Žumpa tu tečie prúdom a oni sa tvária ako fialky
12 | 03 | 2023 I Ivan Brožík
Božena Němcová je ako spisovateľka asi najznámejšia svojou knihou Babička. Dúfajme, že až tam sa s pani prezidentkou nedostaneme. A tak je skôr na porovnanie priliehavejšie iné autorkino dielo - V zámku a v podzámčí.

Pani Božena Němcová v tejto knižke poukazuje na veľké rozpory medzi životom chudobného ľudu a šľachtou. Z pani Skočdopolovej sa stáva dáma so všetkými zvyklosťami panstva tej doby. Je presvedčená, že vychádza v ústrety ľudu, na hrade žije v prepychu, ale v podhradí ľudia živoria. Krásny úvod do aktuálnej témy vďaka literárnej klasike.

Palác na vysokých koloch

Titulná fotografia pochádza z profilu prezidentky na sociálnej sieti. Červený koberec, lokaj v uniforme, dokonalý dress code, kráľovský pár po boku. Nechýbala ani "celebrita" Sajfa. "Holandský kráľovský pár pozval včera moju ženu na koncert a recepciu a na pozvánke bolo napísané Veronika Cifrová Ostrihoňová s manželom. Už presne viem, ako sa cíti George Clooney, keď o ňom píšu ako o manželovi úspešnej právničky Amal Alamuddin. Ok, je čas chystať sa na úlohu prvej dámy. Juraj Rizman, máš pre mňa nejaké tipy?" Komentoval pri fotke s manželkou na Instagrame Sajfa. Typicky slovenský snobský kolorit zaklincovala návšteva prezidentky a holandského kráľovského páru pred automatom na plastové odpadky. No nič, čo sa týka našich domácich aktérov - "rovný rovného si hľadá". A palác stojí predsa na dosť vysokých koloch nad tou politickou žumpou pod ním. Nad podhradím.

Robert Fico to opäť rozvíril

Zobral dlhé hrable, ponoril ich do toho a začal vyťahovať otrasné svedectvá na nahrávkach, ako u nás štátna moc zneužíva určité zložky polície na likvidáciu nepohodlnej opozície. Pani prezidentka asi s prvým pánom trhajú snežienky. Medzitým ňou poverený predseda vlády pláva v odpadovom kale, namočený už viac ako po krk. Ficove svedectvá totiž hovoria samé za seba. Ešte dve hodiny po Ficových odhaleniach sa Heger na svojom profile vytešuje z toho, ako to predsedovi SMERu predpoludním dal v diskusii spravodajskej televízie. Matovič, Naď a Káčer prekvapivo mlčia. Nechajú v tom Eda utopiť sa, alebo ho budú, tak, ako doteraz, aj z týchto - prepytujem - sračiek zas ťahať? Sú predsa jeho noví lokaji v jeho novej, vraj demokratickej a morálnym kompasom riadenej politickej strane. Dve hodiny po obvineniach na okamžitú demisiu, ak by bola možná a ticho tak v paláci, ako na sociálnych sieťach spravodlivých a protikorupčných.

Ak citovať Masaryka...

Jaro Naď sa iba nechal na profile čítať s nejakou chválou na "dostiženia" jeho vlády a ukončil ju slovami: 

"Bojujeme však nielen s krízami, ale aj smeráckym dedičstvom zanedbaného a rozkradnutého štátu naprieč všetkými odvetviami. Za krátke trvanie našej vlády sme spravili obrovské množstvo roboty v reformách a modernizácii ekonomiky a podnikli sme dôležité kroky v nastolení právneho štátu."

„Nebáť sa a nekradnúť“ (T. G. Masaryk)

...Tak potom aj Masarykove slová o demokracii

"Bez všeobecného uznania mravných základov štátu a politiky nemožno spravovať žiadny štát. Štát a zákon čerpajú svoju autoritu z všeobecného uznania mravných zásad a zo všeobecného súhlasu občanov v hlavných názoroch na život a svet. Opakujem a zdôrazňujem - demokracia nie je len štátna a administratívna forma, ale názor na život a na svet." - TGM. Dodáva redakcia HD.

Nuž a o demokracii, (aj tej Slovenskej), už dávno spieval aj Karel Kryl

Je nedeľa, prečo nedať takmer štyri minúty aj pesničke a najmä jej textu?

Kramplová: Demokrati sú liberálni extrémisti
Samozvaní demokrati – tak „premenovala“ Dagmar Kramplová (podpredsedníčka SNS) stranu, ktorú ohlásil Eduard Heger. Publicista Juraj Hrabko im tiež vyčíta, že porcujú medveďa, ktorý ešte behá po lese. Podľa Kramplovej ľudia okolo Hegera o... Čítať ďalej
12 | 03 | 2023 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik