Karol Farkašovský: Ani novinári nie sú anjeli (FOTO)
28 | 02 | 2023 I Eka Balašková

Karol Farkašovský pozná prácu novinára, ale aj poslanca NR SR doslova „na vlastnej koži“ – obe si totiž vyskúšal. Preto aj on sleduje spor strany Smer-SSD s RTVS. Novinárom pripomína, že tiež nie sú anjeli a oprávnenú kritiku musia prijať aj oni.

Farkašovský pripomína, kto priniesol vulgárnosť do politiky a tiež hovorí o vlastných skúsenostiach v pozícii ako poslanca NR SR, tak aj redaktora v RTVS. Z tejto praxe vie, ako by takúto situáciu mala RTVS riešiť tak, aby boli spokojní aj účastníci diskusie, aj poslucháč. Strana Smer už avizovala, že bude iniciovať mimoriadne zasadnutie výboru pre kultúru a médiá v NR SR, na ktorý sa chystá aj "nabrúsená" poslankyňa Monika Kozelová (OĽaNO/ODP), ktorá si na sociálnej sieti vôbec nedávala servítku pred ústa. Svoj názor na konflikt má aj Peter Pellegrini (Hlas-SD).

Nesúhlasí s urážkami

„Nielen ako bývalému novinárovi, ale aj ako politikovi, človeku a občanovi, mi je z duše protivné akékoľvek násilie, urážanie, vulgárnosť a vyhrážky. Aj tie anonymné, ktoré svedčia o charaktere ich autora,“píše Farkašovský na sociálnej sieti.

Hľadajme prameň

„Po prvé, konfliktnosť, urážanie, vulgárnosť nám tu zaviedla súčasná vládna koalícia. Jej hlavný predstaviteľ Matovič bol konfliktný a vulgárny už aj v minulosti. Ale podarilo sa mu jedinečne a trestuhodne zakoreniť tieto spoločenské neduhy a štýl nielen do politického, ale i bežného života,“ poukazuje Farkašovský na korene toho, v čom žijeme.

SMER: RTVS sa stala symbolom TOTALITNEJ CENZÚRY! Veď karta sa obráti (VIDEO)
V sobotu 25. februára predpoludním sa pred budovou RTVS na Mýtnej uskutočnila tlačová beseda strany Smer na tému „Cenzúra verejnoprávnej RTVS naberá ozrutné rozmery“. Reaguje tým na fakt, že Ľuboš Blaha (Smer-SD) nebol v piatok vpustený do budovy... Čítať ďalej
25 | 02 | 2023 | Eka Balaskova

Idú príkladom?

„Ako poslanec som v rozprave vždy upozorňoval na to, že parlament je zrkadlom pre národ. Hrubosť, nekultúrnosť, arogancia, neslušnosť sú lepkavé a žiaľ, rýchlo sa udomácnia aj v bežnom živote. Najmä keď to ľudia vidia prakticky na každom rokovaní NR SR,“ píše Farkašovský o svojom pôsobení v parlamentných laviciach.

Chceme dôveryhodné médiá

„Po druhé, neschvaľujem a nesúhlasím s tým, aby si politici vyberali s kým chcú a s kým nechcú ísť do diskusie. Voľba hostí je vo výlučnej kompetencii daného média a vedenia redakcie. Majú sa snažiť, aby skladba hostí bola vyvážená a relevantná k danej téme. Inak kredit a dôveryhodnosť média klesajú,“ upozorňuje bývalý novinár.

Nemuseli improvizovať

„Stať sa môže hocičo. Aj personálne zmeny. No pravidlo prázdneho kresla sa uplatňuje v prípade ak už z objektívnych dôvodov - napríklad v časovej tiesni krátko pred živým vysielaním - nie je možné nahradiť neprítomného hosťa iným hosťom.

Tu nastupuje citlivá a profesionálna komunikácia – ktorá v prípade Blaha verzus RTVS - zrejme zlyhala. Vedenie redakcie, telerozhlasu či moderátorka nemôžu ponechať komunikáciu na vrátnikovi. Bez ohľadu na to, či ide o opozičného alebo koaličného poslanca,“ zdôrazňuje Farkašovský s tým, že šlo o reláciu, ktorá sa nahrávala vopred a vychádzalo sa v ústrety programu odvolaného ministra obrany.

Smer iniciuje mimoriadny mediálny výbor pre cenzúru v RTVS. Telerozhlas to vidí inak
Poslanci opozičného Smeru-SD iniciujú mimoriadne zasadnutie Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá. Zaoberať sa chcú údajnou cenzúrou v RTVS pre neakceptovanie podpredsedu strany Ľuboša Blahu ako oponenta pre dočasne povereného ministra... Čítať ďalej
25 | 02 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Mohli to riešiť korektne

„Situáciu bolo možné vykomunikovať na úrovni a k spokojnosti všetkých strán. Aj s upozornením strany  Smer, že takúto zmenu RTVS už v ďalšom prípade ani pri žiadnej inej politickej strane nebude akceptovať. To by bol profesionálny, rozumný a korektný manažérsky postup,“ radí dodatočne politik.

Čo by tým dosiahli?

„Určite by sa predišlo emóciám a ich nezmyselnému bičovaniu. A poslucháči by sa možno čo-to nové o téme stíhačiek aj dozvedeli. Takto bol spokojný iba dočasný, limitovaný a dôvery zbavený minister - diskutujúci sám so sebou. A vznikla živná pôda pre zbytočnú agresivitu, ktorá tu nemá miesto a nikam nevedie,“ uzatvára Farkašovský.

Karol Farkašovský. Zdroj: TASR

Zožerie ich zaživa!

Na zasadnutie výboru pre kultúru a médiá, ktoré iniciovala strana Smer-SSD sa chystá aj poslankyňa Monika Kozelová (OĽaNO/ODP). Tá sa na sociálnej sieti vôbec netají svojou nepriateľskou náladou voči kolegovi Blahovi

„Čo tu oni šibrinkujú s politikou? Čo tu tlačia na vedenie RTVS?  Ohlásili ako hosťa Kéryho? OHLÁSILI!  Oznámili dramaturgovi, že Kéry nepríde? NEOHLÁSILI! Ohlásili, že miesto neho príde ten, ktorého meno sa nevyslovuje? NEOHLÁSILI! Dopratal sa Blaha na poslednú chvíľu? DOPRATAL! Bola moderátorka aj celý výrobný štáb pripravení na ďalšieho a hlavne iného hosťa?  NEBOLI! Mohol sa Kéry pripojiť cez telefón alebo Zoom? MOHOL,“ rozhorčuje sa Kozelová, ktorej evidentne ušlo, že vysielanie bolo predhrávané.

„Čo si Smer myslí, že živé vysielanie je ako vbehnúť s hnačkou na záchod? To kde videli! To ako keby ste prišli do automobilky Volvo k pásu a dovliekli vám diely na Trabanta,“ upozorňuje a argumentuje, ako keby sa incident stal v sobotu na poludnie, kým relácia sa predhrávala ešte v piatok.

MIMORIADNE! RTVS PODÁVA TRESTNÉ OZNÁMENIE!
Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) podá trestné oznámenie na neznámeho páchateľa v súvislosti s vyhrážkami, ktoré mailom a telefonicky dostala moderátorka relácie Sobotné dialógy Marta Jančkárova. TASR o tom informovala manažérka marketingovej... Čítať ďalej
26 | 02 | 2023 | Gabriela Fedičová

Veď majú Facebook, tak čo chcú!

„Vy, z tých vyšších lavíc, keď netušíte, kde je sever, odporúčam kompas. Časy, keď ste všetko mohli, je aktuálne v pr...i, tak sa s tým zmierte! Zmierte sa aj s tým, že aj verejnoprávne médium má uvoľnené ruky a nikto zo spravodajstva nebude skákať, ako vy budete pískať. Zmierte sa s tým, že nie vy, ale dramaturgia bude nastavovať kto, kedy a k akej téme bude diskutovať! Myslím, že ste počas tohto volebného obdobia dostali toľko priestoru, až z toho polovica národa zblbla,“ pení poslankyňa, ktorá je súčasťou Občiansko-demokratickej platformy.

Nech vás teší, že ešte stále máte Facebook, kde sa pokojne viete vyvracať, tak ako je to vám vlastné,“ uzatvorila Monika Kozelová.

Facebook Monika Kozelová | Monika Kozelová

Robia zo seba martýrov

„Pozvanie do relácií prijímame, ako osoby. Sám keď som pozývaný, tak pozvánka platí pre mňa a neplatí pre mojich podpredsedov, alebo poslancov,“ hovorí na margo sporu strany Smer s RTVS predseda Hlasu na problém, na ktorý poukazuje strana Smer-SD.

„Nasilu si vynucovať, že v TV relácii bude niekto, koho nepozvú, je podľa mňa nie najsprávnejšie a myslím si, že to bolo dopredu pripravené, zinscenovaná hra. Dopredu sa vedelo, čo idú spraviť, dopredu sa vedelo, ako to využiť a zneužiť na svoju medializáciu,“ myslí si Peter Pellegrini: „Je to ich štýl politiky, je to ich taktika, robiť zo seba martýra.“

Peter Pellegrini: Vo vidine zisku prefeferencií Smer zo seba robí martýrov (VIDEO)
„Zopakuje sa scenár schôdze z minulého týždňa – ani o skrátení volebného obdobia, ani k situácii s Migmi jednoducho nebudú otvorené,“ povedal Peter Pellegrini novinárom na krátkom tlačovom brífingu na margo mimoriadneho zasadnutia Národnej rady... Čítať ďalej
27 | 02 | 2023 | Eka Balaskova

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme