Poznajte európske pasce na peňaženky turistov (FOTO)
27 | 02 | 2023 I Eka Balašková

Ak máte radi dovolenku, kde skombinujete oddych na pláži s poznávaním miestnych atrakcií, už ste sa s tým určite stretli. Všetci známi vás ubezpečujú, že tam musíte ísť, veď videli krásne fotky, či dokumenty a na mieste vás ku konkrétnej atrakcii posiela každý smerovník. Lenže veľakrát je to „veľa peňazí za málo muziky“, prípadne si poviete – to je gýč!

Portál Far & wide upozorňuje na takéto miesta po celom „Starom kontinente“, ako sa Európe eufemisticky hovorí. Vybrali sme pre vás takéto pasce zo susedných štátov, ale aj niektoré obľúbené krajiny, do ktorých Slováci radi cestujú.

Moldavsko ako výnimka

Krajina, kde cestovatelia takúto pascu neobjavili, je Moldavsko. Nie je to krajina s mnohými turistickými pascami, pretože ju množstvo turistov skrátka nenavštevuje. Napriek tomu sa tam zrejme oplatí ísť – tým, že je tam málo turistov, krajina je najmenej globalizovaná.

Rakúsko

Viedeň je snom milovníkov klasickej hudby. Mnohí z najväčších skladateľov pochádzali z hlavného mesta Rakúska. V súčasnosti si väčšina turistov pripomína velikánov na koncertoch Mozarta a Straussa v Kursalone, kde predvádzali tvorbu týchto dvoch hudobných legiend.

Predstavenia sú však vyslovene zamerané na turistov – je ich veľa, sú drahé a nie sú dostatočne kvalitné na to, aby ospravedlnili náklady. Namiesto míňania peňazí na tieto gýčové vystúpenia navštívte živé vystúpenie v slávnom Musikvereine, kde svojho času vystupovali všetci velikáni.

Pixabay | Viedeň

Belgicko

Brusel je domovom nie jednej, ale dvoch lapačov vašich financií. Mini-Europe je gýčovitý zábavný park s replikami pamiatok Európskej únie v mierke 1:25, ktoré nie sú až také pôsobivé. (Mierka je 1:25.)

Park sa nachádza neďaleko Atómia, bizarnej štruktúry vyrobenej z guľôčok z nehrdzavejúcej ocele, ktorá bola postavená pre svetovú výstavu v Bruseli v roku 1958. Dnes je to múzeum zamerané na predaj suvenírov. Názvy týchto miest ohurujú, ale to je tak všetko.

Namiesto toho choďte na Grand Place v Bruseli, najmä ak ste na návšteve v auguste, keď je celé námestie pokryté kvetmi.

Chorvátsko

Tu cestovatelia neodporúčajú navštíviť pevnosť v Dubrovníku. Tá je síce unikátna a krásna, ale je doslova natlačená turistami. Môže za to aj celosvetovo populárny seriál Hra o tróny - GoT (anglický názov pre seriál – Game of Thrones, pozn. red.), ktorého niektoré scény sa nakrúcali práve tu.

Namiesto toho si pozrite niektorý z viac ako tisíc chorvátskych ostrovov alebo mestá na dalmatínskom pobreží ako Zadar a Split. Všetky ponúkajú scénickú krásu s trochou oddychového priestoru.

Poslankyňa Tabák v deň svojich menín: Mala som byť KIM! (FOTO)
Roman, Romana, oslavovali meniny prednedávnom (23.2.). Tieto ženy údajne neustále potrebujú nejaké vzrušenie, aktivitu, no často sa "vybijú" a potom potrebujú povzbudzujúce a posilňujúce prostriedky. Romana Tabák sa priznala, že sa jej krstné meno... Čítať ďalej
24 | 02 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

Česko

V Praze blaze, ale taky draze,“ zhodujú sa cestovatelia. A hovoria to aj o pive, veď Česko je známou „pivnou veľmocou“. Ale nedajte sa pri ochutnávke zlatého moku ošklbať – ak chcú niekde od vás viac, ako dve eurá za polliter, je to predražené. priveľa turistov to tamojším hospůdkam umožňuje. Ak samozrejme nehovoríme o malých remeselných pivovaroch – ich produkty sú, prirodzene o niečo drahšie.

Vatikán

Jedna veľká pasca na turistu, tak hodnotia cestovatelia tento mikroštátik v srdci Ríma. „Napríklad návštevníci Sixtínskej kaplnky sú preháňaní ako somáre a neuveriteľné fresky sa im naskytnú len letmo,“upozorňuje portál Far & vide. Podľa jeho respondentov si Vatikán najlepšie užijete ráno okolo siedmej, keď väčšina ľudí ešte buď spí, alebo práve vstáva.

Vatikán. Ilustračný obrázok // zdroj: pixabay.com

Maďarsko

Mesto Budapešť si právom vyslúžilo titul „Paríž východu“ vďaka svojej neuveriteľnej architektúre a rieke Dunaj, ktorá ho rozdeľuje na dve časti. Budapešť je plná krásnych budov a skvelého jedla, ale aj húfov turistov. Stráviť len čas by bola chyba.

Maďarsko je plné veľkolepých malých mestečiek, ako napríklad Šopron na rakúskych hraniciach. Koncentrácia chránených budov a oficiálnych pamiatok – celkovo 240 – vytvára zázračnú krajinu barokovej a stredovekej architektúry. 

Poľsko

„Dom dolu hlavou“ v Zakopanom v poľských Tatrách symbolizuje desaťročia existencie Poľskej ľudovej republiky vo východnom bloku a to, aká prevrátená alebo naopak prevrátená bola krajina v tomto období. Dom je miniatúrny, takže prehliadka vnútra je strata času a peňazí. Spravte si selfie na priečelí  a strávte zvyšok dňa objavovaním zvyšku tohto skvelého malého horského mestečka. 

Ukrajina

Pred konfliktom s Ruskom sa počet turistov v Černobyle zvyšoval. Aj keď vám povedia, že úrovne žiarenia sú príliš nízke na to, aby boli škodlivé, nepoznáme jediný dôvod, prečo túto oblasť navštíviť.

Róm upokojil Matoviča: Neboj sa, my to zariadime! (VIDEO)
Líder OĽANO Igor Matovič navrhuje za účasť v tohtoročných parlamentných voľbách pre voličov odmenu 500 eur. Začínajú prvé ohlasy na tento jedinečný návrh zákona. Bývalý premiér a minister financií má o voličskú základňu postarané. Motiváciou môže... Čítať ďalej
23 | 02 | 2023 | Tibor Malý

Čo hovoria cestovatelia o našej domovine

Za pascu na turistov portál považuje výhliadkovú plošinu na reštaurácii UFO nad Mostom SNP. „Napriek tomu, ak máte záujem byť 300 stôp nad hlavným mestom Bratislavy a jesť drahé „autentické“ jedlo, toto je vaše miesto. Len sa neukazujte, ak používate invalidný vozík, pretože je neprístupný,“vyčítajú Bratislave hodnotiaci cestovatelia.

Pre lepší výhľad a trochu skutočnej slovenskej histórie sa vydajte na Bratislavský hrad nad Starým Mestom. Areál pochádza z doby kamennej a nachádza sa v ňom múzeum a reštaurácia, ktorá ponúka tradičné slovenské jedlá.

Pixabay.com | UFO nad Mostom SNP

VIDEO: Poliačik to v TA3 myslel smrteľne vážne! VEZME ZBRAŇ A...
Poliačik to myslí smrteľne vážne! Vezme zbraň do rúk a vysporiada sa s tými, čo nebudú chcieť strieľať Rusov. Bývalý liberálny poslanec a zástupca riaditeľky organizácie GLOBSEC, Ukrajina Martin Poliačik bol v diskusnej relácii na TA3, kde hovorili... Čítať ďalej
25 | 02 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik