Čína predbehla Rusko vo vývoji rakiet!
13 | 03 | 2023 I Milan Laca

Bloomberg: Pentagon zistil, že Čína predbehla Rusko vo vývoji hypersonických zbraní.

Americká rozviedka oznámila, že Čína je pred Ruskom v hypersonických zbraniach.

Pokrok

Peking výrazne investuje do hypersonickej technológie, vyhlásil Pentagon. Čína je pred Ruskom vo vývoji hypersonických zbraní a už by mohla nasadiť zbrane schopné zasiahnuť americké vojenské ciele v Tichomorí, povedal Paul Freistler, hlavný vedecký pracovník Pentagon Intelligence Agency, výboru pre ozbrojené sily Snemovne reprezentantov. Píše o tom Bloomberg.

Čína je horúcim miestom pre investície
Generálny riaditeľ spoločnosti Audi AG Markus Duesmann, jeden z prvých generálnych riaditeľov veľkej globálnej firmy, ktorý navštívil Čínu od optimalizácie opatrení na kontrolu epidémie, uviedol, že je vysoko presvedčený o silnom rastovom... Čítať ďalej
12 | 03 | 2023 | Gabriela Fedičová

Sú lepší

„Hoci Čína aj Rusko vykonali množstvo úspešných testov hypersonických zbraní a pravdepodobne aj nasadených operačných systémov, Čína je pred Ruskom, pokiaľ ide o podpornú infraštruktúru aj počet systémov,“ povedal Freistler. Vyhlásil,  že Čína "drasticky pokročila" vo vývoji jadrových a nejadrových technológií hypersonických rakiet vďaka "intenzívnym, cieleným investíciám".

Americké obavy

Americká armáda už dávnejšie vyjadrila znepokojenie nad pokrokom vo vývoji hypersonických zbraní v Číne a Rusku. V novembri minulého roka riaditeľ programu strategických systémov amerického námorníctva viceadmirál Johnny Wolfe povedal, že Moskva a Peking nútia Washington, aby sa v tejto oblasti snažil „naliehavo dobehnúť zameškané“.

Zatiaľ testujú

Koncom januára tohto roku Pentagon informoval o ďalšom úspešnom štarte prototypu hypersonickej strely v rámci programu HAWC. Raketu vyvíja spoločnosť  Lockheed Martin. Počas testov dosiahla rýchlosť 5 Mach (6,1 tisíc km za hodinu) vo výške viac ako 18 km a preletela asi 483 km.

Zníženie závislosti od Číny: Chystá sa nová dohoda medzi USA a EÚ
Ohlásený plán medzi USA a EÚ na dosiahnutie obchodnej dohody o kritických nerastoch, ktorej cieľom je „znížiť ich závislosť od Číny“, je ďalším nátlakom zo strany USA. Majú sa zamerať na popredné čínske priemyselné odvetvia prostredníctvom krokov,... Čítať ďalej
12 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme