Kedy Kyjev udrie?
11 | 03 | 2023 I Milan Laca

La Stampa: Poradca Zelenského kancelárie, Podoljak, očakáva protiofenzívu Ozbrojených síl Ukrajiny do dvoch mesiacov.

Protiofenzíva ozbrojených síl Ukrajiny sa môže začať v najbližších mesiacoch, povedal Mihajlo Podoljak v rozhovore pre talianske noviny La Stampa .
V máji?
Podoljak vyhlásil, že ukrajinská armáda môže začať protiofenzívu o dva mesiace. Tiež sa domnieva, že odpor ozbrojených síl Ukrajiny v oblasti Bachmutu (ruský názov Arťomovsk) je „strategickým úspechom“. 
Čo potrebujú
"Musíme zvýšiť dodávky ťažkých 155 milimetrových delostreleckých granátov a rakiet s  dlhým  doletom. Potrebujeme čas na preskupenie v priebehu nasledujúcich dvoch mesiacov," povedal Podoljak. V odpovedi na otázku, ktorým smerom by sa mala v najbližších dvoch mesiacoch očakávať protiofenzíva povedal, že Rusko operuje v oblastiach Bachmut, Vugledar, Krasnyj Liman a Soledar. Sľúbil tiež, že ukrajinské sily podniknú „ďalšie kroky na porážku nepriateľa“, vyčerpajú Rusov a potom sa „sústredia inde“.  
 
Čína navrhuje Rusku zostreliť satelity StarlInk
Reuters: Čína radí Rusku zostreliť satelity Starlink. Čína sa chcela naučiť, ako zostreliť satelity Starlink kvôli možnej vojne s Taiwanom. Učenliví partneri Armáda Čínskej ľudovej republiky sa chcela na základe skúseností z ruskej... Čítať ďalej
10 | 03 | 2023 | Milan Laca
Príprava na protiofenzívu

Noviny The New York Times 2. marca informovali, že najvyšší americkí generáli pozvali ukrajinských vojakov na sériu „stolových“ cvičení, ktoré by mali „pomôcť Kyjevu naplánovať ďalšiu fázu jeho boja o oslobodenie územia“. Podľa článku  si vojenskí predstavitelia na veliteľstvách americkej armády v Európe a Afrike "nacvičili množstvo ofenzívnych možností", o ktorých už predtým opakovane hovoril ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Výborná armáda

Vrchný veliteľ spojeneckých síl NATO v Európe generál J. Christopher Cavoli po jednom z cvičení, podľa redakcie, ocenil „fenomenálnu“ prispôsobivosť ukrajinskej armády a prisľúbil, že im pomôže lepšie sa „prispôsobiť“. „Vojenské cvičenia sa konajú, keď sa Ukrajina spamätáva zo zimy, od ktorej sa očakávalo, že prinesie pokoj v bojoch. Obe strany však naďalej trpia ťažkými stratami v dôsledku ruského postupu na východné mesto Bachmut.

Ako cvičili