Katarína Boková (Matky za mier): Sme mierumilovný národ, do konfliktov nás tlačia vojnoví štváči
28 | 02 | 2023 I Ladislav Kováčik

Katarína Boková, iniciátorka pochodu Matky za mier, ktorý sa má uskutočniť v Bratislave 3. marca, v rozhovore pre Hlavný denník hovorí o zmysle plánovanej akcie, ako aj o svojich dojmoch z pochodu za mier v Martine, z mediálneho pokrytia pochodov za mier či z nedávnej konferencie Národného obrodenia v Banskej Bystrici.

Prečo ste sa rozhodli vytvoriť iniciatívu Matky za mier? Niekto by si mohol povedať, že stačia samotné všeobecné pochody za mier. Prečo je podľa Vás dôležité, aby sa s protivojnovým odkazom ozvali v rámci svojho pochodu zvlášť slovenské matky?

Myšlienka pochodu Matky za mier sa zrodila ako odpoveď na strach, hnev, neistotu a zároveň odhodlanie žien ochrániť to, čo najviac milujú.

Matky svojich synov,

staré mamy svojich vnukov,

ženy svojich mužov

a sestry svojich bratov.

Matky za mier, to je posolstvo, ktoré spája mamy naprieč celým svetom. Žiadna mama si nepraje aby život jej dieťaťa vyhasol a už vôbec nie v nezmyslenej vojne, ktorú vedú politici. Mali by sme si uvedomiť, že aj ženy z Ukrajiny trpia. Odvádzajú im chlapcov na istú smrť. Rovnako matky z Ruskej federácie plačú za svojimi synmi a teraz sa ten strach vkráda aj do našich duší a rodín.

V súčasnej dobe je potrebné, aby sa ľudia aktivizovali akýmkoľvek spôsobom, ktorým dokážu vo svojom okolí otvoriť oči tým nesmelým či zaslepeným. Vítam každú iniciatívu, ktorá nesie pozitívnu emóciu a navyše má hlavu a pätu.

Pre väčšinu Slovákov je vojna, našťastie, abstraktný pojem. Jej hrôzy poznáme z dokumentárnych filmov, aktuálne z videí z rôznych sociálnych sietí, ale nedokážeme si ani len predstaviť, aký dopad by mala prípadná vojna či mobilizácia našich mužov a synov na naše životy.

My sme mierumilovný národ, do konfliktov nás tlačia vojnoví štváči, ktorí by v konečnom dôsledku ušli pred svojimi vlastizradnými činmi.

Koordinovali ste Váš plánovaný pochod s organizátormi Slovenského pochodu za mier, ktorý sa má v Bratislave uskutočniť 3. marca, teda v ten istý deň ako Váš pochod?

Termín pochodu Matky za mier som stanovila symbolicky na 3.marca, pretože ide o Svetový deň modlitieb žien. Je v tom veľká symbolika a termín som si „vymodelovala“ v hlave skôr, ako som postrehla, že naprieč Slovenskom sa budú konať Slovenské pochody za mier, ktoré majú vyvrcholiť práve 3.3. v Bratislave.

To znamená, že mnohí z nás uvažujú podobne a tie myšlienky sa musia zhmotniť.

Som v kontakte s tvorcami myšlienky Slovenského pochodu za mier, vieme o sebe a dovolím si povedať, že sa tešíme z tejto zhody. Sme príkladom všetkým, ktorí v minulosti organizovali rôzne protesty so snahou vybiť sa navzájom, pretlačiť len svoje ego a nakoniec tie protesty neboli úspešné, ľudia sa vrátili domov ohučaní, nevideli v stretnutiach hlbší zmysel. Slováci túžia po spájaní na národnej scéne a toto je možno prvá lastovička, že sa to dá. Paradoxne, dokázali sme to my, bežní ľudia.

Zúčastnili ste sa Pochodu za mier v Martine. Aké máte z tohto zhromaždenia dojmy? Čo hovoríte na to, že mainstreamové médiá pochody za mier buď ignorujú alebo dehonestujú?

13.február 2023, to bude už navždy pamätný dátum, pretože mierového pochodu sa zúčastnilo vyše 3000 ľudí. Bol to prvý masívny pochod z tejto série a ja mám ešte aj dnes zimomriavky z toho, že sme to dali. Atmosféra bola priam revolučná, ľudia boli nasiaknutí odhodlaním a spolupatričnosťou. Niektorí možno vedia, že v Martine sme sa už počas zákazov vychádzania postavili na odpor a pravidelne každý piatok sme vychádzali von, aby sme dali ľudom najavo, že sa netreba báť. Že nariadenia boli nezmyselné. Vystupovali sme proti nastavenému režimu a celú našu prácu sme zúročili práve počas mierového pochodu v Martine. Som vďačná za všetkých Slobodných občanov Turca (tak sa nazývajú všetci, ktorí nepodľahli propagande a nátlaku).

Čo sa týka médií hlavného prúdu, neprekvapuje ma, že o mierových pochodoch mlčia, prípadne dehonestujú myšlienku a celú snahu prostredníctvom nastrčených provokatérov. Samozrejme ma to hnevá, pretože stále majú obrovskú moc a ničia naše životy. Je len na nás, či ich budeme sledovať, alebo si dáme námahu a k informáciám sa dostaneme iným spôsobom. Aj túto záležitosť vnímam pozitívne, pretože nás nútia medzi sebou komunikovať a stretávať sa, pátrať po pravde.

Napriek tomu dúfam, že za všetku zlobu, ktorú rozosievajú, budú potrestaní a v blízkej budúcnosti odstavení.

Zaujímali by ma aj Vaše dojmy z nedávnej konferencie Národného obrodenia v Banskej Bystrici, na ktorej ste sa zúčastnili. Čo bolo cieľom tejto konferencie? Čoho sa týkal Váš príspevok?

Národné obrodenie je skvelá platforma, ktorá, podľa môjho vnímania, síce zatiaľ oslovuje alternatívu z alternatívy, rozumej rôzne občiny, časť inteligencie a niektorých odborníkov, ale určite zasiahne aj širšiu verejnosť. Jednou z hlavných myšlienok konferencie bolo opustiť koncept partokracie a prevziať zodpovednosť za našu budúcnosť do svojich rúk. Mimochodom, aj ja sama, rada používam výraz zodpovednosť, nie moc. To je postoj, ktorému sa musíme všetci naučiť a proces zmeny bude určite zdĺhavý. To čo zasejeme dnes, budú žať naše deti.

Na konferencii som dostala priestor, aby som prítomných aj verejnosť pozvala práve na pochod Matky za mier. Tak ako hovorím v úvode, ide o ženskú energiu a silnú emóciu, rovnako ako v r. 2021 kedy sme chránili svoje deti pred kovidovou šikanou. Isto si pamätáte na rodičovské štrajky pred školami, či pred ministerstvom školstva pod názvom Ruky preč od našich detí.

Zdroj: Archív Kataríny Bokovej

Ste známa ako občianska aktivistka. Mienite sa v budúcnosti angažovať aj v politike?

Aktuálne mi je bližšie pracovať na princípe slobody a dobrovoľnosti. Mám na fungovanie v našom štáte svoj pohľad a samozrejme nechcem mlátiť prázdnu slamu. Náš systém je nastavený tak, že zmeny sa dejú cez politiku. Takže áno, mienim sa angažovať aj v politike. Napriek tomu, čo som spomínala o Národnom obrodení. K zmene príde postupne, možno aj vďaka občianskym aktivistom v politike.

Ako vo všeobecnosti hodnotíte prácu súčasnej vlády v demisii? Akú politiku by mala robiť vláda, ktorá po predčasných voľbách tú súčasnú nahradí? Očakávate, že nová vláda sa odkloní od politiky v súvislosti s vojnou na Ukrajine, ktorú razí súčasná vláda (dodávanie zbraní, podpora protiruských sankcií)?

Veľmi stručne k tejto téme. Je to zmätok, chaos a vedomá deštrukcia našich hodnôt, princípov a samotnej existencie.

Ktokoľvek sa po voľbách dostane ku kormidlu, musí začať brať ohľad na vlastných ľudí, na občanov SR. Ja som orientovaná v prvom rade proslovensky a prajem si, aby sme mali korektné vzťahy s okolitými štátmi. Netrúfnem si odhadnúť, aké bude nastavenie budúcej vlády, nie som politológ. Všetko, čo nám škodí, musí byť zastavené okamžite, nie až po voľbách.

A naozaj úprimne si prajem bezpodmienečný mier medzi národmi, ale aj v našich vlastných rodinách, medziľudských vzťahoch a v našich dušiach.

M. Uhrík: Ak EÚ rýchlo nezmení svoj kurz, tak sa začne rozpadať
Má Európa vo svojich politikách ešte niečo Európske? Má Európa nejakého charizmatického rešpektovaného lídra? Má Európa nejaké rozvojové koncepcie a veľké témy okrem (obrazne) rovných banánov a zákazu spaľovacích motorov? Chápe Európa, že na jej... Čítať ďalej
22 | 02 | 2023 | Tibor Malý

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme