„Dezinformácie“ sú nakoniec pravda?
05 | 03 | 2023 I Gabriela Fedičová

Už to vie aj Biden. Covid: „Dezinformácie“ sú nakoniec pravda!

Americké ministerstvo energetiky má mať nové indície, že najpravdepodobnejším pôvodcom pandémie covidu-19 je únik z laboratória.

Server The Wall Street Journal s odkazom na tajnú spravodajskú správu poskytnutú Bielemu domu a kľúčovým členom Kongresu uviedol, že ministerstvo, ktoré dohliada na sieť amerických národných laboratórií, urobilo posun v oficiálnom vnímaní pôvodu pandémie, a začína tak panovať presvedčenie, že sa koronavírus rozšíril v dôsledku nehody v čínskom laboratóriu.

Predtým pritom boli podobné tvrdenia zo strán sociálnych sietí i bojovníkov proti dezinformáciám, ktorí mali o pôvode pandémie jasno skôr ako americké úrady, označované za „dezinformácie“.

Správa, ktorá bola zahrnutá v rámci aktualizácie dokumentu z roku 2021 od kancelárie riaditeľky Národného spravodajstva Avril Hainesovej, znamená v rámci oficiálneho vnímania pôvodu pandémie posun, pretože tým, že ministerstvo energetiky, ktoré dohliada na sieť amerických národných laboratórií, možnosť úniku covidu-19 pripustilo , hoci zatiaľ s „nízkym presvedčením“, pozmenilo pôvodný postoj z roku 2021, kedy o pôvode pandémie covidu-19 nebolo nijako rozhodnuté.

Server National Review upozornil, že na správu už v nedeľu v programe CNN State of the Union reagoval poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan.

„Môžem vám povedať toto. Prezident Biden opakovane nariadil všetkým zložkám našej spravodajskej komunity, aby vynaložili úsilie a prostriedky na to, aby tejto otázke prišli na kĺb. Pokiaľ získame nejaké ďalšie poznatky alebo informácie, podelíme sa o ne s Kongresom a s americkým ľudom. V tejto chvíli však spravodajská komunita na túto otázku neposkytla žiadnu definitívnu odpoveď,“ hodnotil.

National Review tiež pripomína, že z odtajnenej správy spravodajských služieb zverejnenej v novembri 2021 už skôr vyplynulo, že FBI po deväťdesiatdňovom preverovaní, ktoré nariadil prezident Biden, dospela „s miernou istotou“ k záveru, že pandémia začala „laboratórnou nehodou“. FBI podľa správy tento názor stále zastáva.

Opakom sú aktuálne postoje iných amerických inštitúcií.

Národná spravodajská rada s „nízkym presvedčením“ zastáva stanovisko, že pandémia vznikla prirodzeným prenosom z nakazeného zvieraťa. CIA zatiaľ o pôvode šírenia koronavírusu nie je zatiaľ rozhodnutá.

Za šírením pandémie by tak mohlo byť niektoré z virologických laboratórií umiestnených v čínskom Wu-chane, z ktorého sa pandémia rozšírila do celého sveta po tom, čo Čína informácie o nákaze podľa predchádzajúcej správy amerického ministerstva vnútornej bezpečnosti úmyselne tajila a sama si pre seba hromadila zdravotnícky materiál . Práve vo Wu-chane stojí aj Wuchanský inštitút virológie, kde sa študovali aj netopierie koronavírusy.

Americkí predstavitelia denníka Wall Street Journal oznámili, že hoci sa ministerstvo energetiky a FBI zhodujú, že príčinou pandémie bol pravdepodobne únik z laboratória, obe agentúry dospeli k svojmu hodnoteniu z rôznych dôvodov.

Predtým uvádzaný trh vo Wu-chane ako ohnisko nákazy potom má byť podľa správy amerických úradníkov iba miestom rozšírenia koronavírusi, nie miestom jeho pôvodu.

Mazurek: Dostal som opečiatkovaný dokument o tom, že môj život nie je hodný ochrany
Poslanec NR SR zo strany Republika Milan Mazurek na svojom facebooku zdieľal video, v ktorom sa vyjadril k otázke, či sme si z hľadiska právneho systému SR všetci rovní, alebo či tu existujú vyvolené skupiny a na druhej strane skupiny bez ľudských... Čítať ďalej
05 | 03 | 2023 | Ladislav Kováčik

Nie je to prvýkrát, čo sa hovorí o pôvode covidu-19 v čínskom laboratóriu

O existencii mnohých dôkazov, ktoré by potvrdili, že koronavírus pochádza z laboratória v čínskom Wu-chane, sa už v máji roku 2020 zmieňoval vtedajší americký minister zahraničia Mike Pompeo.

"Existujú nesmierne dôkazy o tom, že (koronavírus) vzišiel odtiaľ," vyhlásil Pompeo s odkazom na laboratórium vo Wu-chane v rozhovore pre televíziu ABC.

„Čína je známa sklonom infikovať svet a využívať laboratóriá bez toho, aby rešpektovala normy,“ nebral si vtedy Pompeo servítky a varoval, že Peking za šírenie covidu-19 nesie zodpovednosť a bude sa musieť za to zodpovedať.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) však takéto tvrdenia označila za špekulácie

Práve jej tím odborníkov v marci 2021 zostavil správu, podľa ktorej sa koronavírus pravdepodobne preniesol zo zvieraťa na človeka, a teóriu, že sa vírus uvoľnil pri laboratórnej nehode, označil za „krajne nepravdepodobnú“. Vedci vtedy uviedli, že neodporúčajú ďalšie vyšetrovanie.

National Review však zároveň poukazuje, že expert WHO na bezpečnosť potravín a choroby zvierat Peter Ben Embarek o niekoľko mesiacov neskôr v dánskom dokumente uviedol, že čínski kolegovia prezentáciu záverov tímu ovplyvnili.

Na začiatku vraj Číňania odmietli, aby v správe bola o laboratóriu akákoľvek zmienka, pretože to podľa nich "bolo nemožné, takže nebolo treba s tým strácať čas". „My sme trvali na tom, aby to bolo zahrnuté, pretože to bolo súčasťou celej otázky, odkiaľ vírus pochádza,“ podotkol.

Predtým išlo o „dezinformácie“

Akákoľvek zmienka laboratórneho pôvodu šírenia covidu-19, ktorý sa dnes pripúšťa zo strany samotných amerických inštitúcií, ešte pritom donedávna mohla znamenať pre mnohých ľudí vážne dôsledky. Zatiaľ čo americké úrady nemali v tejto otázke jasno, sociálne siete a mnohí bojovníci proti dezinformáciám už áno a oproti oficiálnym názorom amerických agentúr tvrdili, že ide o „dezinformáciu“. Facebook tak napríklad až v polovici roku 2021 prestal cenzurovať príspevky o tom, že je Covid-19 umelo vytvorený a pochádza z čínskeho laboratória.

K potieraniu podobných správ skôr pristúpil aj technologický gigant Alphabet, ktorý prevádzkuje vyhľadávač Google. Firma rozhodla, že je laboratórny pôvod covidu-19 „konšpiračnou teóriou“, a na stránkach, ktoré toto tvrdenie písali, zakázala umiestňovať reklamné bannery.

O pôvode covidu-19 sa písalo v minulosti aj na stránkach Ministerstva vnútra a vo svojom prehľade hlavných dezinformačných oznámení Centrum proti hybridným hrozbám Ministerstva vnútra SR uvádzalo, že išlo o jeden z viacerých „najvýznamnejších naratívov s dezinformačným potenciálom objavujúcich sa v tejto súvislosti na kvázi mediálnej scéne a šírených prostredníctvom sociálnych sietí či reťazových e-mailov v Českej republike v období od marca do mája 2020“.

Začnú sa rokovania o členstve Ukrajiny v EÚ už TENTO ROK?
Šéfka Európskeho parlamentu sa stretla vo Ľvove s ukrajinským prezidentom Zelenským, aby prediskutoval žiadosť o členstvo v EÚ, informuje POLITICO. Európsky parlament na to ide zhurta Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsola podnikla... Čítať ďalej
04 | 03 | 2023 | Diana Zaťková

Písalo sa, že „podľa súčasných poznatkov nemožno povedať, že bol vírus vyvinutý umelo“

 „Podľa aktuálne dostupných informácií tento vírus nebol vytvorený laboratórne či umelo, na čom sa zhoduje hneď niekoľko popredných výskumných inštitúcií a laboratórií. Prirodzeným šírením tohto vírusu došlo k mutácii jeho genetickej informácie, postupná modifikácia vírusov je však normálna a pravdepodobná,“ znelo z Ministerstva vnútra SR v roku 2020.

Že by bol covid-19 z laboratória, označil za „dezinformáciu“ v júni 2021 aj verejnoprávny Český rozhlas a tvrdil, že „žiadne dôkazy o úniku z laboratória nie sú“. „Naopak z doterajších informácií vyplýva, že pôvod koronaviru SARS-CoV-2 je prirodzený. Napríklad vedci z Univerzity v Severnej Karoline skúmali genómy rôznych koronavírusov, teda aj SARS a MERS, a vyšlo im z toho, že pôvodcami ochorenia sú zvieratá. Hlavne netopiere alebo ťavy, tí sú aj podľa iných vedeckých štúdií medzihostiteľom, ktorý vírus preniesol na človeka,“ odmietala laboratórny pôvod redaktorka ČRo Zuzana Machálková.

Zdroj: parlamentnilisty.cz

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik