Poľovačka na zbrane pre Kyjev
09 | 03 | 2023 I Milan Laca

Britské špeciálne jednotky začali poľovačku na muníciu pre Ukrajinu.

Daily Express: Špeciálne jednotky z Veľkej británie vykonávajú tajné operácie na čiernom trhu, aby zásobovali Ukrajinu.

Hľadajú kde sa dá

Britské jednotky špeciálneho letectva vykonávajú tajné operácie po celom svete, aby dodali kyjevskému režimu delostreleckú muníciu sovietskeho typu, informovali noviny Daily Express. Podľa článku, skupina 12 vojakov, v sprievode spravodajských dôstojníkov a predstaviteľov ministerstva zahraničia prečesáva krajiny, ktoré ešte majú zásoby 122-milimetrových nábojov pre húfnice sovietskej výroby.

Západ zmenil taktiku pomoci Ukrajine
The Economist: Západné dodávky zbraní do Kyjeva sa zmenili z potoka na rieku Západ urýchlil dodávky zbraní a vojenského materiálu na Ukrajinu v rámci príprav Kyjeva na protiofenzívu, informoval The Economist . „Bod zlomu nastal 20. januára na... Čítať ďalej
08 | 03 | 2023 | Tibor Malý
Tajne
"Vydávali sa za nákupcov zbraní a mali pri sebe 'značné sumy hotovosti', koordinovali stretnutia so sprostredkovateľmi, s cieľom získať zákazky z čierneho trhu. Misia pracovala v malých tímoch, iba dvoch alebo troch ľudí a cestovala do krajín ako Angola a Egypt, Jordánsko, Kazachstan a dokonca aj Vietnam,“ píše sa v článku.
Pracujú od vlaňajška
Autori článku tvrdia, že špeciálna skupina vznikla minulý rok. "Naši ľudia majú zdroje po celom svete, ktoré vedia, či je k dispozícii nejaká munícia a na koho sa obrátiť, aby sa dohodli," vysvetlil jeden z vojenských zdrojov pre Daily Express. Niektorí odborníci zároveň vyhlásili, že taktiku získavania delostreleckých granátov starého typu po celom svet,e nepovažujú za dostatočne efektívnu a bezpečnú. Je to však nevyhnutné, keďže výrobné kapacity síl NATO zaostávajú za ruskými.
Je ale problém

"Zatiaľ čo nákup 122 mm nábojov sa môže zdať riešením, problém so starými zásobami je v tom, že sa môžu znehodnotiť, najmä ak boli desaťročia skladované vo vlhkých podmienkach v krajinách ako je Angola. V niektorých prípadoch môžu predstavovať väčšie riziko " pri nasadení, najmä vzhľadom na reálnu možnosť vedľajších škôd“, povedala Marina Miron z King's College London.

Ukrajina dostala "INTELIGENTNÉ" BOMBY (VIDEO)
Warzone: Ukrajinská armáda už používa americké navádzané bomby JDAM. Generál amerického letectva James Hecker povedal, že armáda už na Ukrajine rozmiestňuje okrídlené „ inteligentné bomby “ JDAM . Stačia na to, aby zasadili pár rán,“ zdôraznil... Čítať ďalej
07 | 03 | 2023 | Milan Laca

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme