoval oddelenie súdnej a vládnej moci Zaorálek.

V obecnej rovine zdôraznil, že politicky považuje politickú pôdu Poľska za horúcu. "Je to pre súčasného českého prezidenta skutočný test," povedal. Pavel by sa vraj mal na poľskú návštevu dôkladne pripraviť.

Cyril Svoboda cez televíznu kameru odporučil, aby sa držal liberálneho kurzu, ktorý predstavil na Slovensku, kde sa zastal menšín, podporil manželstvo pre všetkých. Ak sa na to Pavla spýta niektorý z poľských novinárov, mal by Pavol postupovať rovnako ako na Slovensku. „Zo všetkého najhoršie je, aby sme mali hlavu štátu, ktorá hovorí trochu inak v Poľsku, trochu inak na Slovensku a trochu inak inde.“

 

Pavel, Čaputová, foto: FB/Zuzana Čaputová
Pavel, Čaputová, foto: FB/Zuzana Čaputová
Boris Kollár, Petr Pavel, foto: TASR
Pavel, Čaputová, foto: FB/Zuzana Čaputová
Pavel, Čaputová, foto: FB/Zuzana Čaputová
Pavel, Čaputová, foto: FB/Zuzana Čaputová
Pavel, Čaputová, foto: FB/Zuzana Čaputová
Pavel, Čaputová, foto: FB/Zuzana Čaputová
Pavel, Čaputová, foto: FB/Zuzana Čaputová
Pavel, Čaputová, foto: FB/Zuzana Čaputová

Fico: Keď V4 koordinovala svoje postoje, dokázala v EÚ veľké veci
Keď krajiny Vyšehradskej štvorky (V4) koordinovali svoje postoje, dokázali veľké veci v rámci Európskej únie. Oslabovanie spolupráce Slovenskej republiky, Českej republiky, Maďarska a Rakúska nie je v záujme týchto krajín. Vyhlásil to predseda... Čítať ďalej
14 | 03 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik