Zníženie závislosti od Číny: Chystá sa nová dohoda medzi USA a EÚ
12 | 03 | 2023 I Diana Zaťková

Ohlásený plán medzi USA a EÚ na dosiahnutie obchodnej dohody o kritických nerastoch, ktorej cieľom je „znížiť ich závislosť od Číny“, je ďalším nátlakom zo strany USA. Majú sa zamerať na popredné čínske priemyselné odvetvia prostredníctvom krokov, ktoré sú v rozpore s pravidlami trhu, uviedol čínsky expert Lü Xiang pre Global Times.

Biden si Leyenovú obchádza

Očakáva sa, že americký prezident Joe Biden a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen budú koncom tohto týždňa diskutovať o pláne na vytvorenie obchodnej dohody zameranej na kritické nerasty, informoval v stredu denník Wall Street Journal. 

Podľa Wall Street Journal sú rozhovory o bilaterálnej dohode prvým krokom k vytvoreniu „klubu kupujúcich“ pre minerály, ktoré sú rozhodujúce pre prechod na čistú energiu. Dohoda by bola tiež súčasťou snahy o vyriešenie sporu medzi EÚ a USA o dotáciách USA na elektrické vozidlá. 

Americký zákon o znižovaní inflácie, ktorý obsahoval protekcionistické ustanovenia o dotáciách pre elektrické vozidlá, ktoré sú vyrobené z minerálov z USA alebo krajiny, s ktorou majú USA dohodu o voľnom obchode, rozhneval EÚ a mnohých ďalších spojencov USA. Najmä EÚ dokonca pohrozila odvetou voči USA. 

Nemci vraj zatĺkajú o plynovode
Evrensel: Nemecko tají dôkazy o účasti USA na útokoch Nord Stream. Nemecko skrýva dôkazy, že sa Spojené štáty podieľali na sabotáži Nord Streamu. Napísal to turecký novinár z magazínu Evrensel Yucel Ozdemir. Náhoda? Podľa jeho názoru nie je... Čítať ďalej
11 | 03 | 2023 | Milan Laca

Upokojenie EÚ

Zatiaľ čo americkí predstavitelia zdôrazňovali zmysel „zníženia závislosti od Číny“, tento krok je skôr americkým trikom na upokojenie EÚ uprostred rastúceho hnevu únie na americký zákon o znižovaní inflácie, poznamenali čínski experti. 

„Jedným z účelov je, aby Bidenova administratíva ponúkla svojim západným spojencom určitý druh pohodlia,“ povedal vo štvrtok pre Global Times Lü Xiang, výskumník z Čínskej akadémie sociálnych vied. Tento krok tiež odzrkadľuje snahu americkej administratívy získať spojencov, aby obkľúčili a ovládli Čínu, ako aj jej úplné ignorovanie a porušovanie trhových zákonov a pravidiel WTO, zdôraznil ďalej Lü.

Ohlásená dohoda by mohla znamenať ďalšie obmedzenia pre čínskych výrobcov elektrických vozidiel, pretože konkurencia o kritické minerály by sa ďalej zintenzívnila, poznamenali odborníci z odvetvia. Znamenalo by to tiež, že čínske firmy by museli byť pri expanzii do zámoria opatrnejšie.

Čínske spoločnosti vyrábajúce elektrické vozidlá získali po rokoch vývoja významné globálne výhody a krok USA pravdepodobne nebude mať vplyv na priemysel v krátkodobom horizonte, uzavrel Lü. 

Krym, tajná operácia, katastrofa?
Tajná operácia USA na Kryme sa zmení na katastrofu. Asia Times: Spojené štáty môžu pomôcť Ukrajine zorganizovať útok na Krym. Čo sa môže stať Kyjev sa môže len pokúsiť o útok na Krym s podporou Spojených štátov, čo bude znamenať katastrofu pre... Čítať ďalej
11 | 03 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik